Viestien julkaisemisesta sakkoja ja korvauksia?

Hymy-lehden päätös Ilkka Kanervan tekstiviestien julkaisemisesta voi poikia sakkoja ja vahingonkorvauksia. Oikeustieteen tohtori Päivi Tiilikka pitää myös mahdollisena, että mitään oikeudellisia seuraamuksia ei tule.

- On aivan mahdollista, että asiasta ei tule mitään seuraamuksia. Todennäköisesti sen takia, että Kanerva ei vie asiaa eteenpäin tai jos veisikin tuomiota ei välttämättä tule, sanoo Tiilikka

Tuomion edellytyksenä on se, että viestien julkaiseminen loukkaa Kanervan yksityisyyttä. Toinen mahdollinen kanne voidaan saada tekijänoikeuslain puolelta jos todetaan, että Kanervalla on tekijänoikeus viesteihin. Kirjesalaisuutta ei kuitenkaan voi käyttää.

- Jos joku haluaa kertoa tekstiviesteistä eteenpäin, niin kirjesalaisuus ei tätä estä, toteaa Tiilikka.

Kyseeseen voi siis todennäköisesti tulla yksityiselämää loukkaavan tiedon levittäminen, josta lakiteksti sanoo seuraavasti. Mahdollisessa oikeustapauksessa jutusta tullee hankala puitava.

Rikoslaki 19.12.1889/39, ajantasaistettuna:

Yksityiselämää loukkaava tiedon levittäminen

Joka oikeudettomasti

1) joukkotiedotusvälinettä käyttämällä tai

2) muuten toimittamalla lukuisten ihmisten saataville

esittää toisen yksityiselämästä tiedon, vihjauksen tai kuvan siten, että teko on omiaan aiheuttamaan vahinkoa tai kärsimystä loukatulle taikka häneen kohdistuvaa halveksuntaa, on tuomittava yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.

Yksityiselämää loukkaavana tiedon levittämisenä ei pidetä sellaisen yksityiselämää koskevan tiedon, vihjauksen tai kuvan esittämistä politiikassa, elinkeinoelämässä tai julkisessa virassa tai tehtävässä taikka näihin rinnastettavassa tehtävässä toimivasta, joka voi vaikuttaa tämän toiminnan arviointiin mainitussa tehtävässä, jos esittäminen on tarpeen yhteiskunnallisesti merkittävän asian käsittelemiseksi.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat