Vesijohtoja voi suojata pakkasvahingoilta

Vesijohdot ovat kovilla pakkasilla koetuksella koko maassa, arvioi Vakuutusyhtiöiden keskusliitto. Liitto korostaa, että pakkasen aiheuttamia putkivahinkoja voi yrittää ehkäistä ennalta.

Säätilaa on syytä seurata ja toimia jo ennen paukkupakkasia. Putkistoja voi usein suojata. Vesijohtoja kannattaa suojata peitteillä varsinkin kriittisistä kohdista. Suojaamiseen riittää paksu sanomalehtikerros. Ulkona eristykseen voi käyttää esimerkiksi lunta, turvetta, olkia tai käytettyjä säkkejä.

Rakennuksen seinillä kannattaa luoda lunta putkien korkeuden yläpuolelle.

Kovalla pakkasella voi jättää vesihanat vuotamaan hitaasti. Juokseva vesi hidastaa jäätymistä. Lämmitykseen on kovalla pakkasella järkevää käyttää mahdollisuuksien mukaan sähkölämmitintä tai irtopatteria.

Hyvä keino suojaukseen on putkiin asennettu sähkövastus, joka onkin nykyään yleisesti käytetty. Sähkövastus on kuitenkin asennettavajo ennen pakkasia.

Älä sulata avotulella

Putkistojen jäätymisiä ei voi hyvästäkään varautumisesta huolimatta aina kokonaan välttää. Putken sulattamisessa pitää olla erityisen varovainen, jottei seurauksena ole tulipalo tai vesivahinko.

-Pitkään jäätyneenä ollut putki rikkoutuu sulaessaan ja alkaa todennäköisesti vuotaa, toteaa vahinkovakuutusjohtaja Veli Matti Ojala Vakuutusyhtiöiden keskusliitosta.

Turvallisin tapa sulattaa jäätyneet vesijohdot on palkata asialle ammattimies. Hän sulattaa jäätymät höyryn avulla. Putkien sulattamiseen tulee käyttää hyväksyttyjä sähkölämmittimiä ja lämpöpuhaltimia. Esimerkiksi auton sisätilojen lämmitin on hyvä apukeino.

Lämmin vesi on sekin tehokas sulattaja, mikäli putki on näkyvissä. Avotulta ei sen sijaan saa koskaan käyttää putkien sulattamiseen. Sulatukseen ei myöskään tule käyttää lämmitintä, jossa on hehkuvia vastuspintoja.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja