Vientiyritysten näkymät synkentyneet merkittävästi

Keskuskauppakamarin kyselyssä aiempaa useampi yritys ennakoi vientinsä supistuvan.

Suomalaisten vientiyritysten näkymät ovat heikentyneet merkittävästi edellisvuodesta, ja aiempaa useampi yritys ennakoi nyt vientinsä supistuvan, ilmenee Keskuskauppakamarin vientijohtajakyselystä.

Kyselyyn vastanneista yrityksistä 17 prosenttia uskoo vientinsä laskevan kuluvan vuoden aikana. Viime vuoden alussa vastaava osuus oli 13 prosenttia.

Enää hieman alle puolet yrityksistä ennakoi vientinsä kasvavan kuluvana vuonna edelliseen vuoteen verrattuna. Vuoden takaisessa kyselyssä kasvua odotti lähes kaksi kolmasosaa yrityksistä.

Yrityksiltä kysyttiin kolmea tärkeintä asiaa, jotka heikentävät niiden vientinäkymiä. Eniten mainintoja saivat heikentynyt kysyntä, logistiset häiriöt ja taantuva maailmantalous.

– Vaikka maailmantalouden taantuma vaikuttaa yritysten vientinäkymiin, tässä kyselyssä korostuu, että vientiä ja tavaratoimituksia vaikeuttavat poliittiset lakot ovat entisestään heikentäneet vientinäkymiä tämän vuoden osalta, sanoo Keskuskauppakamarin kansainvälisten asioiden johtaja Päivi Pohjanheimo tiedotteessa.

Noin 90 prosenttia yrityksistä sanoi, että käynnissä olevilla lakoilla on merkittävästi tai jonkin verran vaikutusta yrityksen toimintaan.

– Kolmatta viikkoa jatkuvat poliittiset lakot siirtävät vientiyritysten toimituksia huhtikuulle. Pitkä lakko ja tavarantoimitusruuhkien logistinen purku voivat merkitä kauppojen ja pahimmassa tapauksessa asiakkuuksien peruuntumisia, kun toimituslupaukset eivät pidä, Pohjanheimo kommentoi.

Kysely tehtiin 12.–15. maaliskuuta, ja siihen vastasi runsaat 80 vientiyritystä eri puolilta Suomea. Kolmasosa vastanneista yrityksistä työllistää yli 250 ihmistä.

Lue myös:

    Uusimmat