Video: Poliisi ampui kumiluodein ja käytti kyynelkaasua rauhanomaisiin mielenosoittajiin, jotta Trump pääsi poseeraamaan raamatun kanssa Washingtonissa: "Älkää ampuko!"

2:56
Video: Poliisi hajotti mielenosoituksen Washingtonissa presidentin kirkkovierailua varten

Washingtonissa kuohuntaa on aiheuttanut tilanne, jossa poliisi ampui rauhanomaisia mielenosoittajia kumiluodein, jotta presidentti Donald Trump pääsi kulkemaan läheiselle kirkolle ottamaan valokuvia raamatun kanssa.

Presidentti Trump, joka harvoin CNN:n mukaan vierailee kirkoissa, esiintyi uhmakkaasti uskonnollisella muistomerkillä St. John’sin kirkolla maanantaina.

Presidentti poseerasi muistomerkillä raamatun kanssa valokuvaa varten, ja koko vierailu kesti noin vartin.

Valkoisen talon lähistöllä sijaitsevan kirkon luona oli runsaasti mielenosoittajia, joita poliisit ampuivat kumiluodein, useat uutistoimistot ja mediat raportoivat.

New York Timesin mukaan osa kirkosta oli sytytetty aikaisempana yönä tuleen, mutta päivällä kirkon edustalla olevien mielenosoittajien ei raportoitu yrittäneen tuhota kirkkoa.

Poliisien voimankäyttö näkyy videoilla

Kumiluotien lisäksi väkijoukkoon sumutettiin kyynelkaasua. Mediatietojen ja paikalta kuvattujen videoiden perusteella protestoijat eivät olleet tilanteessa väkivaltaisia ja olivat jo perääntymässä, kun poliisi alkoi käyttää väkivaltaa.

Uutistoimisto Reutersin videolla näkyy, kuinka poliisi tönii ja lyö pampuilla mielenosoittajia, jotka perääntyvät mellakkapoliisien joukkoa. Videolla kuuluu myös laukauksia ja näkyy, kuinka kyynelkaasukranaatteja lentää mielenosoittajien päälle. 

– Älkää ampuko! Älkää ampuko! mielenosoittajat huusivat seisoen tai polvillaan kädet ylhäällä.Voit katsoa kuvamateriaalin mielenosoituksista jutun alussa olevalta videolta.

Trump kehui poliisien toimintaa

Presidentin mahtipontinen vierailu ja poliisin käyttämä väkivalta rauhanomaisia mielenosoittajia vastaan aiheutti kovaa kritiikkiä Yhdysvalloissa. Muun muassa Washingtonin pormestari Muriel Bowser kutsui tapahtumia ”häpeällisiksi”.

– En nähnyt sellaista provokaatiota, joka olisi oikeuttanut aseiden käytön, Bowser totesi.

Myös useat muut tahot tuomitsivat tapahtuneen.

– Tämän koko tempauksen tuomitsivat myös uskonnolliset johtajat, muun muassa papit. Myös demokraatit vaativat siitä tutkintaa, MTV:n Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Mari Karppinen kertoo.

Presidentti Trump itse puolestaan kehui jälkeenpäin poliisin käyttämää voimaa Washingtonissa ja Minneapolisissa.

– Kiitos presidentti Trump, hän kiitteli itseään tviitissä. 

Presidentti on myös vastannut kritiikkiin ja väittänyt sitä valeuutisoinniksi. Hän vetosi muun muassa kirkon tulipaloon.

Lue lisää: 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja