Mainos

Verokertymä ja bruttokansantuote kasvoivat viime vuonna

Verokertymä kasvoi 2,1 ja bruttokansantuote 1,7 prosenttia.

Verojen ja pakollisten sosiaaliturvamaksujen kertymä kasvoi Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan 2,1 prosenttia viime vuonna. Kertymä oli yhteensä 99 miljardia euroa.

Veroaste laski edellisvuodesta 0,8 prosenttiyksikköä 42,2 prosenttiin. Veroaste kuvaa verojen ja pakollisten sosiaaliturvamaksujen suhdetta bruttokansantuotteeseen.

Valtion verokertymä oli vuonna 2018 yhteensä 48,7 miljardia euroa. Kasvua edellisvuodesta kertyi 3,8 prosenttia. Kotitalouksien maksama tulovero kasvoi prosentilla edellisvuodesta.

Perintö- ja lahjaveron kertymä sen sijaan hupeni selkeästi verrattuna edellisvuoteen. Se oli noin 24 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2017, jolloin verotuloja oli poikkeuksellisen paljon.

Bruttokansantuotte volyymi kasvoi

Bruttokansantuotteen volyymi kasvoi Tilastokeskuksen tietojen mukaan viime vuonna 1,7 prosenttia. Kasvu oli 1,7 prosenttia myös edellisellä laskentakierroksella kesäkuussa.

Bruttokansantuote eli tavaroiden ja palvelujen tuotannossa aikaansaatu arvonlisäys oli 234 miljardia euroa vuonna 2018. Bruttokansantuotteen arvo kasvoi suhteessa kesäkuussa julkaistuihin tietoihin 2,4 miljardia euroa vuonna 2018 ja noin 1–2 miljardia vuodessa koko ajanjaksolla 2010–2018. Tasoa nostivat tuotokseen tehdyt kattavuuskorjaukset.

Suhteessa kesäkuussa julkaistuihin tietoihin vuoden 2018 käypähintainen arvonlisäys kasvoi 2,4 miljardia euroa 202 miljardiin euroon.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja