Vertailussa kotimaiset ja ulkomaiset sisustuslehdet

Miten kotimaiset ja ulkomaiset sisustuslehdet poikkeavat toisistaan? Entä mikä ero on Avotakalla ja Kotivinkillä?

Oletko sinäkin pää pyörällä sisustuslehtien kanssa? Suomessa ilmestyy peräti kuusi joko kokonaan tai osittain sisustukseen keskittynyttä lehteä. Avotakka, Glorian koti, Kodin Kuvalehti, Talo & Koti, Koti ja keittiö ja Kotivinkki käsittelevät kukin sisustusta säännöllisesti jutuissaan.

Voi tuntua oudolta, että Suomen kaltaisessa pienessä maassa voi menestyä niinkin monta keskenään kilpailevaa lehteä. Lähempi tarkastelu osoittaa kuitenkin, että lehdet ovat melko eri tavoin profiloituneita ja myös käsittelivät aiheitaan eri tavoin.

Ulkomaisista sisustuslehdistä mukana vertailussa olivat ruotsinkielinen Sköna Hem, englanninkielinen Elle Decoration, ranskalainen Maison Francais sekä kanadalainen Style at Home. Lehdet valittiin kirjakaupan antamien tietojen mukaan eniten ostettujen joukosta.

Erilaiset kotimaiset

Suomalaiset kuusi lehteä olivat yllättävän erilaisia. Tutkitun jakson Kodin Kuvalehdessä oli vain yksi selkeä isompi sisustusjuttu, kirjapainosta asunnoksi kunnostettu huoneisto, joten tutkimusaineistoon osunut numero oli poikkeus Kodin Kuvalehden linjassa. Erityisesti kuvat ovat Kodin Kuvalehdessä yleensä onnistuneita. Viime vuonna lehti julkaisi erikseen kirjankin, johon oli koottu sisustusjuttujen parhaat.

Avotakassa sisustusjuttuja oli peräti 20. Lehdelle tyypillisiä olivat isot kuvat sekä pitkät artikkelit, jotka saattoivat olla jopa 6-7 sivun mittaisia. Yleensä mukana oli myös asunnon pohjapiirros. Avotakan lopussa oli erillinen mainososuus. Avotakka vaikutti näyttävältä sisustuslehdeltä, jossa on kauniit kuvat.

Glorian Koti on kaikista kotimaisista sisustuslehdistä selkeimmin saanut vaikutteita ulkomaisista kumppaneistaan. Lehdessä on paljon pikkujuttuja, uutisia ja myös erilaisia designeriesittelyjä. Suuria juttukokonaisuuksia tutkitusta numerosta löytyi vain muutama. Toisaalta lehdessä oli mukana ulkomaisten esikuvien mukaan upeita kuvia, ylellisiä koteja ja myös ulkomaisia koteja ja huviloita. Käytännöllisyys oli toissijaista, ja tyyli ja estetiikka tärkeintä.

Talo & Koti -lehdessä oli hiukan vähemmän juttuja kuin Avotakassa ja Glorian Kodissa, mutta lehdestä löytyi kyllä monipuolisesti sekä isoja artikkeleita että pieniä juttuja. Lehdestä sai lukijaläheisen kuvan, mukana oli muun muassa lukijakilpailu ja huutokauppa. Jutut olivat käytännönläheisiä ja mukana oli myös hintavertailuja.

Koti ja Keittiö -lehti oli ainoa, jonka kannessa oli pääkuvan lisäksi pikkukuvia, ja yhdessä ihminenkin mukana. Nimensä mukaisesti lehti sisälsi myös reseptejä, juttuja astioista sekä yhden matkajutunkin. Sisustusjuttuja oli mukana kymmenkunta. Näkökulma painottui melko paljon tavaraesittelyihin. Mukana oli myös isoja artikkeleita kodeista. Kuvamaailmaltaan lehti ei ollut ehkä ihan yhtä runsas kuin jotkut kilpailijansa. Huomiota kiinnittivät myös ihmeen pitkät ja paikoin monimutkaiset otsikot.

Kotivinkki-lehti sisälsi nimensä mukaisesti melko paljon käytännönläheistä opastusta ja vähemmän laajoja kotien esittelyartikkeleita. Lehdestä löytyi asiaa myös lapsiperheille, ja paikoin lehti muistutti myös naistenlehtiä. Koska kyseessä sattui olemaan 20-vuotisjuhlanumero, mukana oli myös juhla-asiaa. Lapsiperheen äidille suunnattuko, tuli mieleen lehteä selaillessa.

Juttutyypit toistuvat kaikissa lehdissä

Suomalaisille sisustuslehdille tyypillisiä olivat erilaiset kotien esittelyt: mukana oli esimerkiksi nuorenparin koti, tehtaasta kodiksi remontoitu asunto, vanha hirsihuvila tai kartano jne. Aivan oma tyyppinsä olivat jutut, joissa esiteltiin julkkisten koteja.

Sisustuslehdet kirjoittivat myös erilaisista sisustustyyleistä (esim. sisusta itämaiseen tapaan, kylpyhuone New Yorkilaisittain, sisusta skandinaaviseen tapaan tai japanilaisittain jne.) Toinen tapa rakentaa artikkeli oli valita teema, jonka ympärille juttu oli tehty (esim. punainen tai valkoinen väri sisustuksessa).

Monissa artikkeleissa esiteltiin kodin eri elementtejä verhoista, matoista ja tapeteista kukkiin ja koottaviin kalusteisiin. Tyypillisiä olivat myös lukijaa neuvovat jutut (esim. mitä on hyvä tietää valaistuksesta tai näin teet pihastasi viihtyisän.) Ulkomaisiin lehtiin verrattuna kotimaisissa oli vähän hintavertailuja (esim. olohuoneen sisustus halvalla tai kalliilla ja sohva alta 1000 euron ja yli 1000 euron).

Suomalainen ja ulkomainen vertailussa

Paitsi esittelemiensä sisustustyylien puolesta, lehdet erosivat myös ulkoisesti. Ulkomaisissa lehdissä mainoksia oli huomattavasti enemmän kuin kotimaisissa. Usein oikeanpuolinen sivu oli mainos, ja vasemmalla puolella aukeamaa oli juttu. Jotkut lehdet olivat koonneet lehden loppuun mainoksista oman osansa, mikä oli hyvä ratkaisu.

Ulkomaiset lehdet sisälsivät paljon pikkupalstoja, ja isoja juttuja taas oli todella vähän. Lehtien pisimmät jutut olivat 2 - 4-sivuisia, kun taas pohjoismaisissa lehdissä ei ollut harvinaista, että yhdelle artikkelille uhrattiin jopa 9 sivua. Näin jokin rakennus voitiin todella esitellä kunnolla. Ulkomaisissa lehdissä huomiota kiinnittivät usein eniten mainosten upeat kuvat, koska toimituksellisen osuuden visuaalisuus ei ollut niin näyttävää.

Englantilainen Elle Decoration erottui edukseen sisustuslehdistä rohkeiden ideoidensa takia. Lehti oli vertailluista selvästi modernein ja omaleimaisin. Lehdestä löytyi esimerkiksi jutut erilaisista viettelevistä verhotyypeistä (läpinäkyvä sifonki, helmisade ja kilisevät verhot) tai kaksossiskosten erilaisista kodeista. Lehdessä oli myös uskallettu irrotella erilaisilla tunnelmilla, oli päivänvaloa ja iltatunnelmaa. Lehden nuorekas toteutus voisi rohkaista myös suomalaisia kokeilemaan uusia ideoita.

Se tyyli, se tyyli!

Eroavatko suomalainen ja ulkomainen sisustustyyli sitten toisistaan? Vastaus selvisi jo lehden kansien myötä: Kuin yö ja päivä! Siinä missä Keski-Euroopassa ilotellaan värikylläisyydellä, muodoilla ja runsaudella, verhoutuu suomalainen koti yksinkertaisempaan, usein valkoiseen tai sinivalkoiseen asuun tai maanläheisiin sävyihin. Yksityiskohtien sijaan huomiota kiinnitetään linjakkuuteen.

Myös kanadalainen Style at Homen esittelemä koti on tyyliltään runsaampi kuin pohjoismaalainen, mutta ei kuitenkaan niin runsas kuin esimerkiksi ranskalainen. Maison Francais -lehden kuvat voivat antaa ajattelemisen aihetta suomalaisellekin. Ei voi olla kysymättä, että miksei meilläkin voitaisi käsitellä sisustusta rikkaammin ja värikkäämmin? Allekirjoittaneelle matka sisustuslehtien maailmaan merkitsi hauskaa yllätystä: meitä värejä ja muotoja rakastavia on muitakin etenkin Pohjoismaiden ulkopuolella.

Vertailussa olivat mukana vuoden 2003 viikoilla 10-11 ilmestyneet 6 suomalaista lehteä (Avotakka, Glorian koti, Kodin Kuvalehti, Talo & Koti, Koti ja keittiö, Kotivinkki) sekä 5 ulkomaista lehteä (ruotsinkielinen Sköna Hem, englanninkielinen Elle Decoration, ranskalainen Maison Francais, kanadalainen Style at Home.)

Teksti ja vertailut: Nina Pinjola

Lue myös:

    Uusimmat