Amazon markkinaykkönen muualla Euroopassa – kuluttajat hyötyisivät tulokkaasta

Spekulaatiot verkkokauppa Amazonin saapumisesta Pohjoismaihin ovat vahvistuneet viime päivinä ja on arvioitu, että amazon.se -sivusto lanseerataan Ruotsissa jo ennen kesää. Esimerkiksi Iso-Britannian markkinoille perustuvan tiedon perusteella Amazonilla on ollut iso vaikutus verkkokauppaan, ja kuluttajan kannalta lisääntyvällä kilpailulla on ollut positiivisia vaikutuksia.

Amazonin saapumisesta Pohjoismaihin on puhuttu jo pitkään. Ruotsiin Amazon on tehnyt tuloa jo useamman vuoden, mutta valmista ei ole vielä tullut. Samankaltaista keskustelua käytiin viime vuoden lopulla myös Australian ja Uuden-Seelannin osalta.

– Amazon avasi varaston ja paikalliset toimitukset Australiassa viime joulukuussa, ja tällöin enteiltiin liiketoiminnan leviämistä myös Uuteen-Seelantiin. Näin ei ole kuitenkaan ainakaan vielä käynyt, kertoo hintavertailusivusto Hintaopas.fi:n maajohtaja Liisa Matinvesi-Bassett.

Tällä hetkellä vasta 17. suosituin verkkokauppa

Verkkokauppajätin mahdollinen saapuminen on herättänyt paljon kysymyksiä kotimaisessa verkkokauppabisneksessä. Matinvesi-Bassett uskoo, että myös suomalaiset verkkokauppiaat alkavat valmistautua kasvavaan kilpailuun. Amazon hallitsee isoja verkkokauppamarkkinoita Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Nähtäväksi jää, toistuuko sama vaikutus Pohjoismaissa.

Esimerkiksi Iso-Britanniassa Amazon.co.uk on Hintaopas.fi:n paikallisen PriceSpy-sivuston hauissa selvästi suosituin verkkokauppa. Paikallisille kauppiaille myyntikanavan tarjoava Amazon Marketplace on toiseksi suosituin, eli jätti on ottanut brittimarkkinoista 20 toimintavuotensa aikana vahvan aseman. Amazon on verkkokaupan selvä ykkönen myös Saksassa.

Amazon pystyy tarjoamaan myös erittäin kilpailukykyisiä hintoja, mutta ei ole suinkaan aina halvin. Hintaoppaan data osoittaa, että Iso-Britanniassa Amazon.co.uk on 67 prosentissa kaikista tuotteista halvempi kuin sen kovin kilpailija Argos. Esimerkiksi Argos on siis Amazonia halvempi kolmasosassa tuotteista. Amazon Marketplace on puolestaan hinnoiltaan kutakuinkin tasoissa Argoksen kanssa.

– Suomen Hintaopas.fi -sivustolla Amazon on tällä hetkellä vasta 17. suosituin verkkokauppa. Luonnollisesti toimitusten nopeutuminen ja lähetyskulujen pienentäminen vaikuttaisi suosioon, Matinvesi-Bassett selventää.

Kuluttajat hakevat aina parasta hintaa

Amazonin useissa maissa tarjoama sähköisen kaupankäynnin foorumi Amazon Marketplace tarjoaa paikallisille toimijoille mahdollisuuden myydä tuotteitaan. Kuluttajan kannalta tämä tarjoaa nopeita toimituksia, enemmän valikoimaa ja hintakilpailua verkkokauppojen välille.

– Verkkokauppiaat voivat ajatella tämän ennemmin mahdollisuutena. Vaikka Amazon epäilemättä lisää kilpailua, uskomme että kuluttajat haluavat tehdä ostoksia myös tutuilta ja paikallisilta brändeiltä. Kuluttajat haluavat valita vapaasti ja valitsevat aina parhaan tuotteen ja parhaan hinnan, Matinvesi-Bassett päättää.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja