Video: Tänne poliisihevoset laukkasivat lomille – "Täällä on ollut kunnon tappelujakin"

Näin poliisihevoset viettävät kesälomansa 2:37

Helsingin ratsupoliisin poliisihevoset aloittivat kesälomansa Haltialan laitumilla Pohjois-Helsingissä noin viikko sitten. Vanhempi konstaapeli Timo Nieminen kertoo, että vaikka hevosille on myönnetty vapaata vain kahden viikon edestä, ei valituksia ole kuulunut. 

Niemisen mukaan poliisihevosten loma on sujunut tähän mennessä mallikkaasti. Pieniä kahnauksiakin on ollut, mutta pääosin yhteiselo on ollut rauhaisaa. Erityisesti ensimmäiset hetket lomalaitumella olivat riemukkaita. 

– Silloin täällä juostiin kilpaa laidunta ympäri, vähän potkittiin, hypittiin ja pyörittiin maassa. Meno oli riemukasta. Meillä on kaksi uutta eläintä laumassa, niin pitää myös selvittää välit. Täällä on ollut kunnon tappelujakin.

– Hevoset ovat kuitenkin siitä reiluja, että kun ne kerran ottavat yhteen ja laumahierarkia on selvitetty, ongelmia ei enää ole.

Nieminen kertoo, että nuori, noin viisi vuotta poliisihevosen tehtävissä toiminut Laku on ottanut kahdeksan hevosen joukon johdettavakseen.

Vaikka Laku ei malta jättää lauman ojentamista lomallakaan, on hevonen Niemisen mukaan pohjimmiltaan "sympaattinen kaveri".

– Kokoajan se haluaisi härvätä ihmisen kanssa ja saada rapsutuksia.

– Se on sellainen hevonen, että se tulisi mielellään syliin. Se painaa kuitenkin 700 kiloa, niin ei sitä auta syliin ottaa. 

Moni hevonen reputtaa poliisikoulussa

Aivan mitä tahansa hevosta ei ratsupoliisin työtoveriksi huolita. Niemisen mukaan uusien yksilöiden valintaprosessi on ”pitkä ja hankala”.

Kokelaiksi haetaan rohkeita ja uteliaita, noin kymmenen vuoden ikäisiä hevosia.

– Kun hevonen on vanhempi, ei ole enää sitä poikamaista hätäilyä.

– Saatamme käydä katsomassa kymmentäkin hevosta. Sen jälkeen valitsemme jonkun koekäyttöön ja testaamme sitä lisää. Jos hevonen vaikuttaa kehityskelpoiselta, se ostetaan ja sitä ryhdytään kouluttamaan.

Koulutuksessa tärkeintä on opettaa hevonen olemaan pelkäämättä. Eläimen tulee pystyä toimimaan Helsingin melskeessä ja pysyä rauhallisena monenlaisissa tilanteissa. 

– Hevoselle opetetaan, että mitään ei tarvitse pelätä. Siihen menee vuosia. Ensin aloitetaan raitiovaunuista, linja-autoista ja Helsingin liikenteestä. Vähitellen siirrytään mellakkajuttuihin, että ne oppivat sietämään rumpuja, savuja, meteliä ja paukahduksia.

– Vuodessa hevonen joko valmistuu tai ei. Monesti käy niin, että kaikista ei tule poliisihevosia. Ne myydään taas eteenpäin.

Segway-poliisit eivät vie ratsupoliisin töitä

Toukokuussa uutisoitiin, kuinka Helsingin poliisin jalkapartiot ottivat käyttöön sähkömoottorilla toimivia Segway-henkilökuljettimia.

Ratsupoliisi Nieminen ei usko, että sähkövempaimet voisivat korvata hevosia.

Maailma menee eteenpäin ja tekniikka kehittyy, mutta poliisihevoset pitävät pintansa etenkin tehtävissä, joissa joudutaan liikkumaan ihmispaljoudessa ja paikoissa, joihin ei autolla pääse.

– Esimerkiksi mielenosoitukset ovat kuitenkin sellaisia, että siellä ei ehkä Segwaylla tee mitään.

– Siinä me olemme parhaillamme, jos tarvitsee isoja ihmismassoja siirtää tai ohjailla. Kuudella hevosella tekee todella isoa työtä. Samaan hommaan vaadittaisiin ehkä 60 miestä. 

Lue myös:

    Uusimmat