Video: Tältä näytti Suomen saariston "piritehtaassa" – uuden huumeliigan epäillään valmistaneen amfetamiinia öljystä

1:40
Tulli julkaisi videon ratsiasta, jossa löydettiin amfetamiinin valmistukseen liittyvää rekvisiittaa.

Rikolliset valmistivat Varsinais-Suomen saaristossa suuren määrän amfetamiinia, viranomaiset epäilevät. Tulli on julkaissut videon yhdestä liigan tehtaaksi epäillystä vuokramökistä.

Videolla näkyy ote viranomaisten tekemästä ratsiasta, jossa saaristossa sijaitsevasta vuokramökistä löydettiin erilaisia huumeen valmistamiseen vaadittuja tarvikkeita.

Tulliylitarkastaja Tero Virtasen mukaan epäiltyjen uskotaan jalostaneen mökissä öljyn muodossa ollutta amfetamiinia valmiiseen käytettävään jauhemuotoon. Paikalta löydettiin niin amfetamiiniöljyä ja jalostamiseen vaadittuja tarvikkeita kuin valmista ainettakin.  

Virtasen arvion mukaan amfetamiinin jalostusoperaation taustalla on ollut rikoksista epäiltyjen pyrkimys hajauttaa huumebisnekseen liittyvää kiinnijäämisriskiä.

– Tässä riskiä oli hajautettu. Meidän käsityksemme mukaan öljyn toi Suomeen yksi henkilö, saostamiseen käytettävät raaka-aineet toinen henkilö ja lisäksi Suomeen vielä tuotiin ulkomailta henkilö saostamaan amfetamiini öljystä valmiiksi aineeksi.

– Vaikka yksi ihminen jäisi erän kanssa kiinni, se ei vaarantaisi koko organisaation toimintaa, Virtanen kuvailee viranomaisten epäilemää motiivia toiminnan taustalla.

Tämä epäillyistä tiedetään

Viranomaiset uskovat, että toimintaa johdettiin Espanjasta käsin. Pääepäiltynä on Espanjassa toiminut suomalainen mies. Rikoksista epäiltyinä on myös joukko muita suomalaisia ja ulkomaisia henkilöitä. Kaikkiaan heitä on yli 15, ja heistä osa on vangittuna.

Espanjasta käsin toimineen suomalaismiehen uskotaan johtaneen toimintaa etäyhteyksien välityksellä, erilaisten salattujen viestisovellusten kautta.

– Hän on antanut ohjeistusta, miten Suomessa pitää toimia ja ottanut kantaa siihen, miten valmista huumausainetta Suomessa levitettäisiin, Virtanen kertoo.

Viranomaisten mukaan useilla epäillyistä on aiempaa rikollistaustaa. Virtasen mukaan toiminnan ei kuitenkaan uskota kytkeytyvän esimerkiksi minkään julkisuudessa tunnetun rikollisliigan toimintaan tai aiemmin uutisoituihin suuriin huumejuttuihin.

– Tämä on meidän käsityksemme mukaan oma porukkansa, johon ei liity esimerkiksi jotain moottoripyöräkerhoa tai nimettyä järjestäytynyttä rikollisryhmää.

– Tässä ei myöskään ole ilmennyt kytkentää kesäkuussa uutisoituun ANOM-viestittelyyn perustuvaan kuvioon, Virtanen täsmentää.

Virtasen mukaan Suomen viranomaiset pääsivät tapauksen jäljille, kun Tanskassa tehtiin viime vuoden lopulla noin 20 kilon amfetamiinitakavarikko. Aineet löydettiin suomalaismiehen hallusta henkilöautoon kätkettynä. Viranomaiset uskovat, että aineet olivat matkalla Suomeen.

Tulli kertoi aiemmin tiedotteessaan, että organisaation hallusta on takavarikoitu alkuvuodesta yhteensä lähes 13 kiloa amfetamiinia sekä muita kiellettyjä aineita. Lisäksi viranomaiset ovat löytäneet yli 200 kappaletta ampuma-aseen patruunoita. Viranomaisten arvion mukaan Suomeen päätyi organisaation kautta levitykseen yli 27 kiloa amfetamiinia.  

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja