Mainos

Videot: Hämmästyttävä vesipatsas merellä – maalla rakeet pommittivat autoja

Viikonlopun sade- ja ukkoskuurojen yhteydessä on havaittu niin vesipatsaita kuin rankkoja raekuurojakin.

Porvoon Emäsalossa nähtiin sunnuntaina iltapäivällä vesipatsas eli trombi meren yllä. Vesipatsas syntyy, kun pilven reunasta työntyy suppilo kohti vettä ja saa aikaan pyörteitä merenpintaan.

– Ukkonen vähän jyrähteli ja huomasin, että pilvestä pisti esiin hammas. Se voimistui, osui pilvestä veteen asti ja alkoi nostaa vettä ilmaan. Jossain vaiheessa se ilmeisesti osui luotoon, koska vesipärskeet hävisivät, mutta tulivat pian uudelleen näkyviin, kertoo John Blomstedt.

Vesipatsas oli arviolta neljän kilometrin päässä rannasta ja kesti viitisen minuuttia. Ilmiö ei kuitenkaan tuntunut uhkaavalta.

– Ei ole ennen tällaista kohdalle sattunut. Se oli kaunista katseltavaa, oli kaukana ulkomerellä eikä liikkunut meitä kohti, toteaa John Blomstedt.

Ukkoskuurojen yhteydessä esiintyi myös paikoin rankkoja raekuuroja.

– Nämä ovat tyypillisiä loppukesän ilmiöitä, kun vedet ja maa ovat lämpimiä verrattuna ilmakehään. Tiistaina otollisia olosuhteita näille ilmiöille voi olla idässä, viikonloppuna taas laajemmin, toteaa MTV Uutisten meteorologi Pekka Pouta.


Katsomo-video ei ole saatavilla

Mikä on vesipatsas?

Trombi on raju, paikallinen pyörretuuli. Määritelmään kuuluu, että suppilopilvi ulottuu pilvestä maahan asti. Jos pyörre on pilven ja veden välissä, kutsutaan ilmiötä vesipatsaaksi.

Trombi tai vesipatsas syntyy kuuro- tai ukkospilven nousuvirtauksen yhteyteen. Korkeammalle ilmakehään virtaa viileämpää ilmaa ja pinnan lähellä oleva lämmin ilma nousee ylös. Pyörteen muodostumiseen vaaditaan lisäksi sopiva tuulen suunnan kääntyminen ylöspäin mentäessä.

Vesipatsas saa energiansa ympäristöään lämpimämmästä merivedestä. Vesipatsaat ovat yleensä heikompia kuin trombit, mutta kestävät pidempään.

Ilmatieteen laitoksen mukaan trombeja ja vesipatsaita havaitaan Suomessa vuosittain yhteensä keskimäärin 14. Maantieteellisesti niitä on eniten maan itäosassa sekä eteläisillä ja lounaisilla merialueilla. Yleisimpiä ne ovat heinä- ja elokuussa. 

Siinä missä maalla oleva trombi nostaa maasta pölyä ja hiekkaa, vesipatsas nostaa vedenpinnasta pieniä pisaroita. Syyskesällä lämpimät vesialueet edesauttavat vesipatsaiden syntyä. Vesipatsaat ovat trombeja yleisempiä.

Pyörteessä tuulen nopeus on vähintään 18 metriä sekunnissa, merkittävissä trombeissa vähintään 50 metriä sekunnissa.

Trombi on sama ilmiö kun tornado, mutta Suomessa ja monissa Euroopan maissa ilmiöstä käytetään nimitystä trombi. Pohjois-Amerikassa ilmiötä kutsutaan tornadoksi.

Vesipatsasvideo: John Blomstedt

Raevideo: Jukka Suosaari, Halikko

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.