Viikkojen täirumba vei helsinkiläisperheen rahat ja ajoi burn outin partaalle – lopulta pojan pitkä leijonanharja oli pakko leikata pois: "Se oli todella hurja kriisi"

Täit piinasivat helsinkiläisperhettä viikkoja, lopulta sekä äidin että pojan hiukset oli pakko leikata pois: "Se oli todella hurja kriisi"

Janette perheineen kävi läpi suoranaisen helvetin viime vuonna. Hänen kertomansa mukaan viikkoja kestänyt hullunmylly oli viedä ison siivun rahaa perheen pankkitililtä, minkä lisäksi se oli ajaa perheenäidin lähes burn outin partaalle.

Syksy ja talvi ovat täiden lisäksi myös sitkeän flunssan kulta-aikaa. Miten flunssasta pääsee eroon? Huomenta Suomen vieraana Terveystalon työterveyslääkäri Toni Vänni.

5:26

– Se oli todella hurja kriisi. Ne, jotka eivät ole sitä kokeneet, vähättelevät asiaa. Mutta ne, jotka ovat kohdanneet sen, tietävät, miten kovatöinen ongelma täi voi olla, Janette kertaa 9-viikkoista taisteluaan päänahassa viihtyviä pikkupirulaisia vastaan.

Kaikki sai alkunsa viime syksynä, kun Janette havahtui siihen, että hänen 8-vuotias poikansa raapi päänahkaansa paksun tukkansa alta. Päänahan kutina oli mahdoton, ja poikarukka kynsi päätään kaksin käsin.

Painajainen kävi toteen

Vaikka Janette tiesi, että syksy on myös Helsingissä päiväkodeissa ja kouluissa pienten pipopäisten lasten keskuudessa täikauden kulta-aikaa, hän ei heti alkuun osannut pelätä pojallaan olevan täitä – olihan perhe välttynyt täiltä kaikkina aikaisempina vuosina.

Lisäksi Janetten pojalla on luonnostaan paksu tukka, jota hän on kasvattanut koko pienen ikänsä. Täit eivät pistäneet silmään valtavan hiuspehkon uumenista.

– Pesinkin sitä tukkaa, sillä ajattelin, että tukan hikoaminen sai kutinan aikaan – kunnes eräs sunnuntaiaamu näin pojan lippiksen sisällä yhden ison veijarin. Siitähän se rumba sitten lähti, Janette kelaa aikaa taaksepäin syvään huokaillen.

Viikkojen jokainen päivä oli pyykkipäivä

Koska Janette tai hänen poikansa eivät olleet havainneet täitä aiemmin, ne olivat lisääntyneet valtoimenaan pikkupojan hiusten seassa. Täihin ja niiden sielunelämään perehtynyt Janette kertoo, että täit multiploituvat, eli lisääntyvät hurjaa vauhtia.

Ja niin sai alkunsa 9-viikkoa kestänyt taukoamaton pyykinpesurumba, sillä Janetten oli pestävä poikansa vaatteet 60–90 asteen pesuohjelmalla päivittäin. Lisäksi kaikki kodin tekstiilit, joissa pojan hiukset olivat mahdollisesti levänneet, kokivat syväpuhdistukseen.

– Kaikki tyynynpäälliset, päiväpeitot ja lakanat joutivat pesuun. Kaikki pehmolelut pesuun tai pakkaseen, kaikki pipot ja vaatteet, joita poika oli käyttänyt sinä päivänä, menivät joko pesuun tai pois käytöstä pussittamalla ne joksikin aikaa, Janette kertaa viikkoja kestäneitä päivittäisiä rutiineja.

– Täihän ei elä kuin päässä. Jos se on esimerkiksi lattialla, se selviää 2 vuorokautta ja se kuolee. Se ei selviydy muuten kuin ihmisen päässä imemällä verta päänahasta, Janette kertoo.

Kova työ ei saanut arvoistaan loppua

Päivittäisen pyykinpesun lisäksi Janetten tuli pestä ja kammata poikansa tukka huolellisesti jokaikinen päivä.

– Samalla, kun poikani katsoi Ipadia, istuin viisi tuntia illassa ja kampasin hänen tukkaansa. Siis joka päivä, sillä kampaaminen on tärkeintä täiden poistamiseksi, sillä shampoopesun jälkeenkin hiuksiin saattaa jäädä munia.

Systemaattisen tehopesun lisäksi Janette kampasi poikansa pitkät hiukset joka ilta. Lukuisten tuntien, useiden viikkojen jälkeen epätoivoinen perheenäiti joutui tekemään itselleen raskaan päätöksen, pojan oli luovuttava hiuksistaan.

Muita vaihtoehtoja ei enää ollut, sillä myös suoristusraudan ja hiustenkuivaajan kuumuuskaan ei ajanut pikkupirulaisia tiehensä.

– Poikani pitkä, paksu ja punainen leijonanharja oli maailman kaunein tukka. Kun jouduin leikkaamaan poikani tukan itse kaiken sen työn ja vaivannäön, tuskan ja rahanmenon jälkeen… Se oli minulle henkisesti todella raskas paikka, Janette kuvailee.

9-viikkoinen piina vei äidinkin hiukset

Yhdeksän viikkoa kestänyt rumba näkyi Janetten kukkarossa kohtuuttoman isona lovena. Täishampoot ovat hänen mukaansa kalliita, ja niitä meni useita pulloja hänen poikansa "leijonanharjaan".

Pyykinpesuaineiden ja shampoiden lisäksi laskun loppusummaa kerrytti Janetten käynti kampaajalla, sillä myös hän sai tuta kirjaimellisesti täit nahoissaan.

– Föönasin omaa tukkaani ihan huolella – hiuksia piti föönata vähintään 20 minuuttia kerralla.

Hiustenpesu kuivattavilla pesuaineilla sekä ankara lämpökäsittely näkyivät myös Janetten hiuksissa, jotka lopulta menivät täysin pilalle, ja elämänsä pitkähiuksisena viihtyneen naisen oli turvauduttava hiustenpidennyksiin.

– Hiusten päällysosa katkesi. Alaosa jäi pitkäksi, mutta muu osa hiuksista katkesi. Jouduin ottamaan vähän tuuhennosta. Tämä on kyllä tullut taloudellisesti kalliiksi.

Rumba voi ajaa burn outin tai konkurssin partaalle

Janetten arvion mukaan yhdeksän viikon täirumba maksoi kaiken kaikkiaan yli 700 euroa. Hän onkin huolissaan niistä perheistä, joissa pitkähiuksia lapsia on paljon tai taloudellinen tilanne on muulla tapaa tiukka.

Janetten mukaan täiden hävittäminen on osiltaan myös perheenäitien ja -isien jaksamisesta kiinni hektisen arjen keskellä.

– Kaikilla tällainen asia ei mene tunteisiin, mutta minulla meni. Ei ne yöunetkaan hirveen hyviä ollut. Sitä miettii jatkuvasti ja tulee vainoharhaiseksi – se jää vähän päälle.

– Siinä on kova työ ja se voi tietää henkilökohtaista konkurssia. Kaikilla vanhemmilla ei välttämättä ole voimavaroja, jotta he voisivat käydä tuon rumban läpi, Janette pohtii opettavaisen ja rankan koettelemuksensa jälkeen. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja