Viihtyisä makuuhuone tuo levon

Makuuhuone on kodissa yksityisyyden aluetta. Se on paikka, johon vetäydytään levolle ja hiljaisuuteen, keidas, jonka rauhaa kaipaa kiireisen päivän aikana. Makuuhuoneen ydin on sänky, josta kunkin nukkujan tulisi tehdä itsensä oloinen ja näköinen.

Erillinen makuuhuone on verrattain uusi keksintö, samoin sänky. Ennen vanhaan Suomessa koko talon väki nukkui yhdessä tuvan lattialla olkipatjoilla ja talja peitteenä.

Ensimmäiset sängyt otettiin käyttöön kuninkaan hovissa Ranskassa, ja 1700-luvulla sängyt vihdoin tulivat Euroopasta Suomeen. Aluksi sängyt sijoitettiin tuvan seinustoille, sillä vasta myöhemmin alettiin rakentaa erillisiä makuukamareita. Vaurastumisen ja elintason nousun myötä ihminen alkoi kaivata omaa yksityisyyttä, ja sen seurauksena makuukamareiden määrä lisääntyi - syntyi 'oman huoneen' käsite.

Sänkyjen ulkonäköön on kiinnitetty aina paljon huomiota. Suomalaisessa talonpoikaiskulttuurissa vankkatekoisia sänkyjä somistettiin käsintehdyillä peitteillä ja lakanoilla. Taidokkaasti tehdyt vuodetekstiilit olivat emännän ylpeys ja naimattoman neidon valttikortti miesmarkkinoilla. Värikkäät ja koreat vuodetekstiilit olivat myös merkki varakkuudesta.

Nykypäivän suomalainen makuuhuone on menneitä aikoja monimuotoisempi. Huonekokoja, asumismuotoja sekä sisustustyylejä on lukuisia. Tavallisimpien vaihtoehtojen lisäksi makuuhuone voi olla pikkuruinen makuukammio, alkovi, parvi tai vaikkapa remontoitu ullakkotila. Ylellisissä makuuhuoneissa on runsaasti tilaa ja oma tuuletusparveke.

Makuuhuone on yksityisyytemme ja hyvinvointimme kannalta kodin merkittävin huone, joten jokaisen pitäisi saada sisustaa makuuhuoneensa omien mieltymystensä mukaan ja luoda sinne haluamansa tunnelma. Toiset kaipaavat romantiikkaa, vanhan ajan tunnelmia, lämpimiä värejä, jotakin pientä ja sievää tai idän eksotiikkaa, toiset taas pelkistettyä asketismia, viileitä ja rauhoittavia sävyjä, linjakkuutta ja selkeyttä tai mahtipontisuutta ja jykevyyttä. Tärkeintä on viihtyä ja säilyttää yhtenäinen tyyli.

Makuuhuoneen paikkaa valittaessa on otettava huomioon huoneen sijainti äänien ja tuuletuksen kannalta. Makuuhuone vaatii tehokasta tuuletusta päivittäin, sillä raikas ilma tuo paremman yöunen ja pitää allergiat, hengityselinsairaudet ja raskaan olon loitolla.

Makuuhuoneen ei ole pakko olla aina asunnon syrjäisin ja pienin huone, joka on alunperin suunniteltu makuuhuoneeksi, vaan asukkaiden tarpeet määräävät mihin makuuhuone sijoitetaan. Yleensä luonteva ja rauhoittumisen kannalta paras vaihtoehto on rauhallinen ja hiljainen huone, jonne naapureiden ja liikenteen äänet eivät kantaudu. Jos tällaiseen ei ole mahdollisuutta, hiljaisuuden tuntua voidaan luoda tekstiileillä. Paksut matot, seinätekstiilit ja verhot vaimentavat ulkoa tai seinän takaa tulevia ääniä.

Paksut, peittävät verhot voivat olla paikallaan myös silloin, kun kerrostaloasunnon makuuhuoneen ikkunasta on suora näkymä vastapäiseen taloon. Perinteiset englantilaistyyliset raskaat ja paksut verhot ovat valolle ja äänille aralle henkilölle hyvä valinta, sillä ne on yleensä myös vuorattu, jolloin valoa ja ääntä eristävä vaikutus on huomattava. Tummilla kaihtimillakin pystyy pitämään valonsäteet tehokkaasti ulkona, mutta kaihtimien ääneneristyskyky ei ole kummoinen.

Makuuhuoneen verhovalintaan vaikuttavat omien mieltymysten lisäksi edellä esiin nousseet käytännön asiat. Verhoja valittaessa kannattaa harkita tarkkaan, mitkä seikat painavat eniten omassa vaakakupissa. Verhojen käytännölliset ominaisuudet nousevat makuuhuoneessa tärkeämmälle sijalle kuin monessa muussa kodin tilassa, mutta ne ovat myös sisustuksellisesti tärkeä elementti makuuhuoneessa, jossa monesti on niukasti huonekaluja ja muita tavaroita. Ikkunaverhot luovat sängyn ohella ilmeen koko huoneeseen.

Sänky on ehdottomasti makuuhuoneen tärkein elementti. Se on paikka, jossa vietämme päivästämme kolmasosan. Sängyn tulee siten olla mukava ja ergonominen sekä ulkoisilta puitteiltaan sellainen, jossa viihdymme ja saamme makeat yöunet. Sänky on lisäksi makuuhuoneen tärkein sisustuksellinen yksityiskohta jo kokonsakin puolesta. Sängyn ja yöpöydän lisäksi muut huonekalut makuuhuoneessa eivät ole välttämättömiä. Yleensä makuuhuonetta kuitenkin sisustetaan muillakin kalusteilla. Kaikki työhön liittyvä ja rentoutumista häiritsevä kannattaa silti jättää makuuhuoneen ulkopuolelle.

Kullakin ihmisellä on omat mielikuvansa unelmien sängystä. Niissä voi olla esimerkiksi pylväitä, katoksia, hulmuavia verhoja, tyynymeriä, pitsejä, kirjailuja tai ylellisiä materiaaleja. Pääasia kuitenkin on, että omassa todellisessa sängyssä on hyvä olla niin henkisesti kuin fyysisestikin. Lakanoita on tärkeää vaihtaa tarpeeksi usein ja vuodevaatteita on tuuletettava säännöllisesti, jotta pölypunkit eivät pääse pesiytymään ja vuode pysyy raikkaana. Henkisen viihtyvyyden kannalta on myös edullista, että vuode on kaunis ja miellyttää nukkujan silmää ennen nukahtamista ja heti herättyä.

Liinavaatteilla voi kaunistaa sänkyä ja vaihdella sen olemusta. Yhdistelemällä erivärisiä ja -kuvioisia vuodetekstiileitä yllättävästi ja hyvällä maulla syntyy kauniita kokonaisuuksia. Liinavaatteiden tulee olla valmistettu luonnonmateriaaleista. Puuvilla ja pellava ovat yleisimmät liinavaatemateriaalit. Pellava on puuvillaa kalliimpaa, mutta kestävämpää, ja se pehmenee käytössä miellyttävän tuntuiseksi.

Sänky, sen päiväpeite ja päällä lojuvat tyynyt ja huovat, ovat yhdessä makuuhuoneen katseenkiinnitin. Sängyn olomuoto määrää pitkälti koko makuuhuoneen sisustusta. Sisustuksen lähtökohdaksi kannattaakin ottaa oma unelmien sänky, jolloin samaa tunnelmaa tulee tavoitella muussakin makuuhuoneen sisustuksessa.

Hyvä vuode on patjan, sijauspatjan ja tyynyn muodostama kokonaisuus. Se luo perustan jokapäiväiselle hyvinvoinnille. Hyvä ja ergonominen vuode parantaa unen laatua, helpottaa kehon rentoutumista ja jännitysten laukeamista. Vuoteen hankinnassa on lähdettävä liikkeelle patjan fyysisistä ominaisuuksista. Itse vuoteen runko on valittava tyylin mukaan. Patjan tulisi mukautua nukkujan kehoon. Hartioiden ja lantionseudun tulee upota sopivasti patjaan, ja selkä- ja niskarangan pitää päästä nukkuessa asettumaan luonnolliseen asentoon. Nukkujan paino ja ruumiinrakenne vaikuttavat patjavalintaan ratkaisevasti. Myös lapsen ja nuoren patjavalinnoissa on oltava tarkkana, sillä ryhtivirheet kehittyvät jo lapsuudessa.

Sängyn paikka huoneessa ei myöskään ole yhdentekevä. Sänky kannattaa sijoittaa huoneeseen siten, että sen ympärille jää riittävästi tilaa liikkumiseen ja sängyn petaamiseen. Myös ikkunan paikka tulee ottaa huomioon. Toiset haluavat aamuauringon paistavan suoraan sänkyyn, toiset taas inhoavat sitä - jälleen kerran omat tarpeet määräävät kullekin parhaan ratkaisun.

Valaistuksella luodaan makuuhuoneeseen haluttu tunnelma. Kattolamppu on tärkeä yleisvalaisin, mutta kaunis, pehmeä tunnelmavalaistus syntyy pienillä pöytä-, jalka- tai seinälampuilla. Sängyn lähellä, käden ulottuvilla, tulee olla tarpeeksi tehokas lukulappu.

Tulevaisuuden asunnot tuovat makuuhuoneisiin uutta vaihtelun mahdollisuutta, kun huonejaot ovat muunneltavissa ilman raskaita remontteja vain väliseinää siirtämällä. Näin makuuhuoneen sijaintia ja kokoa voidaan vaihtaa perheen koon ja erilaisten elämäntilanteiden sekä niiden mukanaan tuomien vaihtuvien tarpeiden mukaan.

Teksti: Hanna Helimaa
Kuvat: Accenta Collection: Monkwell ja Skanno
Lähde: Viihtyisä koti: sisustaminen

Lue myös:

    Uusimmat