Vesa-Matti Loiri täyttää 75 vuotta – tältä näyttää legendan uskomaton elämä kuvina

2:20
Vuonna 2019 ilmestynyt Loiri-elämänkerta kertoo legendan työstä, naissuhteista ja itsemurhayrityksestä.

Taiteilija Vesa-Matti Loiri täyttää lauantaina 4.1. kunnioitettavat 75 vuotta.

Näyttelijä ja muusikko, monipuolinen taiteilijaVesa-Matti Loiri täyttää tänään lauantaina 75 vuotta. 60-luvun alkupuoliskolla Teatterikorkeakoulussa opiskellut Loiri teki vakavia rooleja niin teatterissa kuin elokuvissakin.

Simo Salminen (vas.), Vesa-Matti Loiri ja Pertti "Spede" Pasanen Speden parhaat -ohjelmassa.
Simo Salminen (vas.), Vesa-Matti Loiri ja Pertti "Spede" Pasanen Speden parhaat -ohjelmassa 1975.

Koko kansan koomikoksi Loiri nousi muun muassa Jatkoaika ja Spede Show -sarjojen kautta. Unohtamatta tietenkään Loirin ikimuistoista roolia Uuno Turhapurona.

Muusikkona Loiri tunnetaan etenkin Eino Leinon runoihin pohjautuvien kappaleiden tulkitsijana. Vuonna 1980 hän edusti Suomea Eurovision-laulukilpailussa kappaleella Huilumies.

Loiri on ollut naimisissa kolme kertaa. Hänen ensimminen vaimonsa oli näyttelijä Tuula Nyman. Toinen vaimo Mona Loiri menehtyi auto-onnettomuudessa 1970-luvulla. Vesa-Matti ja Mona Loirin poika Jan kuoli 20-vuotiaanavuonna 1994, myös auto-onnettomuudessa. 

Kolmannen vaimon, Riitta Loirin kanssa hän sai kaksi lasta. Jenni-tytär syntyi vuonna 1979 ja Joonas vuonna 1982. Joonas Loiri kuoli sairauskohtaukseen toukokuussa 2019. Loirilla on myös kaksi 90-luvun lopulla syntynyttä poikaa avoliitostaan Stina Toljanderin kanssa.

Koko kansan taitelijana tunnetun Loiri ura lähti uuteen nousukiitoon hänen hurmatessa katsojat muun muassa Tie Pohjoiseen -elokuvassa ja Vain elämää -sarjassa. Viime vuosina mies on keikkaillut ahkerasti ympäri Suomea. 

Kirjailija Jari Tervon laaja elämäkerta taiteilija Vesa-Matti Loirista ilmestyi viime vuonna. Se avasi Loirin ihmeellistä elämää aina huumekokeiluista miehen naisseikkailuihin

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja