Vesa Puttonen hämmästelee valtionyhtiöiden omistajapolitiikkaa

VR:n hallituksesta syrjäytetty Vesa Puttonen puhui yön yli nukuttuaan. Hän ei aio palata jatkossa yhtiön asioihin.

VR-Yhtymän hallituksen puheenjohtajan paikalta syrjäytetty professori Vesa Puttonen hämmästelee valtion omistajapolitiikkaa ja sen tempoilevuutta poliittisten paineiden vuoksi. Hänen mukaansa poliittiset ristivedot aiheuttavat lisähankaluuksia valtion omistaman yrityksen johdolle ja hallitukselle.

- Oli yllätys, miten voimakasta se oli, hän sanoi Helsingin kauppakorkeakoululla järjestämässä tiedotustilaisuudessa.

Vaikka julkisuudessa alkoi liikkua jo heti vaalien jälkeen tietoja suunnitelmista palauttaa edellisen liikenne- ja viestintäministeri Kimmo Sasin yllättäen vaihtama hallitus, Puttonen sanoo olleensa aidosti yllättynyt tapahtuneesta.

-Ministeri Leena Luhtanen soitti minulle torstaiaamuna ja kertoi hallituksen vaihtuvan, Puttonen selvitti. Hän päätti ottaa asiaan julkisesti kantaa, koska hän on liiketaloustieteen professorina osallistunut keskusteluun valtionyhtiöiden hallinnoimisesta ja ollut hallitustyöskentelyn koulutusohjelman vetäjä.

- Haluan antaa kaikille saman viestin, mutta tämän jälkeen en osallistu keskusteluun yhtiön asioista, Puttonen sanoi.

Yhtä lailla hänelle on selvää, että valtion omistamien yhtiöiden hallituksessa häntä ei enää nähdä.

Valtion omistajapolitiikan lisäksi Puttonen kummasteli VR:n toimivan johdon julkisia lausuntoja hallitusvaihdoksen jälkeen. Puttosen mielestä välillä oli sellainen kuva, että VR:n hallituksen oli nautittava johdon luottamusta eikä päinvastoin.

Turhaa vastavetoa ministeriöiden välillä

Puttosen mukaan kolmen kuukauden pesti VR:ssä on mielenkiintoinen kokemus eikä hänellä ole mitään syytä katkeruuteen.

- Jos tehdyllä ratkaisulla päästään valtion omistajapolitiikan uskottavuuden vahvistamiseen, veronmaksajana olen siihen tyytyväinen, hän sanoi.

Vähintäänkin rivien välistä saattoi lukea, että paljon on vielä tehtävää, eikä ministeri Luhtasen esittämä peruste hallitusvaihdokselle Puttosta vakuuttanut. Puttosen mielestä valtion omistamien yhtiöiden hallinnointi olisi keskitettävä yhteen paikkaan, koska ministeriöiden välillä on turhaa kissanhännän vetoa. Vielä tärkeämpää olisi saada purettua poliittisia paineita, sillä Puttosen mukaan jokaisen yhtiön liiketoiminnan johtamisessa on aivan tarpeeksi tehtävää ilman turhia lisäpaineitakin.

- Olemme nähneet mielenkiintoisen palan talouspoliittista tai ainakin poliittista historiaa, hän sanoi tapahtuneesta.

Puttonen piikitti myös yhtiöiden hallintoneuvostojen merkitystä korostavia poliitikkoja. Hän muistutti, että VR:n hallintoneuvoston ensimmäistä kokousta ei saatu päätösvaltaiseksi, koska sen poliitikkojäsenet loistivat poissaolollaan.

"Sasin linjaukset yhä ajankohtaisia"

Puttonen korosti, että nyt syrjäytetyn hallituksen tehtävänä oli lisätä liikkeentoiminnan taloudellisen seurannan läpinäkyvyyttä eikä siltä odotettu suuria mullistuksia, vaikka julkisuudessa niin annettiin ymmärtää. Puttosen mukaan tämä tuli selväksi hallituksen ja Sasin ensimmäisessä tapaamisessa. Myös paljon parjattu virkamiesselvitys Tie auki taivasta myöten ja siinä esitetty 500 miljoonan euron siirto muihin tarkoituksiin ei ollut enää "aktuelli".

Puttosen mielestä Sasin linjaukset ovat edelleen ajankohtaisia. Sasi oli esittänyt huolensa muiden muassa yhtiön kannattavuuden jatkuvasta heikentymisestä ja uuden kilpailutilanteen tuomista paineista. Puttosen mukaan hänen johtamansa hallitus pääsi vasta työn alkuun. Eniten ehdittiin panostaa talouden raportointijärjestelmään. Ohjeiden mukaan sellainen olisi pitänyt olla jo syksyllä 2000.

Kalustehankinnat ratkaistavaksi

Uusi hallitus saa ratkaistavakseen satoja miljoonia maksavat Helsingin lähiliikenteen kalustehankinnat. Myös yöpikajunien uusintaan joudutaan ottamaan kantaa.

Puttosen mukaan VR:n hallituksen puheenjohtajaksi takaisin palaavalta varatoimitusjohtaja Martin Granholmilta kysyttiin jo ennen eduskuntavaaleja valmiutta palata takaisin tehtävään. Tuolloin hän kieltäytyi. Granholm ei suostunut enää tänään kommentoimaan millään lailla VR:n asioita.

Sasi olisi uudistanut vain osan VR:n hallitusta

Kimmo Sasi olisi uusinut vain osan VR-Yhtymän hallituksen jäsenistä, mutta tuolloinen hallituksen puheenjohtaja Granholm halusi Sasin mukaan hallituksen jatkavan kokonaisuudessa tai koko hallituksen eroavan.

- Granholm oli jo pyytänyt meille puhumatta muita hallituksen jäseniä jatkamaan. Hän koki tämän vuoksi asemansa vaikeaksi, jos hän olisi voinut jatkaa, mutta kaikki muut eivät olisi voineet jatkaa, Sasi sanoo.

Sasin mukaan neuvotteluja Granholmin kanssa jatkettiin VR:n yhtiökokousta edeltävään päivään.

- Päätöksen tekeminen vähän aiemmin ja asian informointi laajemmin olisi voinut olla hyvä. Meillä oli kuitenkin toiveissa, että Granholm jatkaa, Sasi selvitti.

Sasi ei myöskään halunnut valita ratkaisua, ettei VR:n hallitukseen olisi tehty lainkaan muutoksia. Uuden hallituksen odotettiin tuovan yhtiön taloudellisen toiminnan seurantaan lisää läpinäkyvyyttä. Sasi pitää yhä edelleen omaa ratkaisuaan perusteltuna ja uusinta käännettä onnettomana ja omituisena. Edellisen vaihdoksen ajoittuminen vaalien jälkeiseen toimitusministeriaikaan johtui Sasin mukaan vain siitä, että VR:n yhtiökokous oli tuolloin.

- Asiat pitää hoitaa normaalissa yhtiökokouksessa, ellei kyseessä ole todellinen kriisi, Sasi sanoi. Sasin mukaan nyt kriisiä ei ole, sillä kukaan ei ole osoittanut professori Vesa Puttosen hallituksen toiminnassa moitteen sijaa - päinvastoin.

"Vasemmiston poliitikot olivat aktiivisesti liikkeellä"

Sasilla ei ollut myöskään syytä hakea suunnitelmilleen hallituksen keskeisten ministereiden hyväksyntää, koska esitykset valtio-omisteisten yritysten hallituspaikoista tehdään niitä hoitavissa ministeriöissä. Sasi katsokin, että hänen VR:ssä tekemien ratkaisujen ruodinnan takana on puhdas mustamaalauskampanja.

- Vasemmiston poliitikot olivat siinä aktiivisesti liikkeellä, Sasi sanoi. Hänen mukaansa tämä näkyi myös siinä, että julkisuudessa hänen väitettiin ajavan paljon suurempia muutoksia VR:ssä kuin hän todellisuudessa teki. Sasi huomautti tämän olleen myös yhtiön johdon tiedossa.

- Yritin tuoda tämän esiin myös julkisuudessa, mutta se ei mennyt kovin hyvin lävitse, hän sanoi.

(MTV3-STT)

(Talousuutiset 27.06.2003)

Lue myös:

    Uusimmat