Vertailussa huipputabletit Apple iPad Pro ja Samsung Galaxy Tab S4

Tablettimarkkinat ovat laskeneet huipustaan eivätkä valmistajat ole enää panostaneet tabletteihin samaan tapaan kuin muutama vuosi sitten. Uusia tabletteja on nähty markkinoilla vähemmän – etenkin kalliimmissa hintaluokissa.

Otimme nyt vertailuun Samsungin elokuussa julkistaman Galaxy Tab S4:n ja Applen tuoreen 11 tuuman iPad Pron. Nämä uutuudet edustavat tällä hetkellä tablettimarkkinoiden kärkeä Suomessa.

Tällä hetkellä Samsung Galaxy Tab S4:n 64 gigatavun Wi-Fi-versio maksaa 749 euroa ja 4G-version saa 799 eurolla. 11 tuuman iPad Pron hinnat lähtevät 64 gigatavun tallennusmuistilla Wi-Fi-version 909 eurosta ja 4G-version hinta on 1 079 euroa DNA:lla, joka toimitti laitteen testiimme.

Design: Lasi vastaan alumiini

Samsungin Galaxy Tab S4:ssä materiaaleina on käytetty alumiinia ja lasia. Laite on lasia myös takaa, kun taas kyljet ja painikkeet ovat alumiinia. Näytön erilaisen kuvasuhteen ansiosta Galaxy Tab S4 on astetta pitkulaisempi kuin iPad Pro, mutta kokoeroa laitteilla ei lopulta kovinkaan paljoa ole. Molemmat tabletit ovat todella ohuita eikä niitä käytettäessä huomaa suurta eroa. Galaxy Tab S4 on 1,2 millimetriä iPad Prota paksumpi 7,1 millimetrin paksuudellaan.

Apple on pitkään luottanut alumiiniin iPadeissaan eikä tilanne ole muuttunut. Uusimmassa mallissa iPad Pron muotoilu muuttui kulmikkaampaan suuntaan. Näytön kuvasuhde muuttui myös perinteisestä 4:3:sta noin 10:7:ään. Vaikka muotoilu on jonkun verran muuttunut, kyllä iPad Pron Applen laitteeksi helpoksi yhä tunnistaa.

Molemmat tabletit ovat jämäköitä ja ne tuntuvat arvokkailta kädessä. Molemmat istuvat myös hyvin käteen eivätkä tunnu älyttömän painavilta käytettäessä. Alumiinisen takapinnan vuoksi iPad Pro on astetta liukkaampi kuin Galaxy Tab S4 – etenkin kuivilla käsillä. Alumiinin kanssa ei kuitenkaan ole samanlaista hajoamisvaaraa kuin Galaxy Tab S4:n lasisella takakuorella. Molemmissa laitteissa näppäimet ovat mukavan napakat.

Sekä iPad Pro että Galaxy Tab S4 ovat hyvin symmetrisiä laitteita eikä niissä ole esimerkiksi kotinäppäintä, josta tunnistaisi, miten päin tabletti on. Molempien kanssa tuleekin silloin tällöin napattua tabletti väärinpäin käsiin. Galaxy Tab S4 istuu iPad Prota paremmin tasaisella pöydällä, sillä sen kamera ei juuri nouse muusta takapinnasta korkeammalle. iPad Prossa taasen kamerakyttyrä on astetta kookkaampi ja tekee laitteesta hieman epävakaan, kun se on pöydällä, mutten kuitenkaan kokenut tätä merkittäväksi ongelmaksi.

On vaikea sanoa, kumman tabletin design ja rakenne on parempi, sillä molemmat ovat erittäin laadukkaita ja lähinnä henkilökohtaiset mieltymykset ratkaisevat. iPad Pro on hieman kulmikkaampi ja täysin alumiiinen laite, kun taas Galaxy Tab S4 on hieman pyöristetympi ja lasinen.

Galaxy Tab S4 tarjoaa USB-C-liitännän lisäksi perinteisen 3,5 millimetrin kuulokeliitännän, kun taas iPad Prolla on tyytyminen pelkkään USB-C-liitäntään. On kuitenkin positiivista, että iPad Prossa on nyt Lightning-liitännän sijaan USB-C-liitäntä ja tablettia voi näin ollen ladata lähes millä tahansa USB-C-laturilla.

Molempien näytöt ovat erinomaisia – ja kaiuttimista lähtee potkua

Samsung luottaa Galaxy Tab S4:ssä näytössä omaan Super AMOLED -tekniikkaansa. Näytön kuvasuhde on 16:10 ja sen tarkkuus on 2560 x 1600 pikseliä. iPad Prossa on taasen markkinointitermein Liquid Retina -näyttö, joka tarkoittaa lähinnä, että näytön reunukset ovat pienet. Näytössä hyödynnetään IPS LCD -tekniikkaa ja sen tarkkuus on 2388 x 1668 pikseliä. Kuvasuhde ei ole mitenkään standardi, vaan se on 1,43:1.

Tuttuun tapaan Super AMOLED -näyttö toistaa värit todella hyvin ja mustat mustina. Galaxy Tab S4 tukee HDR-tekniikkaa, joten sopivaa materiaalia voi katsoa paremmalla väritoistolla muun muassa YouTubesta tai Netflixistä. 16:10-kuvasuhde on mukava myös elokuvien ja videoiden katselussa, sillä kuvan ylä- ja alapuolelle ei jää usein kovinkaan suuria mustia kaistaleita.

iPad Pron näyttö on Galaxy Tab S4:n näytön tavoin erinomainen, mutta sen IPS LCD -näyttö ei toista värejä yhtä näyttävästi eikä musta ole aivan yhtä mustaa. iPad Pro tukee niin ikään HDR-materiaalin toistoa, mutta toistaiseksi YouTubessa HDR-videot eivät ole tuettuna iPad Prolla. Erona Galaxy Tab S4:ään iPad Prossa näytön virkistystaajuus on 120 hertsiä. Eroa ei kuitenkaan peruskäytössä huomaa kovinkaan helposti.

Molempien tablettien näytöt ovat erinomaisia, mutta Super AMOLED -tekniikan tuomat syvemmät värit ja paremmat mustat luovat hienoisen eron. Molempien näyttöjen katselukulmat ovat hyvällä mallilla ja kirkkauttakin riittää tilanteeseen kuin tilanteeseen.

Äänentoistosta sekä Galaxy Tab S4:ssä että iPad Prossa huolehtii neljä kaiutinta. Ne ovat sijoitettu laitteen ylä- ja alalaitoihin. Kun kumpaa tahansa tablettia pitää kädessä vaakatasossa, kädet peittävät helposti toiset kaiuttimet, mutta onneksi neljän kaiuttimen ansiosta stereoäänestä ei tarvitse luopua.

Molemmissa tableteissa on laadukkaat kaiuttimet ja ne tukevat Dolby Atmos -tilaäänitekniikkaa. Galaxy Tab S4:ssä kaiuttimet ovat AKG:n virittämät, mitä se sitten käytännössä tarkoittaakaan. Kaiuttimien osalta iPad Pro vetää astetta pidemmän korren täyteläisemmällä äänellään, mutta molemmissa laitteissa kaiuttimet ovat kuitenkin huippuluokkaa.

Käyttöjärjestelmissä tutut erot – kasvojentunnistuksessa Apple edellä

Tablettien käyttöjärjestelmissä on luonnollisesti suuri ero. Samsungin Galaxy Tab S4:ssä toimii Googlen Android 8.1 Oreo ja Samsung Experience 9.5 -käyttöliittymä. Todennäköisesti laite saa Android 9 Pie -päivityksen jossakin vaiheessa kuluvan vuoden aikana. Applen iPad Prossa on nyt iOS 12.1.1 -käyttöjärjestelmäversio.

iPad Pro saa käyttöjärjestelmäpäivityksiä nopeasti vielä vuosia, kun taas Galaxy Tab S4:n osalta päivityksiä joutuu odottamaan todennäköisesti aina jonkun aikaa. Lisäksi Galaxy Tab S4 tuskin saa käyttöjärjestelmäpäivityksiä niin pitkään kuin iPad Pro.

Laitteissa on lisäksi tutut Androidin ja iOS:n erot, kuten muokattavuus. Galaxy Tab S4:n kotinäkymää voi muokata monin tavoin, kun taas iPad Prolla kotinäkymässä on vain sovelluskuvakkeita tai kansioita, joiden järjestystä voi muuttaa, mutta edes tarkkaa paikkaa ei voi vapaasti valita. Kummankaan käyttöjärjestelmä ei paljoa eroa puhelinversioista – siellä sun täällä on optimointeja suuremmalle näytölle, mutta suurta eroa ei löydy.

Alla kuvakaappauksia käyttöjärjestelmistä.

Sekä iPad Pro että Galaxy Tab S4 tukeutuvat kasvojentunnistukseen eikä kummassakaan ole sormenjälkilukijaa. Apple hyödyntää iPad Prossa iPhone X:n yhteydessä esiteltyä Face ID:tä, joka tunnistaa käyttäjän kasvot kolmiulotteisesti infrapunasensorien avulla. Galaxy Tab S4:ssä voi hyödyntää etukameralla toteutettavaa kasvojentunnistusta, joka ei ole turvallisin vaihtoehto, iirisskanneria tai älykästä skannausta, joka hyödyntää sekä iirisskanneria että etukameraa.

Applen Face ID toimii todella hyvin ja sen olemassaoloa ei normaalisti edes huomaa. Kun iPad Pron nappaa käteen ja herättää näytön, laite on jo yleensä tunnistanut kasvot ja käyttäjän täytyy vain pyyhkäistä lukitus pois. Jos tabletti kuitenkin lepää esimerkiksi pöydällä eikä sitä ota käteen, täytyy kasvoja näyttää iPad Prolle sopivammasta kulmasta.

Kasvojentunnistus toimii Galaxy Tab S4:llä kohtuullisen hyvin, mutta sekään ei pärjää Applen Face ID:lle. Älykäs skannaus on hieman hitaampi, mutta turvallisempi vaihtoehto ja sen kanssa lukituksen poistaminen kestää monesti muutaman sekunnin.

Alta olevalta videolta voit katsoa, kuinka Face ID ja Älykäs skannaus toimivat eri tilanteissa.

iPad Pron tehot omaa luokkaansa

Suorituskyvyn osalta iPad Pro voittaa Galaxy Tab S4:n mennen tullen. Galaxy Tab S4:ssä on Qualcommin vuoden 2017 huippupiiri Snapdragon 835, jossa on kahdeksan perussuoritinydintä. Sen tukena on 4 gigatavua RAM-käyttömuistia. iPad Prossa on puolestaan Applen oma tuore A12X Bionic -järjestelmäpiiri ja myös 4 gigatavua RAM-käyttömuistia muissa kuin 1 teratavun huippumalleissa.

Tehoeron laitteiden välillä huomaa myös normaalissa käytössä. iPad Pron käyttöjärjestelmä toimii sujuvammin ja vikkelämmin, nettiselailu on mukavampaa ja yleisesti laite vain tuntuu nopeammalta. Galaxy Tab S4:kään ei tuntunut hitaalta, mutta vierekkäin käytettäessä eron huomaa helposti. Peruskäytössä kuitenkin molemmat tabletit toimivat moitteetta.

Raskaampien pelien saralla eroa huomaa jo enemmänkin. iPad Pro pyörittää peliä kuin peliä sulavasti, kun taas Galaxy Tab S4:llä raskaissa peleissä huomaa pieniä ongelmia.

Suorituskykytesteissä ero Galaxy Tab S4:n ja iPad Pron välillä on valtava. iPad Pro voitti Galaxy Tab S4:n kaikissa testeissä ja etenkin graafista suorituskykyä mittaavissa testeissä ero oli älyttömän suuri. Apple mainostaakin, että iPad Prolla peleissä voi olla ”konsolitason grafiikat”. Oli miten oli, joka tapauksessa iPad Pro tarjoaa äärimmäisen hyvät tehot, kun taas Galaxy Tab S4 jättää hieman toivomisen varaan.

Akunkeston osalta suuria eroja tableteissa ei ole. Molemmat valmistajat lupaavat käyttöaikaa internet-selailussa 10 tuntia, joka on suhteellisen paikkansapitävä lupaus.

Geekbench 4:n akkutestissä iPad Pro sai 7 125 pistettä ja Galaxy Tab S4 6 767 pistettä. Satunnaisella käytöllä tabletin virta alkaa olla vähissä muutaman päivän jälkeen eikä virtaa kulu paljoa valmiustilassa. Kuitenkin Galaxy Tab S4:n akun varaustila hupenee astetta iPad Prota vikkelämmin yön aikana, mutta erot eivät ole suuria.

Kameratkin mukana

Samsung Galaxy Tab S4:ssä on 13 megapikselin takakamera LED-kuvausvalolla ja automaattitarkennuksella. Se kykenee parhaimmillaan Ultra HD -videotallennukseen 30 kuvan sekuntinopeudella. Etukameran tarkkuus on kahdeksan megapikseliä.

Applen iPad Prossa on taasen 12 megapikselin takakamera f/1,8-aukolla, neljällä LED-kuvausvalolla ja automaattitarkennuksella. iPad Prolla voi kuvata Ultra HD -videota 60 kuvan sekuntinopeudella ja hidastusvideoita voi taltioida Full HD -tarkkuudella (120 fps) ja HD-tarkkuudella (240 fps). Etukameralla tarkkuutta on seitsemän megapikseliä.

iPad Pron etupuolen kameran ja antureiden avulla Muotokuva-tila on käytettävissä etukameralla, mutta takakameralla ei voi ottaa muotokuvia.

Alla tableteilla otettuja esimerkkikuvia.

Lisävarusteita riittää molemmille rutkasti

Tableteille hankitaan monesti erilaisia lisävarusteita. Molemmille laitteille on tarjolla esimerkiksi valmistajan omat näppäimistösuojakuoret. Samsung sisällyttää Galaxy Tab S4:n myyntipakkaukseen S Pen -kosketusnäyttökynän, jota voi käyttää muun muassa selaamiseen, piirtelyyn tai vaikkapa PDF-dokumenttehin kirjoittamiseen.

Kokonaisuudessaan Galaxy Tab S4:n kynä toimii samaan tapaan kuin Galaxy Note -sarjan S Pen -kynät, mutta Galaxy Note9:ssä esiteltyä etäohjausta ei ole saatavilla. Galaxy Tab S4 on yhteensopiva myös Note9:n S Pen -kynän kanssa. Näin ollen kun kynää ei juuri järkevästi saa Galaxy Tab S4:ään kiinnitettyä, jos taskusta löytyy Note-sarjan laite, voi sen kynää hyödyntää myös tabletin käytössä.

Samsungin Galaxy Tab S4:ssä on myös DeX-työpöytätila, jonka voi aktivoida vaikkapa silloin, kun näppäimistökuori on kytkettynä. Tällöin tabletti on hieman tietokonemaisempi ja sovellukset avautuvat samanlaisiin ikkunoihin kuin perinteisillä tietokonekäyttöjärjestelmillä. Monet sovellukset ovat myös optimoitu suuremmalle näytölle. Applen iPad Prolla vastaavaa ei ole tarjolla.

Kumpi on parempi?

Tabletit eivät uudistu enää yhtä tiheään tahtiin kuin muutama vuosi sitten. Valmistajat esittelevät silloin tällöin uusia tabletteja ja markkinoilla on paljon edullisia vaihtoehtoja. Kuluttajat eivät myöskään tunnu päivittävän tablettejaan yhtä usein kuin puhelimiaan. Älypuhelinten näyttöjen suurentuessa tabletit eivät välttämättä ole enää niin tarpeellisia ”välilaitteita” kuin muutama vuosi sitten.

Muutaman viikon testailun ja vertailun jälkeen voi helposti todeta, että iPad Pro voittaa tämän kaksinkamppailun. Molemmat tabletit ovat huippuluokan tabletteja, mutta iPad Pro voittaa Galaxy Tab S4:n oikeastaan jokaisella osa-alueella. Vain näytön osalta Galaxy Tab S4 vie mielestäni voiton, sillä sen Super AMOLED -näyttö toistaa värit paremmin ja erityisesti elokuvia katsellessa se hivelee silmiä. iPad Pron näyttö ei missään nimessä ole huono, mutta Samsungin tabletissa näyttö on vain hitusen parempi.

Muilla osa-alueilla iPad Pro viekin sitten kamppailun selkeästi. Se pakkaa sisäänsä merkittävästi enemmän tehoa kuin Galaxy Tab S4, sen kaiuttimet ovat paremmat ja käyttöjärjestelmän yleinen toiminta on sujuvampaa. iOS-käyttöjärjestelmällä monet sovellukset ovat optimoitu tablettikäyttöön paremmin kuin Androidilla.

Androidin tai iOS:n paremmuus on varmasti henkilökohtainen mielipide, mutta varmuudella voi sanoa, että iPad Pro tulee saamaan käyttöjärjestelmäpäivitykset Galaxy Tab S4:ää nopeammin ja todennäköisesti myös pidempään. Esimerkiksi iOS 12 -päivityksen saivat vielä myös vuonna 2013 julkistetut iPad Air ja iPad mini 2 -tabletit.

Yhteenvetona: jos olet hankkimassa huipputablettia pitkäaikaiseen käyttöön, kannattaa tästä kaksikosta valita mieluummin iPad Pro.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja