Vihreiden vaihtoehtobudjetti ohjaa rahaa koulutukseen ja köyhyyden torjuntaan

Vihreät esittää vaihtoehtobudjetissaan toimia tuloerojen pienentämiseksi ja koulutuksen kehittämiseen. Köyhyyden torjuntaan vihreät käyttäisivät reilut 640 miljoonaa euroa ja koulutuksen parantamiseen puoli miljardia.

– Haluamme torjua köyhyyttä ja pysäyttää eriarvoistumisen. Hallitus on leikannut kaikista pienituloisimmillta. Vihreät haluaa palauttaa etuudet takaisin indeksiin ja korvata tehdyt leikkaukset. Pienituloisten verotusta kevennetään korottamalla kunnallisveron perusvähennystä ja tehdään opintotukeen tasokorotus, sanoo puheenjohtaja Touko Aalto.

Koulutuksessa vihreät muun muassa laajentaisi varhaiskasvatusta viisivuotiaisiin ja tekisi korkeakoulujen rahoitukseen tasokorotuksen.

– Vihreät tahtoo vahvistaa koulutuksen tasa-arvoa palauttamalla kaikkien lasten yhdenvertainen oikeus varhaiskasvatukseen ja takaamalla laadukkaan perusopetuksen maan joka kolkassa. Koulupudokkuuteen puutumme tukiopinto-ohjauksella, joka kantaa yli perus- ja toisen asteen välisen nivelvaiheen, sanoo eduskunnan valtiovarainvaliokunnan varajäsen Emma Kari.

Sähköautojen yleistymiselle vihreät antaisi lisäsysäyksen vapauttamalla sähköautot viideksi vuodeksi auto- ja ajoneuvoverosta ja laajentamalla latausverkkoa.

Lisäksi vihreät kasvattaisi kehitysyhteistyön määrärahoja ja nostaisi pakolaiskiintiön 2 500 henkilöön. Maahanmuuttovirastolle ohjattaisiin riittävät resurssit, jotta turvapaikkaprosessin laatu voidaan varmistaa.

Rahoituksen vihreät hankkisivat muun muassa leikkaamalla ympäristölle haitallisia ja talouden uudistumisen kannalta tehottomia yritystukia. Näihin vihreät lukee energiaverojen palautukset sekä päästökauppakompensaatiot. Lisää leikattavaa vihreät löytää verotuksen poistoissa ja matkustajaliikenteen miehistötuessa.

Lue myös:

    Uusimmat