Vihreiden Niinistö luottavainen ilmastokokouksen lopputulemaan – "Teknologia on jo olemassa"

Ilmastonmuutos - teknologia on jo, tarvitaan päätöksiä 8:33

Pariisin ilmastokokous on loppusuoralla. Neuvottelijat yrittävät saada aikaiseksi kansainvälistä ilmastosopimusta kovan paineen alla.

Huomenta Suomessa vieraillut vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö muistuttaa, että ilmastokokousta on pohjustettu hyvin pitkään.

– Tässä on tehty pitkään töitä tätä lopputulosta varten. Tunnelma on selkeästi se, että kaikki haluavat sopimuksen, Ville Niinistö sanoo. 

Eilen syntyi sopimusluonnos, mutta vastuunjako ja rahoitus ovat edelleen avoimia kysymyksiä. Avoinna on vielä myös se, miten kansallisia päästölupauksia seurataan ja kuinka usein niitä on kiristettävä. 

– Kööpenhaminassa yritettiin kuusi vuotta sitten saada jotain aikaiseksi. Kun se ei onnistunut, niin lähestymistapaa muutettiin. Tätä ilmastokokousta on valmisteltu neljässä kokouksessa viiden vuoden aikana. Lisäksi, jos ajatellaan isojen maiden roolia niin Kiina ja Yhdysvallat ovat huomattavasti vahvemmilla lupauksilla liikkeellä - molemmat eri syistä, kertoo Niinistö ilmapiiristä.

Neuvotteluja on tähän asti käyty poikkeuksellisen rakentavassa hengessä, mutta äänenpainojen odotetaan kovenevan viime metreillä. 

– Teknologia on olemassa, nyt kyse on enää poliittisesta päätöksestä. Meillä on teknologia korjata energiantuotanto, liikkuminen, asuminen ja kaikki ne asiat, mihin me käytetään fossiilisia polttoaineita.

Jännitteitä on

Neuvottelujen odotetaan venyvän viikonloppuun.

– Kiinnostava jännite on, että esimerkiksi Suomi on leikkaamassa kehitysapua ja ilmastorahastoa. Kehitysmaat ja köyhimmät maat odottavat, että rikkaat teollisuusmaat auttavat rahallisesti hyppäämään paljon hiiltä kuluttavan kehitysvaiheen yli. He eivät voi enää saastuttaa niin kuin me olemme tehneet vaurastuessa, kuvailee Niinistö tilannetta.

Niinistö ottaa esille, että Kiina on neuvotteluissa avainasemassa siinä, ettei maa jarruta sopimusta. Niinistön mukaan kotimaassaan Kiina tekee voitavansa, koska on herännyt ekokatastrofiin. 

– Kiina aikoo 2020-luvulla laittaa hiilidioksidipäästöt laskuun. Tällä hetkellä maan vaurastuessa ne yhä kasvavat. Kiinassa tuulivoiman ja aurinkoenergian käyttö kasvaa eniten maailmassa ja he alkavat jo olla uusiutuvan energian suurimpia tuottajia.

– Nyt Euroopalla onkin se haaste, että olemmeko jäämässä jälkeen tämän energiamurroksen tekijöinä. Ovatko ne meidän yritykset vai alkaako ne puhtaat ratkaisut olla yhä enemmän kiinalaisia ja yhdysvaltalaisia. Kannattaa olla edelläkävijä, koska silloin saa niitä työpaikkoja.

Yritysten mukaan tulo ilmastotyöhön on Niinistön mukaan suurin muutos mikä on tapahtunut viimeisten viiden vuoden aikana.

– Monet yritykset kehittävät ratkaisuja, joilla saadaan ihmisiä ylös köyhyydestä. Yhä enemmän kansalaisjärjestöt, valtiot, osavaltiot ja kunnat tekevät näitä asioita. Suomessakin Helsinki päättää luopua Hanasaaren kivihiilivoimalasta, eli tämä paikallinen liike, että päästään eroon fossiilisista polttoaineista, on kasvanut viime vuosina paljon. myös rahoituslaitokset ovat siirtäneet rahojaan pois öljy-yhtiöistä puhtaisiin ratkaisuihin.

– Muutos on tapahtunut, ja nyt valtioiden pitää vauhdittaa sitä. Kaikki ei ole enää valtioiden välisten sopimusten varassa.

Lue myös:

    Uusimmat