Vetyperoksidi avuksi kodinhoitoon – lue 10 näppärää käyttötapaa

Laimentamattomana vetyperoksidi on hyvin myrkyllinen aine, mutta laimennettuna sitä voi käyttää monipuolisesti kodin puhdistukseen.

Vetyperoksidiliuosta saa ostettua eri pitoisuuksina apteekeista. Käytä puhdistuksessa ja tahranpoistossa laimeaa kolmen prosentin liuosta, jottet vahingoita kodin pintoja tai tekstiilejä.

Poista veritahrat

Vetyperoksidi poistaa hankalat veritahrat hellävaraisesti vaatteista tai kodin tekstiileistä. Kaada laimennettua vetyperoksidia tahralle, anna sen vaikuttaa hetken, ja pese vaate lopuksi.

Jos puhdistamasi vaate on kirkkaan värinen tai herkkää materiaalia, vetyperoksidin vaikutusta kankaaseen kannattaa testata ennen tahrojen poistoa.

Tuhoa home

Levitä laimennettua vetyperoksidia keittiössä tai kylpyhuoneessa suoraan niille alueille, joilla on hometta. Voit myös tehdä vetyperoksidin avulla puhdistusliuoksen, jota käyttämällä ennaltaehkäiset homeen kasvua. Sekoita liuokseen reilu desilitra ruokasoodaa, puoli desiä vetyperoksidia sekä yksi teelusikallinen nestesaippuaa.

Puhdista leikkuulauta

Suihkuta laimennettua vetyperoksidia leikkuulaudalle ja anna sen vaikuttaa muutaman minuutin ajan, ennen kuin pyyhit laudan puhtaaksi. Vetyperoksidia voi käyttää sekä puisen että muovisen leikkuulaudan putsaukseen. 

Poista sienet kasveista

Jos kasvin lehdet ovat muuttuneet läikikkäiksi tai esimerkiksi kasvin tyvessä on valkoisia täpliä, kasvit saattavat kärsiä sienestä. Suihkuta silloin kasveja päivittäin liuoksella, jossa on viisi desiä lämmintä vettä ja yksi ruokalusikkallinen vetyperoksidia. Jatka kasvin hoitoa liuoksella, kunnes sieni on poissa.

Liota korvavaha

Kun korvasi tuntuvat tukkoisilta, voit turvallisesti avata tukokset laittamalla korvakäytävääsi ensin muutama tippa oliiviöljyä ja sen jälkeen muutama tippa vetyperoksidia. Anna vaikuttaa hetken aikaa korvakäytävässä, kallista päätäsi ja päästä neste pois korvasta.

Kirkasta likaiset valkoiset paidat 

Jos valkoiset paitasi eivät ole enää yhtä valkoisia kuin ne joskus olivat, tai jos niihin on jäänyt rumat tahrat kainaloihin, saat kirkastettua ja puhdistettua paidat vetyperoksidin avulla. Tee liuos, johon laitat kaksi osaa laimennettua vetyperoksidia ja yksi osa käsiastianpesuainetta. Liota likaista paitaa liuoksessa tunnin ajan ennen paidan pesemistä.


Puhdista hedelmät ja vihannekset

Sekoita keskenään kolme prosenttista vetyperoksia ja vettä. Laita liuos suihkepulloon, ja suihkuta liuosta hedelmiin ja kasviksiin poistaaksesi näistä kemikaalijäämät ja muun lian. Huuhdo hedelmät ja kasvikset lopuksi vedellä ennen syömistä. 

Putsaa haavat

Useimmat meistä tietävät, että vetyperoksidilla voi myös puhdistaa haavoja. Kotikonsti auttaa pysäyttämään verenvuodon ja desinfioi haavaa. Vetoperoksidia voi käyttää pieniin pintahaavoihin, mutta sitä ei kannata käyttää isompiin tai syvempiin haavoihin. Käytä tähän tarkoitukseen kolme prosenttista vetyperoksidia.

Puhdista leivontavuoat

Tee tahnamaisen puhdistusaineen sekoittamalla keskenään yhtä paljon vetyperoksidia ja ruokasoodaa. Anna tahnan ensin vaikuttaa hetken aikaa vuoassa, hiero tahnalla vuokaa, ja huuhtele vuoka lopuksi.

Raikasta WC-pönttö

Kaada noin litra vetyperoksidia WC-pönttöön ja anna aineen hautua pöntössä tunnin ajan. Huuhtele, ja wc-pönttösi on jälleen raikas ja puhdas.

Lue myös:

    Uusimmat