Vaalit

Näin äänet jakautuvat – tästä pääset kuntavaalien tulospalveluun!

Vaalitulospalveluun

Vihreiden Maria Ohisalo turpeesta MTV:n kuntavaalitentissä: "Ala itsekin jo tietää, että se ei tule pitkään enää säilymään"

Maria Ohisalo vastaa, miten vihreät erottuu muista puolueista ilmastokysymyksissä 3:09
Miten vihreät erottuu muista puolueista ilmastokysymyksissä? Näin puheenjohtaja Maria Ohisalo vastaa.

Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo uskoo puolueelle tärkeän ilmastotyön edistävän niin taloutta kuin tuovan vaihtoehtoja myös liikkumiseen. Hoitajapulaan hän toivoo helpotusta ulkomaisesta työvoimasta.

Vihreät oli neljä vuotta sitten kuntavaalien suurin voittaja 12,5 prosentin kannatuksella. Puolueen puheenjohtaja, kansanedustaja Maria Ohisalo uskoo siihen, että tänä vuonna vaalitulos on vieläkin parempi. Ainakin ehdokkaita vihreillä on enemmän kuin koskaan aiemmin.

Vihreiden tärkeimpiä teemoja kuntavaaleissa on perinteisesti ilmasto. Viime vuosina myös monet muut puolueet ovat tosin tulleet samoille apajille.

Ohisalo tähdentää sitä, että vihreät on "vihreä vaalien ulkopuolellakin".

– Juhlapuheissa kuullaan yhä useammalta puolueelta näistä teemoista, mutta kun tullaan pöytiin, joissa väännetään, miten korkealle nousevat ilmastokysymykset? Kuinka paljon niihin ollaan valmiita laittamaan rahaa? Taistelu on aika kovaa, Ohisalo toteaa MTV:n Uutisaamun kuntavaalihaastattelussa.

"Ilmastotoimet lisäävät vaihtoehtoja"

Kriitikot pelkäävät vihreiden vaikeuttavan ilmastoteoillaan esimerkiksi autoilua. Ohisalon mukaan vihreät ei halua hankaloittaa autoilijoiden elämää vaan tarjota parempia vaihtoehtoja. Hän myös tähdentää sitä, että ilmastotoimet eivät lisää kuntien kustannuksia.

– Ilmastotoimilla on osoitettu olevan positiivisia taloudellisia vaikutuksia. Maailmanlaajuisesti ilmastonmuutoksen torjuntatyö on luonut uusia työpaikkoja enemmän kuin vähentänyt niitä. Ihmiset saavat arkeensa uusia vaihtoehtoja kuten vähäpäästöisempiä autoja ja kutsuliikennettä. 

– Sähköautomarkkinoillakin hinnat tulevat alas kovaa vauhtia, Ohisalo sanoo.

2805 1433373 UUTISAAMU Näin vihreät näkevät varhaiskasvatuksen tulevaisuuden – "Jos on mahdollista panostaa entistä enemmän, niin valitsemme sen vaihtoehdon"

Näin vihreät näkevät varhaiskasvatuksen tulevaisuuden – "Jos on mahdollista panostaa entistä enemmän, niin valitsemme sen vaihtoehdon"

"Turvetuottajia on tuettava"

Eduskunnassa vihreät koki taannoin karvaan tappion turvekysymyksessä, kun keskusta sai neuvotelluksi turvetuottajille yhteensä 70 miljoonaa euroa lisätukea. Summa sisältää turpeen polton tuen lisäksi tukea siirtymään.

Ohisalon mukaan turve ei ole vihreille sen suurempi "punainen vaate" kuin muutkaan päästöt.

– Meidän tehtävämme on laskea päästöjä ylipäätään. Olemme itse asiassa päässeet jo puoleen väliin niitä tavoitteita, joita olemme tälle vaalikaudelle asettaneet. 

Ohisalo tähdentää myös, että turvetuottajille myönnetty siirtymätuessa on kyse nimenomaan siirtymästä. 

– Ala itsekin jo tietää, että se ei tule pitkään enää säilymään, ja näille ihmisille täytyy löytää muun muassa uusia koulutusmahdollisuuksia. Tätä tukea olimme valmiita kyllä tukemaan.

Kiinteistöverosta kuntien talouden pelastaja?

Vihreät on ehdottanut yhdeksi kuntien talouden pelastajaksi kiinteistöveroa. 

– Joissain kunnissa kiinteistövero on jo kiristetty aivan tappiinsa. On myös käynyt ilmi, että on paljon sellaisia kiinteistöjä, joita ei ole vielä edes kirjoissa ja kansissa. Tällaista tarkastustyötä täytyy tehdä, Ohisalo toteaa. 

– Itse ajattelen, että uusia tuloja olisi hyvä hakea energiapuolelta, vaikkapa tuulivoimapuistoista. Tämä voisi monen kunnan taloutta pelastaa aika paljon. 

Mitoitus myös kotihoitajien määrään

Viime kesänä tuli voimaan laki, jonka mukaan vanhuspalvelulakiin määrätiin lakisääteinen henkilöstömitoitus 0,7 porrastetusti. Kunnille maksetaan valtionosuutta laajentuvaan tehtävään.

Vihreät haluaisi hoitajamitoituksen myös kotihoitoon. Ohisalo ei näe ongelmana sitä, että velvoitetta ei voida mahdollisesti toteuttaa käytännössä työvoimapulan vaivaamalla alalla.

– Poliitikkojen tehtävä on vetää tulevaisuuden visio ja sen jälkeen alkaa työstää konkreettisia toimia tavoitteeseen pääsemiseksi.

– Ikääntyminen on kysymys, joka haastaa hyvinvointivaltiota valtavasti tulevina vuosina. Meillä ei ole tarpeeksi veronmaksajia suhteessa siihen, miten paljon hoidettavia on. Meidän tarvitsee miettiä myös kansainvälistä, ulkomailta tulevan hoivahenkilöstön määrän kasvattamista.

Vihreät herättää tunteita

MTV:n ja empatia-analytiikkayhtiö NayaDaya Oy:n toteuttaman tunnekyselyn mukaan vihreät herättää perussuomalaisten jälkeen suomalaisten mielissä enemmän tunteita kuin muut puolueet. Tärkeimmät puoluetta kohtaan koetut tunteet ovat pettymys (14 %) ja kiinnostus (13 %).

Ohisalon mielestä politiikan pitääkin herättää tunteita.

– Me olemme isojen asioiden äärellä. Vihreät on tullut politiikkaan muuttamaan tapoja.

Lue myös:

    Uusimmat