Mainos

Vihreä vyöry sysäsi Helsingin pettymyksen alleen

Ei täysin ultra bra, mutta silti kaikkien aikojen kuntavaalitulos – vihreillä riitti syytä riehaan Helsingin Tavastialla vaalivalvojaisissaan. Varjon vaalivoitolle toi pormestariehdokas Anni Sinnemäen rökäletappio Jan Vapaavuorelle (kok.).

– Näissä vaaleissa oli kaksi vihreää voittajaa, me ja Vapaavuori. Kokoomuksen tulos oli hänen henkilökohtaisen äänisaaliinsa ansiota. Kokoomuksen on nyt pidettävä sanansa siitä, että he myös tekevät vihreää politiikkaa, viimeiset vaalinsa puheenjohtajana vetänyt Ville Niinistö sanoi.

Kun himoittu ykkössija näytti jäävän haaveeksi, keskittyi vihreiden vaaliväki hehkuttamaan menestystä pienemmissä kaupungeissa. Ansaitusti suitsutusta sai Jyväskylä, joka rynni viitossijalta ykköspuolueeksi kansanedustaja Touko Aallon johdolla. Ylistystä sinkoili etenkin vihreiden nuorille ehdokkaille, joista monet palkittiin valtuustopaikalla.

– Tämä vaalitulos on varoitus maaseudulle. Me tulemme sinne seuraavaksi, Niinistö tokaisi.

Hieman ennen puoltayötä Ylen ennuste tarjosi vihreille 12,5 prosentin kannatusta, eli neljän prosenttiyksikön nousua vuoden 2012 kunnallisvaaleista. Hallituspuolueiden kannatus laski. Niinistö piti tätä viestinä koulutuksen ja tasa-arvon puolesta pääministeri Juha Sipilälle (kesk.).

– Suomen talous ei nouse leikkaamalla, vaan nostamalla ihmisiä.

Niinistön mukaan vihreät tulee tekemään nykyistä inhimillisempää kuntapolitiikkaa, jotta "Suomella on mahdollista olla maailman onnellisin maa".

– Te toitte toivon Suomeen. Vaalitulos todistaa suomalaisten haluavan puolueen, joka uskoo ihmiseen, Niinistö avasi kiitospuheessaan kannattajilleen.

Katsomo-video ei ole saatavilla


Sinnemäki: Vapaavuori ilmeinen pormestari

Kun Helsingin äänistä oli laskettu reilut 80 prosenttia, Vapaavuorella oli jo 25 000 ääntä. Vihreiden pormestariehdokkaan Anni Sinnemäen lukema oli myös mojovasti yli 7 000, mutta pormestarikisa oli nopeasti taputeltu.

– Vapaavuoren historialliseen äänimäärään suhtaudun kunnioituksella. Ihmiset ovat häneen luottaneet, Sinnemäki sanoo.

Sinnemäen mielestä vihreiden kokonaisvaalitulos on yksiselitteisesti huikea.

– Puolueen teemat, koulutus ja ilmastonmuutoksen torjuminen ovat saaneet ihmisiä liikkeelle. Hallituksen rankka leikkaaminen yhdestä suomalaisesta perusarvosta, koulutuksesta, näkyy myös selvästi.

Nykyinen Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Sinnemäki ei vahvista suoraan, onko hän kiinnostunut apulaispormestarin paikasta. Hän korostaa haluavansa tehdä politiikkaa jossain roolissa Helsingissä tasavertaisen, koulutusmyönteisen kaupungin eteen.

Jo ennen tietoa ennakkoääniä Niinistö korosti, että jo 10 prosentin rajan rikkominen nostaa puolueen uudelle tasolle.

– Kynnys vihreisiin liittymiseen on madaltunut paljon. Mukaan on tullut myös paljon vanhempaa väkeä, Niinistö arvioi syitä vaalivoittoon. 

32:29

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.