Vesille myös talvella: Kokeile talvimelontaa ja merikelluntaa

Julkaistu 23.03.2011 09:02

Vedet ovat kylmän talven jälkeen vielä jäässä, mutta kevätauringon alkaessa lämmittää pääsevät halukkaat harrastamaan vesiliikuntaa hyisille aalloille. Oletko jo kokeillut talvimelontaa tai merikelluntaa?

Kajakkimelonta on ainakin teoriassa tuttua puuhaa lähes jokaiselle, ja sen kokeiluun sekä vaativampaan harrastamiseen löytyy paikkoja ympäri maan. Jokaiselle sopiva virkistysmelonta, jossa reitin ja vauhdin voi valita oman ajan ja mielialan mukaan, tai kuntomelonta ovat melontaharrastuksista sopivia myös aloittelijalle. Jännitystä hakeva kokeilee koskimelontaa tai lähtee melomaan pitkää matkaa.

Kajakkiin voi hypätä myös kylmään vuodenaikaan. Talvimelontaan ei useinkaan liitetä urheilullisia tavoitteita tai pitkää reittimelontaa. Sen pääasiallisena tarkoituksena on nauttia luonnosta toisenlaisena, kuin se normaalisti melontakaudella on. Talvisessa maisemassa syventyminen luonnon rauhaan ja äänettömyydestä nauttiminen on varmasti kokeneellekin melojalle hieno elämys.

Varusteet kuntoon ja vesille

Halki jäisten vetten melottaessa vaaditaan oikeanlaista asennetta ja kunnioitusta vallitsevia olosuhteita kohtaan. Tärkeintä on muistaa, että vaikka aurinko paistaisi ja ilma olisi lämpöasteilla, vesi on talvisaikaan hyytävän kylmää. Hyvän varustautumisen merkitystä ei voi sen vuoksi liikaa painottaa.

Kerrospukeutuminen on hyvä vaihtoehto, sillä silloin kylminkään viima ei kohmeta kesken lenkin. Vaatteiden määrään vaikuttaa ilman lämpötila, mutta on parempi varustautua paksummalla vaatekerroksella ja edetä hitaammin meloen, kuin luottaa siihen, että hiki nousee pintaan kevyemmälläkin pukeutumisella. Meloessa kylmyydelle alttiiksi joutuvat pää, kädet ja jalat, joten ne kannattaa suojata erityisen tarkasti. Lipallinen päähine hupulla on paras suoja myös niskalle.

Kelluntahaalari on hyvä varuste vetää muiden vaatekertojen päälle. Tulee kuitenkin muistaa, ettei se ole pelastautumisväline. Ehdottoman tärkeää on siis käyttää vesillä liikuttaessa kellunta- tai melontaliiviä.

Lähtökohtana on miellyttävä ja turvallinen melonta. Vesille on parasta lähteä hyvällä säällä, yhdessä ohjaajan tai kavereiden kanssa ja turvallisuusseikat varmistaen. Elämyksellisiä talvimelontaretkiä aloittelijoille järjestävät monet hiihtokeskukset ja seikkailuyritykset, ja niillä pääpaino on talvisen luonnon seuraamisessa ja yhdessä viihtymisessä.

Kylmiä kokemuksia kellumalla

Jos kanootissa kontakti veteen jää konkreettisesti liian vähäiseksi, on jääkellunta oiva tapa kokea hyisen veden hurmaa. Kellumaan ei kannata lähteä omin päin, koska jäiseen mereen pulahdettaessa varusteiden tulee olla juuri oikeanlaiset.

Kuten melontaa, myös kylmävesikelluntaa löytyy useiden hiihtokeskusten ja erilaisia retkiä järjestävien yritysten tarjonnasta. Retkille varustaudutaan kellunta- tai kuivapuvulla, jolloin kylmä vesi ei pääse palelluttamaan, ja ainoastaan kädet ja kasvot ovat kosketuksissa veteen. Puvun ansiosta pistävinkään pakkanen ei pääse puremaan kellujaa. Kelluntaelämyksen kruunuksi voi nauttia vaikkapa kuuman totin.

Teksti: Noora Koski

Lähteet: Luontoon.net, Vuokatti.fi, Finlandforyou.com, Saimaa-Adventures.fi

Kuvat: Lehtikuva, Colourbox

(c) Coca Cola

Artikkelin tarjoaa:
Coca-Cola

(MTV3)