Mainos

Verotuksen korot laskivat

Verohallinnon perimät ja maksamat korot ovat laskeneet tälle vuodelle. Esimerkiksi palkansaajien ja eläkeläisten veronpalautuksille maksetaan tänä vuonna yhden prosentin palautuskorkoa.

Maksuunpannuista, maksamattomista veroista peritään sekä veronlisäystä että viivekorkoa. Tänä vuonna 13 prosentin viivekorko laskee 10 prosenttiin.

Verovelvollisen maksamasta jäännösverosta peritään yhden prosentin korkoa. Jäännösveron korosta vähennetään kuitenkin sata markkaa, joten korkoa joutuu käytännössä maksamaan vasta yli 14700 markan lisäveroista.

Verotuksen korot perustuvat viivästyskoron viitekorkoon, jonka vahvistaa Suomen Pankki. Viitekorko laski tälle vuodelle neljästä prosentista kolmeen prosenttiin.

Tänä vuonna jo 2,5 miljoonaa veronmaksajaa saa veroehdotuksen; muiden palkansaajien ja eläkeläisten jätettävä veroilmoitus viime vuodelta 2. helmikuuta mennessä. Nyt vielä 1,5 miljoonaa verovelvollista täyttää veroilmoituksen.

Joihinkin vähennyksiin on tullut muutoksia, jotka koskevat vuotta 1997. Tulonhankkimisvähennyksen enimmäismäärä on noussut edellisvuodesta 1500 markasta 1800 markkaan. Puolison eläketulovähennyksen voi tehdä jo silloin, kun verovelvollinen alkaa saada työeläkettä.

Kunnallisverotuksessa ansiotulovähennys ulottuu vuonna 1997 entistä suurempituloisiin. Vähennyksen enimmäismäärä on 5500 markkaa ja se poistuu kokonaan 318000 markan vuosituloilla.

Uutta on myös kotitalousvähennys, joka vuodelta 1997 on enimmillään 1250 markkaa. Vähennyksen voi saada lokakuun alun jälkeen teetetyistä kotitaloustöistä Etelä-Suomen, Oulun ja Lapin lääneissä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.