Vihdin poliisiampujan taustalla myös erikoinen varkaustuomio – ”amatöörietsivistäkin” oli apua tapauksen selvittämisessä

Vihdin poliisiampujaksi epäillyn Jorma Nyforsin taustalta löytyy useita oikeudenkäyntejä niin siviili- kuin rikosasioissakin. Yksi erikoisimmista on koivupöllien varkaus.

Helmikuisena lauantaiaamuna vuonna 2009 raaseporilaismies havaitsi, että hänen puupinollaan oli käyty. Kateissa oli useita kuutioita koivupuuta -kolmimetrisinä pölleinä. Lumihangessa näkyi jälkiä – kyse oli nosturilla varustetusta kuorma-autosta.

”Amatöörietsivät” varkauden uhrin apuna

Puunomistajan tuttava tuli paikalle, tutki jälkiä ja otti niistä valokuvia. Toinen tuttava puolestaan laittoi varkauden uhrille tekstiviestin seuraavana iltana ja kehotti käymään puupinolla: hän oli nähnyt jotain epäilyttävää.

Tämä tuttava oli nimittäin ajanut vastaavanlaisen, koivupuulla lastatun lava-auton perässä Karjaalla ja halusi varoittaa uhria. Valokuvat ottanut tuttava puolestaan vertaili kaksi viikkoa myöhemmin eräällä huoltoasemalla renkaanjäljistä ottamiaan kuvia Nyforsin Volvon renkaisiin. Ne täsmäsivät.

Puunhakukertomukset eivät täsmänneet

Nyforsin tuttava , jota myös syytettiin puuvarkaudesta, kertoi aivan toisenlaisen tarinan: puut oli haettu luvan kanssa – ja aivan eri paikasta. Ne oli tarkoitettu hänen kesämökilleen.

Oikeus piti todisteita varkaudesta luotettavina. Sen sijaan Nyforsin ja hänen rikoskumppaninsa kertomukset kuulusteluissa poikkesivat toisistaan: tuttava kertoi, että puut oli viety Nyforsin luo Vihtiin, sillä oli jo myöhäistä ja pimeää, joten kesämökille löytäminen olisi ollut epävarmaa. Puut kuljetettiin kesämökille vasta myöhemmin.

Nyfors esitti ensin saman tarinan, mutta kertoi myöhemmin, että puut oli viety suoraan tuttavan kesämökille.

Lupalappu ei vakuuttanut – varkaustuomio tuli

Oikeudessa todisti myös mies, joka kertoi että Nyforsin rikoskumppani oli soittanut ”joskus helmikuun alussa” ja kertonut hakeneensa puita ja tarvitsevansa siihen lupalapun näin jälkikäteen. Tuttava kirjoitti pyydetyn lapun. Ongelma oli vain se, että tuttavan mukaan lupa koski kolmannesmetrin pituisia koivuklapeja kun taas varastettu puutavara oli aivan muunlaista.

Varastetun puutavaran arvoksi todettiin noin tuhat euroa.

Käräjäoikeudessa Nyfors ja hänen kaverinsa tuomittiin varkaudesta. He saivat kumpikin 40 päiväsakkoa, mutta myöhemmin hovioikeus korotti tuomion 70 päiväsakkoon. Oikeus totesi, että varkautta ei tehty hetken mielijohteesta vaan hakureissuja tehtiin kaksi kappaletta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja