Viekas voro kähvelsi maalauksen galleriasta keskellä päivää – luultiin gallerian työntekijäksi

Poliisi on pidättänyt miehen epäiltynä maalauksen varastamisesta Venäjällä, kertoo CNN. Mies käveli keskellä päivää yhteen Moskovan parhaista taidegallerioista, nappasi maalauksen mukaansa ja käveli huolettomasti ulos galleriasta teos kainalossaan.

Kukaan ei pysäyttänyt häntä, koska häntä luultiin työntekijäksi. 

Valvontakameroista näkyy, kun mies menee galleriaan sunnuntai-iltana ja käveleskelee ympäriinsä, kunnes hän kiinnittää huomionsa Ai-Petri. Crimeaan, romanttiseen maalaukseen vuoristosta. Sen on maalannut venäläinen taiteilija Arkhip Kuindzhi, jonka näyttely oli käynnissä galleriassa tekohetkellä.

31-vuotias mies pidätettiin Moskovan ulkopuolella Zarechyen kylässä, kertoo Irina Volk Venäjän sisäministeriöstä.

Volkin mukaan maalaus löydettiin läheiseltä rakennustyömaalta.

– Alustavien tietojen mukaan maalaus varastettiin rahan toivossa, Volk lisää.

Jo toinen moka vuoden sisällä

Tretyakovin gallerian nettisivuilla kerrotaan, että taiteilija Arkhip Kuindzhia pidetään yhtenä 1800-luvun jälkipuolen merkittävimpänä venäläisenä maalarina.

Hänet muistetaan innovatiivisista kokeiluistaan valon ja värien kanssa sekä hänen mieltymyksestään sisällyttää uusimpia tieteellisiä keksintöjä hänen taiteeseensa.

Varastettu maalaus on arvoltaan noin miljoonan.

Röyhkeä keskellä päivää tehty varkaus on nostattanut punan Venäjän viranomaisten kasvoille, sillä tämä on jo toinen nolo turvallisuusmoka taiteen saralla vuoden sisään.

Viime vuoden toukokuussa päihtynyt 37-vuotias mies meni museoon juuri ennen sulkemisaikaa ja turmeli yhden Venäjän kuuluisimman maalauksen kepillä. Maalaus vaurioitui pahasti.

Venäjän kulttuuriministeriön museo-osaston johtaja Vladislav Kononov kuvailee sunnuntain tapausta "erittäin epämiellyttäväksi tilanteeksi".

– Käytäville on lisätty vartijoita ja maalauksia tarkkaillaan. Kaikkiin maalauksiin tullaan kiinnittämään sähköiset sensorit, Kononov kertoo.

Suunniteltu teko

Reutersin mukaan viranomaiset jatkavat tiedustelujaan löytääkseen tekijän mahdolliset rikoskumppanit. Viranomaiset uskovat, että varkaus oli suunniteltu.

Tekijöitä syytetään suurta kulttuuriarvoa omaavan esineen varastamisesta. Teosta voi saada jopa 15 vuotta vankeutta.

Gallerian johtaja Zelfira Tregulova kertoi lehdistötilaisuudessa, että maalausta on tutkittu ja siitä ei ole löytynyt mitään vaurioita.

– Joukko Tretyakovin gallerian spesialisteja tutkii maalausta tällä hetkellä. Toivomme, että maalaus siirretään takaisin gallerian säilytykseen päivän päätteeksi, Tregulova kertoo.

Maalausta ei laiteta enää esille käynnissä olevassa näyttelyssä.

Lue myös:

    Uusimmat