Viestikoekeskusjutun tuomiot herättävät huolta lehdistönvapautta ajavassa järjestössä – "Toimittajat eivät enää tiedä mitä voi julkaista"

Vaarantavatko Viestikoekeskusjutun tuomiot lehdistönvapauden? Toimittajat ilman rajoja kommentoi 12:14
Vaarantavatko Viestikoekeskusjutun tuomiot lehdistönvapauden? Toimittajat ilman rajoja kommentoi

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi perjantaina kaksi HS:n toimittajaa turvallisuussalaisuuden paljastamisesta. Toimittajien saamat tuomiot herättävät huolestuneisuutta lehdistönvapautta ajavassa järjestössä.

MTV Uutiset Liven vieraana ollut Toimittajat ilman rajoja Suomi -järjestön puheenjohtaja Yrsa Grüne-Luoman mukaan toimittajien tuomioilla on laajempi merkitys.

– Ensinnäkin pitää sanoa, että käräjäoikeus on yrittänyt tehdä perusteellista työtä ja on huomioinut myös lehdistön paikkaa yhteiskunnassa, mutta se, että kaksi toimittajaa tuomitaan tässä jutussa herättää suurta huolestuneisuutta.

Grüne-Luoma näkee merkittävänä sen perusongelman, että toimittajat eivät enää tiedä mitä voi julkaista ja mitä ei.

– Se aiheuttaa itsesensuuria kun tietää, että on mahdollista joutua tuomioistuimen eteen.

Syyttäjä vaati kolmelle Helsingin Sanomien toimittajalle ehdollista vankeutta turvallisuussalaisuuden paljastamisesta ja sen yrityksestä tai avunannosta niihin. Kaikki toimittajat kiistivät syytteen.

Kir­joi­tus­työs­tä pää­vas­tuul­li­nen toi­mit­ta­ja Tuomo Pietiläinen tuo­mit­tiin 50 päi­vä­sak­koon. Vä­häi­sem­mäs­sä roo­lis­sa kir­joi­tus­työ­hön osal­lis­tu­nut toi­mit­ta­ja Laura Halminen jä­tet­tiin ran­gais­tuk­seen tuo­mit­se­mat­ta. Entisen HS:n politiikan toimituksen vt. esihenkilö Kalle Silfverbergin syytteet hylättiin.

– Vaikka käräjäoikeuden antamat rangaistukset olivat lieviä, mutta kun lievin tuomio on neljä kuukautta vankeutta ja pahimmillaan neljä vuotta vankeutta niin tietenkin sitä miettii, että mitä voi tehdä ja mitä ei.

Katso koko Yrsa Grüne-Luoman haastattelu jutun alussa olevalta videolta.



Lue myös:

    Uusimmat