Mainos

Veronmaksajien keskusliitto: Kotitalousvähennyksen omavastuu on muinaisjäänne

Verojärjestelmään kajoaminen kotitalousvähennyksen osalta ei ole paras tapa helpottaa pienituloisten eläkeläisten elämää, arvioi Veronmaksajien keskusliiton pääekonomisti Mikael Kirkko-Jaakkola.

Pienituloisten eläkeläisten jääminen kotitalousvähennysten ulkopuolelle nousi esiin tällä viikolla, kun kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen ehdotti vähennyksen monipuolistamista.

Mikael Kirkko-Jaakkolan mielestä esimerkiksi esiin noussut vähennyksen korottaminen hoivapalveluiden osalta ei poista sitä, että pienituloisella ei ole riittävää verokertymää vähennyksen hakemiseksi ylipäätään.

– Negatiivisen veron mahdollisuutta ei ole tällä hetkellä olemassa, Kirkko-Jaakkola toteaa.

Negatiivinen vero tarkoittaisi sitä, että henkilö saisi palautuksena takaisin sen osuuden, jota kotitalousvähennyksestä jäisi yli verohelpotuksen jälkeen.

Omavastuu unholaan

Se mitä Kirkko-Jaakkolan mielestä voitaisiin tehdä, on poistaa kotitalousvähennyksen omavastuuosuus sata euroa kokonaan.

– Se on muinaisjäänne. Halvankin palvelun hankkiminen kotiin olisi houkuttelevampaa kuin nyt, pääekonomisti pohtii.

Pienituloisille eläkeläisille voisi pääekonomistin mielestä ennemmin miettiä jonkinlaista suoran tuen mekanismia. Tukimekanismista on puhuttu myös Suomen itsenäisyyden juhlarahaston (Sitra) selvityksessä, jonka kokoomuksen Jokinenkin nostaa esiin.

– Esimerkiksi palveluseteleiden käyttöä voitaisiin laajentaa tai valtion korjaustuen uudistamista voisi miettiä, Kirkko-Jaakkola listaa.

Kotitalousvähennystä voivat hakea jo nyt lapset ja lapsenlapset, jotka ostavat hoivapalveluita läheisilleen. Kokoomuksen Jokisen mielestä tätä voisi edelleen kehittää. Jokisen mukaan myös palvelupalettia voisi laajentaa koskemaan esimerkiksi iäkkäiden turvapuhelinpalvelua.

Kirkko-Jaakkolan mielestä kotitalousvähennyksen luonteeseen kuuluu, että se on selkeästi rajattu.

– Laajentamista tulee harkita tarkkaan tapauskohtaisesti.

Keskustelua luvassa

Kotitalousvähennyksestä on tarkoitus keskustella syksyn budjettiriihessä. Keskusta ja Uusi vaihtoehto -ryhmä antoivat vihreää valoa keskustelulle, kun STT kysyi heidän kantaansa Jokisen avaukseen.

– Luulen, että pienituloisimpia eläkeläisiä lämmittäisi takuueläkkeen nosto enemmän, mutta varmasti kotitalousvähennyskin on sellainen, että sitä on hyvä budjettiriihessä pohdiskella, että onko siinä kehittämistarpeita, keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen sanoo.

Uusi vaihtoehto -ryhmän puheenjohtaja Simon Elon mukaan esitystä kotitalousvähennyksen muutoksista voidaan harkita osana kokonaisuutta.

– Sinisellä tulevaisuudella on omat esityksensä, kuten työn verotuksen keventäminen ja kotihoidontuen keston säilyttäminen, Elo kertoi tekstiviestitse.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.