Viennin rahoitusta korotetaan miljardeilla: Kysyntä on kasvanut voimakkaasti

Elinkeinoministeri Olli Rehnin (kesk.) mukaan hallitus esittää merkittäviä korotuksia vientirahoitukseen.

Finnveran vientitakuuvaltuus aiotaan korottaa 19 miljardista 27 miljardiin euroon ja vientiluottojen rahoitusvaltuus ja korontasausvaltuus molemmat 13 miljardista 22 miljardiin euroon.

Lisäksi hallitus esittää 28 miljoonan euron rahoitusta Balticconnector-kaasuputken rakentamiseen Suomen ja Viron välille. Rehn kertoo, että rahoitus sisällytetään lokakuussa annettavaan valtion lisämenoarvioon.

Rehn sanoi tiedotustilaisuudessaan, että korotuksen syynä on muun muassa kysynnän voimakas kasvu. Rehnin muistin mukaan kyseessä on suurin vientirahoituksen valtuuksien korotus.

Rehn totesi, että aiemmat valtuudet ovat käymässä riittämättömiksi, jos keskeisten vientialojen tilauskanta toteutuu arvioiden mukaan.

– Vientirahoituksen pullonkauloista ei pidä tulla estettä viennin kasvattamiselle, Rehn sanoo.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK ja Teknologiateollisuus kiittelivät hallituksen esitystä tuoreeltaan. EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies luonnehti esityksen tukevan kasvua.

– Pääministeri Sipilä nosti hiljattain esiin tavoitteen tuplata pk-yritysten vienti vuoteen 2020 mennessä. Tähän tarvitaan lisää viennin rahoituksen työkaluja, mitä nyt esitetty korotus perustellusti palvelee, Häkämies sanoo tiedotteessa.

Vielä kesäkuussa vienti oli alimmillaan 15:een vuoteen.

Vienti alimmillaan 15:een vuoteen 2:15


Lue myös:

    Uusimmat