Video: Tältä näyttää kaivosalueelle revennyt valtava monttu – "Pään kokoisia kiviä lentänyt satojen metrien päähän"

Maahan repesi suurikokoinen monttu Salossa 0:39

Varsinais-Suomessa Salossa sattui kummia keskellä viikkoa, kun Kiskon Aijalan vanhan kaivosalueen keskelle repesi omakotitalon kokoinen monttu.

Päivystävä päällikkö Kari Alanko kertoi torstaina, että lähelle Aijalantietä painunut vajoama oli laajuudeltaan noin 600 neliötä ja syvyydeltään 5-10 metriä.

Monttu repesi maahan jo tiistain ja keskiviikon välisenä yönä, kun kaivosalueen maanalaisista onkaloista alkoi sortuman vuoksi tulvia tuhansia kuutioita vettä.

Pelastuslaitokselle tieto kuopasta kiiri kuitenkin vasta keskiviikkona. Alangon mukaan ilmoitus viivästyi siksi, että vajoama havaittiin vasta kun vesi oli tulvinut tielle ja pellolle asti.

Vajoama tapahtui rytäkällä.

– Vesi on tullut kaivoksen purkausaukoista sellaisella voimalla, että sieltä on lentänyt pään kokoisia kiviä useita satoja metrejä, Alanko kertoi. 

Outokumpu vastuuseen 

Torstaina turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin asiantuntijat kävivät tutkimassa maahan revennyttä monttua.

Tarkastuksen jälkeen asiantuntijat, kaivoksen viimeisin omistaja Outokumpu sekä pelastustoimi päättivät, että vajonnut alue vaatii ympärivuorokautisen vartioinnin, onkalot on täytettävä ja monttu aidataan kiinteällä riista-aidalla.

Vastuu toimista siirtyi Alangon mukaan Outokummulle. 

Tukesin laitos- ja kaivosvalvontayksikön johtaja Päivi Rantakosken mukaan romahduksen syyn selvittely jatkuu.

– Lisäksi pohditaan, voisiko vastaavaa tapahtua muuallakin, Rantakoski sanoo.

Kaivoksen läheisyydessä on kerrostaloja, joissa asuu Alangon mukaan noin 25 ihmistä. Heidän evakuoimistaan pohdittiin, mutta lopulta sitä ei pidetty tarpeellisena.

– Kaivosalue ei ulotu niin lähelle asutusta, että tarvitsisi lähteä evakuoimaan.

Aijalan kaivosalue on ollut toiminnassa 1950-luvulla. Alanko kertoo kuulleensa kaivoksen ex-työntekijöiltä, että alueella on aiemminkin tapahtunut vajoamia.

– Ihan näin isoa ei ole aiemmin ollut. Tämä on pelastuslaitoksellekin ihan ainutkertainen tehtävä, Alanko sanoi. 

Vajoamasta kertoi ensin Salon Seudun Sanomat 

Lue myös:

    Uusimmat