Elinkeinoelämän keskusliitto vaatii vauhtia työllisyyspäätöksiin: "Sanoille tarvitaan konkreettista katetta"

Suomen Pankki ennustaa työllisyyden palautuvan vuodeksi 2023 1:52
Katso video: Näin työllisyys ja talouskasvu palautuvat koronasta, ennustaa Suomen Pankki.

Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) perää hallitukselta puoliväliriihessä päätöksiä, joilla tähdätään velkaantumisen katkaisuun. Työllisyyspäätökset ovat EK:n mukaan tässä ratkaisevia.

Järjestö laskee, että hallituksen työllisyystavoitteista on saavutettu vasta 13 prosenttia, kun se painotetaan hallituksen asettamalla julkisen talouden tasapainotavoitteella.

–  Työllisyystavoitteiden toistaminen ei riitä, vaan sanoille tarvitaan konkreettista katetta. Avaimet ovat hallituksen käsissä muun muassa paikallisen sopimisen ja työttömyysturvaratkaisujen osalta, toimitusjohtaja Jyri Häkämies sanoo tiedotteessa.

Toimet tulisivat voimaan vasta korona-ajan jälkeen eivätkä Häkämiehen mukaan siten vaikeuttaisi elvytyspolitiikkaa.

EK:n mukaan talouskasvua voidaan vauhdittaa myös tavoilla, jotka eivät vaadi lisärahoitusta.

–  Tästä käyvät esimerkkeinä sitoutuminen yrittämisen ja omistamisen verotuksen pitämiseksi kilpailukykyisellä tasolla, sääntelyn purkaminen asettamalla ympäristölupakäsittelyyn määräajan sekä maankäyttö- ja rakennuslain uudistuksen toteuttaminen investointeja tukevalla tavalla, Häkämies sanoo.

EK vaatii myös roimaa lisäystä maahanmuuttoon.

–  Osaajapulasta on syntymässä kasvun pullonkaula, jota paikkaamaan tarvitsemme merkittävää työ- ja koulutusperäisen maahanmuuton lisäämistä sekä koulutuksen laadun parantamista, Häkämies toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat