Verkkovierailun kysymyksiä ja vastauksia vaihdevuosista

Dosentti Mervi Halttunen vastasi maanantain 8.3. verkkovieraana Studio55.fin katsojien kysymyksiin vaihdevuosista. Tässä julkaistuna kaikki kysymykset, joihin Mervi Halttunen ennätti tunnin vierailunsa aikana vastaamaan.

Olen 64 vuotias nainen jolla vaihdevuodet ovat alkaneet jo 40-vuotiaana ja söin voimakkaisiin oireisiin yhdistelmäpillereitä 10 vuotta.Yritin välillä lopettaa mutta hikoilu,hermostuneisuus ja unettomuus palasivat joten jatkoin lääkkeitä. Sen jälkeen minulle laitettiin hormoonikierukka ja estrogeenia käytän laastarina.Kohtu on paikallaan ja toinen munasarja poistettu 35-vuotiaana jonka jälkeen yksi synnytys ja sitten kuukautiset loppuivatkin.Tällä lääkityksellä oireet ovat pysyneet pois ja voin muuten hyvin mutta liikapainoa on tullut lääkityksen aloittamisen jälkeen enkä saa sitä pois.Johtuuko se hormoonilääkkeistä,muita lääkkeitä en käytä, ja onko kierukkaa ja estrogeenia käytettävä lopun ikää jos haluan pysyä suht koht virkeänä?

T:Harakka

Painonousu ei johdu hormonikorvaushoidosta. Hormonihoidon pituus on yksilöllistä. Keksustele gynekologisi kanssa estrogeeniannoksesta, jota iän mukana kannattaa madaltaa. Jossain vaiheessa voit kokeilla olla ilman estrogeenia, ja jos pärjäät ilman sitä, voi hormonikierukan myös poistaa sen jälkeen. Virkeänä pysyt, kun harrasstat liikuntaa ja pidät painon hallinnassa.

Hei! En tiedä mistä johtuu, kun ei enää kostu sillai, kuin nuorena, eikä tee mieli, että onko se vaihdevuosien vika. Olen pian 68 vuotias.

T:arlian42

Hormonitoiminnan hiipumisen jälkeen emätin kuivuu, eikä kostuminen tapahdu samalla tavalla kuin nuorempana. Apua löytyy, voit kokeilla ilman reseptiä saatavia emätinpuikkoja, joita annostellaan 2 kertaa viikossa illalla emättimeen. Lisäksi liukuvoiteista voi tehdä ihan eroottisen leikinkin, apteekki myy mm. öljypohjaisia tuotteita, jotka toimivat intimialueella hyvin.

Olen 67v. normaalipainoinen nainen hiukseni ovat harventuneet viime vuosien aikana. Minulla on ollut hyvät vahvat hiukset aikaisemmin.En käytä muita lääkkeitä kuin Xalatan silmätippoja lievään paineeseen ja illalla 2 Gaviscon tablettia närästykseen. Kilpirauhasarvot ja muutkin peruskokeet ihan ok. Mitä kannattaisi tutkia.

T:Vastausta vailla

Hiusten heikkeneminen kuuluu ikääntymiseen, erittäin harvoin taustalla on hormonihäiriöitä. Sinulta on katsottu kilpirauhasen topiminta ja ilmeisesti peruskokeilla tarkoitat hemoglobiinia ja sokeritasoja. Eli käänny hyvän kampaajan puoleen, hiusten hyvä leikkaus, erilaiset hiustenhotiotuotteet ja vahvikkeet voivat tulla suureksi avuksi.

Sairastiuin keuhkoveritulpaan leikkauksen jälkeen.esyrogenit lopetettiin heti ,olin käyttänyt niitä 16 v,E¨Leikkauksesta on nyt 6 v ja yö hikoilut edelleen,Herään siihen kun olen ihan hikinen,haittaa nukkumistakin ,yleensä herään klo 3-4.Makuuhuoneen patterit on kiini ja tuuletan huoneen ennen nukkumaan menoa.Onko mitään apua!!! Kiitos!

T:Ritvaliinas

Olet jo 6v sinnitellyt, ja yöhikoilu kiusaa edelleen. Hormonihoitoa en voi sinulle suositella, ja itse olet jo viilentänyt makuuhuoneen. Valitse hyvin ilmava ja kevyt peitto, ja nuku ilman yöpukua. Tuolle aamuyön heräämiselle ei oikein mitään mahda, se tulee jopa unilääkkeiden käyttäjällekin. Musita kuitenkin välttää runsasta nesteenottoa illalla, ja muista, että alkoholi, jopa lasillinen viiniä, herättää aamuyöstä.

Hei Kysymys kuuluu, onko kuukautiseni alkaneet uudelleen? Olen 51 v nainen,166 cm pitkä ja painan 85 kiloa. Viimeiset kuukautiseni olivat 17.2.2009 ja muita ei ole viime vuonna ollut. Nyt kävin gynekologilla 15.1.2010 kohtu ja munasarjat ultrattiin, munasarjoissa pieniä pisteitä näkyi ja lääkäri sanoi josko ne jaksavat kuukautisia pitää yllä. Kuitenkin minulla on ollut nyt 5.1.2010, runsasta kuukautisten oloista vuotoa, niin runsasta ja pahalle haisevaa, että tamponi ei pysynyt sisälläni, vaan tuli vuodon mukana ulos. Toisen kerran oli saman laista vuotoa 7.2.2010. Mikä tämän vuotamisen nyt aiheuttaa. Monenlaisia sairauksia on päällä, olenko nyt ehkä paremmassa kunnossa kuin viime vuonna, elimistö suojasi minua ettei ollut kuukautisia. Kävin 24.8.2009 sepelvaltimoiden pallolaajennuksessa samalla alettiin hoitaa diabetesta 2 tyypin, verenpaineet ovat olleet lääkkeillä hoidossa jo 16 vuotta, kolesteroli on ollut koholla vuosia. Laihduin 15 kiloa muuttamalla ruokavalion elokuulla diabeteksen takia. Lisäsin liikuntaa huomattavasti pallolaajennuksen jälkeen. Tanssin, kävelen, uin, zumbaan, sauvakävelen, hiihdän, luistelen ja harrastan hyötyliikuntaa aina kuin mahdollista. Hoidan tyttärien koiria kun tarvitsevat hoitoa, liikun ulkona niiden kanssa useita kertoja päivässä. Kiitos jo etukäteen vastauksesta. Maisa

T:Maisa

Hormonitoiminnan hiipuessa voi hyvin käydä niin, että on 6-12kk vuodon välillä. Sinulle on tehty gynekologinen ultraääni, jossa ilmeisesti kaikki oli ok. Ilmeisesti sinulla on viimeisiä kuukautisia. Paha haju ei liity kuukautisvuotoon, mutta gynekologisi on tarkistanut sinut, eikä tulehdusta ole todettu. Eli seuraile vuotoja rauhassa, jos uudelleen tulee pahaa hajua, tai verinen vuoto on epäsäännöllistä, mene lääkäriin, jossa tilanteesi arvioidaan uudelleen. Hienoa, että liikut noin paljon! Ja upeasti olet ottanut painosi hallintaan :)

Olen käyttänyt hormonikorvaushoitoa n. 13 vuotta, jouduin jättämään korvaushoidon pois sepelvaltomotaudin todettua. Nythän ne vasta vaivat alkoivat, pahemmat kuin silloin kun aloitin, miksi gynegologit eivät kerro että niillä hoidolla vain siirtää vaivoja?

T:ti

Olet käyttänyt hormoneja 13v ajan, ja nidien aikana ei ole vaihdevuosivaivoja. Näin pitkäkestoisen hoidon päättyessä ei yleensä ole enää pahoja vaihdevuosioireita, mutta valitettavasti olemme kaikki yksilöitä tässä oireilussakin. Kyllä gynekologit yleensä valistavat naisia hoidosta, riskeistä ja neuvovat lopettamisessa. Eri vaivoja voidaan hoitaa eri lailla: jos sinulla on limakalvo-oireita, voit hyvin käyttää paikallisia estrogeenilääkkeitä.

Hilmanpäivät alkoivat ollessani kolmisen vuotta alle viidenkymmenen. Nyt olen täyttänyt 60 ja yritin jättää korvaushoidon pois sillä seurauksella, että olen parin kuukauden ajan potenut pahempia oireita kuin leikin alkaessa. Eli ellen kylve hiessä, palelee tolkuttomasti. Uni ei tule, on katkonaista ja loppuu aamulla kesken. Mieli on maassa eikä liikunta tai ulkoilu huvita pätkääkään.Lievät, mutta ikävältä tuntuvat rytmihäiriöt ovat vielä ylimääräistä "herkkua". Ymmärrän, että on syytä palata lääkitykseen, mutta haluaisin tietää, kuinka tavallisia tämäntapaiset loputtomat vaihdevuodet ovat. Korvaushoito oli pillerihoitoa pienellä annostuksella.

T:Uneton Hämeestä

Olet vielä niin kovin nuori, ja on sangen tavallista, että 60v iässä ei vielä pärjää ilman hormonikorvaushoitoa. Aika kuultaa meidän muistot, ja ikävät asiat eivät pysy niin tarkkana mielessä, mutta ilmeisesti sinulle on aloitettu oikea-aikaisesti hormonit! Voit nyt halutessasi palata niiden käyttöön, ja kokeilla vaikka vuoden kuluttua miten pärjäät ilman.

Hei ! Olen viiskymppinen mies ja olen miettinyt tätä miesten vaihdevuosijuttua omaltakohdalta. Mulla taitaa ollut tällainen ajanjakso takanapäin. Mikään ei kiinnostanut. Ihmettelin seksipuoltakin, kun haluja ei ollut. Tuntui jotta toimittava on vaikka pakon edessä. Vaimo antaa lähöt muuten. Onneksi olen saanut halut takaisin, mutta yksi ongelma on jäänyt. Orgasmia en saa sitten millään. Erektio pysyy riittävän kauan kyllä, mutta huipennus jää saamatta. Mikä avuksi?

T:pappas

Olen hieman väärä henkilö vastaamaan tässä miesasiassa, joten neuvon sinua käymään lääkärissä, ja selvittämään tätä orgasmisvaikeutta enemmän. Usein taustalla on suorituspaineet, joten puolison kanssa kannattaa keskustella tästä puolesta.

Haluan tuoda esille näkökannan, mikä ei kovin selvästi tullut aamun ohjelmassa esille. Tarkoitan sitä, miten eri ihmiset kokevat säryt ja muut "epämukavuudet" kehossaan. Kaikkeahan ei voida mitata samoin kuten kuumetta, mutta esim. joku lääkitsee heti "varmaan pian iskevään päänsärkyyn"- viittaavaa tunnetta. Toinen taas ajattelee sen jo alkaneenkin kivun menevän pian ohi ja keskittyy johonkin mukavaan asiaan. Positiivinen ja tyytyväinen asenne karsii elämästä hankaluuksia ja auttaa löytämään ilon arkipäivistäkin. Olen pian 70 ja ohittanut mummokuumeen ilman lääkkeitä. En vielä ole sairastunut verenpaineeseen enkä mihinkään krooniseen, lääkitystä vaativaan sairauteen. Eivät vaihdevuodet tuoneet painoakaan. Elämä maistuu edelleen enkä mieheni kuolemaakaan voi laittaa vaihdevuosieni piikkiin.

T:kuuluu elämän kulkuun

Hyvä kommentti, olen asiasta tysin samaa mieltä. Me kaikki olemme yksilöitä, ja jokainen löytää omaan selviämiseensä parhaat keinot. Hormonikorvaushoito voi olla apuna silloin, jos muilla keinoilla ei pärjää :)

Hei. Olen 59 vuotias. Lopetin hormoonien käytön 2 vuotta sitten. Siitä lähtien olen kärsinyt kuumista aalloista , unettomuudesta ja yöhikoilusta. Onko olemassa mitään tilastoa kuinka kauan nuo voi kestää ilman hormoonilääkitystä.

T:Maikki

Oireiden kesto on hyvin yksilöllistä: joillain vain muutamna kuukauden, joillain yli 10v. Jos olet jo 2 vuotta ollut ilman, on erittäin todennäköistä, että kuumat aallot ja sitä kautta myös unihäiriöt vähenevät parissa vuodessa.

voivatko lihaskivut, sellaiset vihlovat olla näitä menopaussin johteisia. minua tutkitaan lihastaudin takia, tähän asti on ilmennyt myopatiaa. ennenkaikkea olen tyytymätön koko suomalaiseen terveydenhoitoon. hidasta ja kallista. asuin 30 vuotta wienissä ja tiedän, mistä puhun.

T:wienitär

Ikääntyvä keho tuntuu, nivelet. lihaksisto ja luusto kertovat olemassaolostaan. Toivottavasti terveydenhuoltomme pystyy auttamaan sinua vaivojen ssyyn selvityksessä ja hoidossa.

hei,minua hämmentää sellainen asia:minulta poistettiin kohtu ja munasarjat 53-vuotiaana.Olen käyttänyt estrogeeni laastaria siitä asti.noin 7 vuotta,voinko turvallisesti käyttää kuinka kauan?? jos olen yrittänyt lopettaa,niin kuivuus ongelma tulee heti ja yö uni ongelma.

T:muumi mamma

Pelkkä estrogeenihoito on rintojen suhteen vähän turvallisempaa kuin yhdistelmähoito. Kukaan ei kuitenkaan voi sanoa mitään ehdottomia turvarajoja. Pyri mahdollisimman matalaan hormonianostukseen, ja jos kuivuus on päälimmäinen ongelma, apu löytyy paikallishotiovalmisteista.

Missä iässä kuukautiset keskimäärin loppuvat?

T:nainen 51v

Länsimaisella naisella keskimäärin 51v iässä. Mutta voivat loppua jo 43v tai vasta 58v ikäisenä.

Onko haitallista syödä pitkiä aikoja hormoonilääkettä esim. Indivinaa ?

T:Rouva Kajaanista

Alle 5v käytöstä ei ole osoitettu haittoja. Hodon keskot on yksilöllinen.

hei kysyisin kuinka kauan on turvallista käyttää hormoonikorvaushoitoa yhtäjaksoisesti? minulle tuli vaihdevuodet kun munasarjat leikattiin pois, ei ollut mitään lievää siirtymäkautta vaan heti iskivät kun metrinen halko takaraivoon

T:yhtä tuskaa

50 ikävuodenjälkeen hormonihoidon pituus vaikuttaa mm. rintasyöpäriskiin. 5v hormonihoito ei ole vaarallista, sitä pitempi mietitään aina yksilöllisesti.

Kuinka monta vuotta hormoneja on terveellistä käyttää? olen vasta aloittanut ja oireet ovat hyvin kurissa Divinalla. Kuinka turvallista on käyttää hormoneja?

T:seija

Kukaan ei tiedä tuota oikeaa vastausta, vaan hoidon pituus on yksilöllista, ja arvioidaan vuosittain lääkärin kanssa yhdessä.

Kun minulta poistettiin kohtu - kuumat aallot tulivat 2 kk kuluttua. Mikä tähän vaikutti koska sanotaan ettei kohdun poistolla ole vaikutusta asiaan.

T:vm -56

Kohdun poisto sinänsä ei vaikuta kuumiin aaltoihin. Mutta mitä tehtiin munasarjoillesi? Niiden poiston jälkeen kuumat aallot alkavat välittömästi. Jos kohtusi on puistettu vaihdevuosi-ikäisenä, olisi kuumat aallot tulleet ilman leikkaustakin, joka vain ajoittui tuohon hetkeen.

Hei ! Olen 42-vuotias 3:n lapsen äiti joka haaveilee vielä yhdestä lapsesta. Olen aina kärsinyt kivuliaista ja epäsäännöllisitä kuukautisista, jotka lakoivat jo 12-vuotiaana. PMS-oireilua on 2 viikkoa kuukaudesta, jolloin olen äkäinen ja vatsa turpoaa, mikään ei huvita. Nyt viimeiset 2 vuotta on kuukautiseni säännöllistyneet, kierto on 28-30 päivää, ja runsas vuoto kestää vain 2 päivää, aiemmin kesti 4 päivää, niukempi vuoto päivän tai 2. Mitään ehkäisyä ei ole käytössä, hormonikierukka minulla oli vuoden verran ja on otettu pois n.3vuotta sitten, teki minut niin kiukkuiseksi ettei kukaan kestänyt. Ja myös lihoin kierukan laiton jälkeen heti 5 kiloa. Kysyisinkin, mahtaako nyt olla kyseessä vaihdevuosioireet kun kuukautiset on noin kutistuneet, vaikka PMS-oireet kestääkin yhtä kauan kuin aiemminkin ?

T:Maikret

Vuodon määrä ei ole mikään merkki. Kiertosi on säännöllinen. Ilmeisesti hormonitoimintasi on kohdallaan: tulee sopiva määrä estrogeenia, ja toimiva keltarauhanen. Eli oireesi ei ole huolestuttava, eikä viittaa vaihdevuosiin.

Minulla oli 36v kaikki vaihdevuosien oireet, nyt 43v kuukautiset alkoivat uudelleen, miten tämä tulkitaan? Enää en ole ärtynyt, eikä kuumia aaltoja ole ollut. Kävin lääkärissä silloin kun oireet olivat pahimmillaan, kaikki tutkittiin eikä mitään vikaa löytynyt, lääkäri totesi vaan että sinulla on menopaussi.

T:vanha nuorena.

Käypä uudelleen lääkärissä, mielellään gynekologilla. Suosittelen ainakin kohdun ja munasarjojen ultraäänitutkimusta, ja hormoniverikokeita, jotta selvitettäisiin tilanteesi.

Ihmettelen tuota tupakan osuutta vaihdevuosien aikaistamisena. Itselläni alkoi vaihdevuosioireet vasta 55 vuoden iässä. Olin polttanut siihen mennessä yli kolmekymmentä vuotta. Olisiko vaihdevuodet siirtyneet myöhemmäksi jos en olisi polttanut? Tuntuu epätodennäköiseltä. En ole myöskään joutunut käyttämään hormonikorvaushoitoja. Hikoilua ja jotain epämääräistä oli kyllä mutta en pidä sitä lääkityksen aiheena. Nyttemmin olen ollut polttamatta kaksi vuotta ja toivon ettei tarvitse aloittaakaan sillä tiedän että sillä on terveyteen muutoin vaikuttavia haittoja.

T:Pipa

Laajat väestötutkimukset osoittavat tuon tupakan haitan. Yksilöllisiä eroja toki on. Onneksi olet päässyt tupakasta eroon.

Olen 51 vuotias nainen ja elän avoliitossa 18 vuotta nuoremman miehen kanssa. Olen huomannut että vaihdevuodet ovat ilmeisesti alkamassa koska limakalvot ovat kuivat, muita oireita ei ole. Mikä avuksi kun seksielämämme on aktiivista ja itseäni harmittaa se että joutuu sitten käyttämään "liukkareita". Onko joku lääkehoito jolla tämän vaivan voisi hoitaa ja kosteus tuli ns. normaalisti ?

T:Maaret

Paikallinen estrogeenihoito tuo apua. Apteekki myy valmisteita, joista osa on reseptilääkkeitä, osa käsikauppalääkkeitä. Näitä on turvallista kokeilla. Liukuvoitesita voi tehdä eroottisen leikin, eli mielikuvitus mukaan :)

Hei, vaihdevuoteni alkoivat viisi vuotta sitten, nyt taytän 46. Syön hormonikorvaushoitoa. Nyt kärsin erittäin kuivista silmistä, muuten en ole erityisemmin kuivuudesta kärsinyt. Vaikuttaako vaihdevuosikorvaushoito silmien kuivuuteen ja auttaisiko hoidon lopettaminen ja mitä haitaa korvaushoidon lopetuksesta on? Nyt puolitin korvaushoidon ja saan jonkinlaisia kuumia aaltoja. Nyt syön novofem 1mg ja ennen puolitusta trikvenses.

T:Tipu64

Silmien kuivuminen joillakin liittyy vaihdevuosiin, hormonikorvaushotio helpottaa tätä oiretta, eli ei sitä aiheuta.

Olen 51 ja kärsinyt kuumista aalloista noin 8 v. Kuukautiset loppuivat n 5 v sitten. Minulla on nivelreuma ja senkin vuoksi syönyt estrogeenia jo n. 8 v. Lääkkeet oxyklorin, salazopyrin ja estrogeenina Individa 25 mg. Vaihdevuosioireet häiritsevät todella paljon elämääni. Yöunet häiriintyvät ja aaltoilu häiritsee sekä työelämää että sosiaalista elämää. Välillä on ihan epätoivoinen olo. Olisiko jotain tehokkaampaa lääkitystä? Liikun paljon ja syön kevyesti ja säännöllisesti, joten sen puolen pitäisi olla kunnossa.

T:Marna100

Käyttämästäsi lääkkeistä on eri vahvuuoksia, eli neuvottele lääkärisi kanssa mahdollisesta hoidon tehostamisesta.

PMS-oireeni (lähinnä unettomuutta tiettynä aikana kuukaudesta) tuntuvat voimistuvan lähestyessäni 50-vuoden ikää. Olisiko mahdollista käyttää hormonikierukkaa ja sitten tarvittaessa sivelisin estrogeenivoidetta iholle, kun PMS-oireet ovat pahimmillaan. En voi käyttää tabletteja sillä se nostaa maksa-arvojani.

T:Kati

Hormonikierukka voi hyvinin auttaa tasaamaan oireiluasi, ja pieni estrogeeniannos siihen vielä tuo helpotusta lisää.

olen 43v-lapseton nainen. 2kk ollut kovia hikoiluja ja unettomuutta.nukun unilääkkeen turvin. kuukautiset ollut viimeksi tammikuussa.kävin lääkärissä moemmilla puolilla munasarjoissa on kystat, varmistettiin hormoonitaso verikokeella joka oli 75. onko alkavaa vaihdevuotta. vai aiheuttaako kystat nämä oireet. en ole vielä tilannut uutta lääkäri aikaa

T:siruliisa

Jos tuo arvosi 75 on FSH-hormonin taso, niin se on koholla sopien vaihdevuosiin. Mutta olihan tuo verikoe otettu heti tammikuun kuukautisten jälkeen? FSH-taso nimittäin vaihtelee kuukautiskierron myötä. Kystat eivät aiheuta kuvaamiasi oireita.

Hei! Tällaista halusin kysyä, että ystäväni on 44vuotias. hän valittaa usein muistihäiriöistä. kuuluvatko muistihäiriöt vaihdevuosiin? kun tutkimuksissa ei ole ainakaan päästä mitään löytynyt!

T:mie vaan

Ystävättäresi on vielä kovin nuori. Jos hänellä kuukautiskierto toimii, ei muistihäiriön syynä ole vaihdevuoset.

Olen 53v ja käytössä olleet estrogeeni-laastarit vv1998-2008 ja estr.puikot saman ajan ja edelleen. Gynekologilla käynyt viimeksi 2004. Onko syytä huoleen estrogeenin vaikutuksista? Kun jätin laastarit pois saadakseni laihdutettua helpommin, hikoiluoireet palasivat.

T:hoito aloitettiin kohdun poiston jälkeen

'Riskikäyttösi' on ollut 3v ajan, eli sen jälkeen kun täytit 50v. Alle 5 vuoden käytön ei ole osoitettu lisäävän rintasyöpäriskiä. Jos olet käynyt gynellä viimeksi 2004, niin käypä uudelleen!

Olen 55-vuotias, vaihdevuodet kokenut, yksinäinen ja juuri työttömäksi jäänyt. Ohjelmassa sain tietää että vaihdevuodet saa aikaan myös muistihäiriöitä, joita itsekin koen. Millä voisin trimmata muistiani sekä painonhallintaani (80kg163cm)? Haluaisin laihtua ainakin 15kg.

T:Väsynyt

Painonhallinnassa ota käyttöön pienempi lautanen, vältä välipaloja, juo vain vettä tai rasvatonta maitoa yms. Ja löydä itsellesi sopiva mieluinen liikuntamuoto. Muisti kannattaa treenata: lue, keskustele, ole sosiaalinen. Aloita joku kurssi tms, joka tuo mielihyvää ja vaatimuksia muisitnkin suhteen. 55v ikäisellä vaihdevuosia ei vielä voi pelkästään syyttää muistamattomuudesta.

Olen 51 v. Voinko huoletta olla yhdynnässä ilman ehkäisyä ? Luulenpa vaihdevuosioireita jo olevan, mutta lievinä kuukautisetkin on jonkunlaiset muttei säännölliset. Äsken sanoit, ettei omista munasoluista ole enää lapsentekoon 50 v:n jälkeen (:

T:tyrnimarja

50v jälkeen et enää raskauden ehkäisyä tarvitse. Olisikohan kuitenkin ennätysikä luonnolliselle raskaudelle 56v, mutta se on lähes mahdotonta. Eli voit luottaa ikääsi :)

Väheneekö tai loppuuko hiusten rasvoittuminen vaihevuosi-iässä?

T:Rasvaletti 47

Sekin on yksilöllistä, mutta yleensä hiukse (ja päänahka) ovat menopaussin jälkeen kuivemmat.

Liittyykö kohdunlaskeuma vaihdevuosiin? Onko leikkaus vaikea, kuinka pitkä sairasloma. haittaako Marevan lääkitys leikkausta. Vaikuttaako leikkaus vaihdevuosivaivoihin norm synnytyksiä 3

T:nainen 52

Estrogeeni antaa tukea lantionpohjalle, joten vaihdevuosien jälkeen laskeuma vaivaa tyypillisesti. Kohdunlaskeumassa kohtu poistetaan leikkauksessa emättimen kautta. Leikkaus on vaativa, mutta ns rutiinitoimenpide. Sairaslomaa tullee noin 1kk ajalle. Marevanlääkitys titrataan sopivaksi, ja usein siirrytään leikkauksen ajankohdaksi sen sijaan hepariinivalmisteisiin. Kohdunpoisto ei vaikuta vaihdevuosioireisiin.

Auttaako hormonikorvaushoito myös kiusalliseen, lehahtavaan punasteluun jotka liittyvät vaihdevuosiin?

T:Punasteleva.

Kyllä auttaa.

Hei!Olen 49-vuotias ja kuumataallot ja hikoilu alkoi yllättäen.Nukun yöt tosi huonosti ja hikoilen ja palelen.Myös päivällä oireita tulee.Minulla on alkavia suonikohjuja, olen lukenut, että ne ovat riski. Miksi?Voinko aloittaa korvaushoidon,myös sepelvaltimotautia on suvussani.Olen hoikka, kolesteroli hieman koholla.Kiitos!

T:Tepa

Suonikohjut eivät ole hormonihoidon este. Suvun sepelvatimotauti puoltaa sinun hormonien käyttöä.

Olen pian 50-vuotias, hodginin taudin 15 vuotta sitten sairastanut nainen. Tauti ei ole uusinut koko aikana, mutta rintoihini on noussut neljä kertaa erilaisia muhkuroita, jotka on todettu milloin kystiksi tai ylimääräisiksi rintarauhasiksi. Sain gynekologilta limakalvojeni alkaneeseen kuivuuteen paikallishoitona Vagifem-puikkoja. Kuukautiseni ovat olleet jo pari vuotta hyvin epäsäännölliset ja joka kerta erilaiset. Lääkärin mukaan munarakkuloita ei juuri enää olekaan. Aloitin kuurin ja lopetin sen muutamaan päivään, koska sain runsaampaa vuotoa. Onko turvallista käyttää niin syövän kuin muidenkin oireiden vuoksi ks. tuotetta. Sopiiko minulle hormonikorvaushoito, koska joudun käymään kyhmyjeni vuoksi joka vuosi mammografiassa?

T:Mammu

Voit hyvin käyttää mitä tahansa emättimen paikallishoitovalmistetta turvallisesti. Jos oireesi ovat ihan kamalat, etkä niitä siedä, voit kokeilla hormonikorvaushoitoa.

Miten saan kuumat aallot loppumaan? Yöllä on paljon enemmän kuumia aaltoja kuin päivällä. hormonikorvaushoitoihin en haluaisi mennä.

T:nainen 53v

Ajan kanssa.

48v.käyttänyt estrogeenigeeliä 3kk. Yleensä laitan sitä reiteen. Nyt on ilmaantunut reisiin verenpurkautumia niihin kohtiin johon on geeliä laitettu . Voiko johtua geelistä?

T:viivi

Todennäköisesti ei. Kokeile vaihtaa aina geelinlaittopaikkaa. välillä reisien sisäsyrjälle, välillä alavatsalle.

Olen 40-vuotias nainen. Minulla on ollut silloin tällöin yöhikoilua puolisen vuotta. Kuukautiskierto on säännöllistä. Vaihdevuosioireita?

T:varhainen menopaussi?

Ikäiselläsi naisella on tyypillisesti yöhikoilua silloin tällöin yleensä kuukautisten alkamiseen liittyen: eli muutama päivä ennen vuotoa ja vuodon alkamisen jälkeen muutamassa päivässä yöhikoilukin loppuu. Tämä ei ole vaihdevuosioire, mutta kertoo munasarjojen ikääntymisestä. Oire ei ennusta vaihdevuosien alkamisen ajankohtaa.

Hei Kumpi on parempi emättimen limakalvojen hoitoon, Vagifem vai Ovestin? Ovestin on mielestäni ikävän tahraava. Kumman vaikutus on parempi? Itse käytän Vagifemiä, jotkut ystäväni käyttävät Ovestinia...Oireita ei minulla ole, mutta lääkäri joskus todennut limakalvojen olevan vähän huonossa kunnossa. Hienoa, että olet vastaamassa, kiitos siitä =)

T:miumau

Molemmat ovat tehokkaita ja hyviä valmisteita, ja yksilöllisesti löytyy itselle paras valmiste. Käsikauppavalmiste on hinnaltaan jkv edullisempi.

mitä reseptivapaata voidetta ostan apteekista kuivaan emättimeen-yhdyntä täyttä tuskaa??

T:nainen 55

En saa käyttää kauppanimiä, mutta juttele farmaseutin kanssa. Käiskaupassa myydään selkä emätinpuikkoja, että voidetta, joissa on estrogeenia. Lisäksi likastinöljyt voivat auttaa.

Hei, katsoin ohjelmaanne juuri ja kerroit Mervi, että kova vihannesdieetti voi aikaistaa vaihdevuosia? Minulla on todettu vuotavasuoli ja olen rupeamassa 5pvn paastolle, jonka jälkeen jatkuu rankka ruoka-aineiden karsimisjakso. Olen 43 -vuotias eikä minulla vielä ole lapsia, mutta toiveena edelleen on saada lapsi. Onko tällaisella paastolla ja ruokavalio muutoksella aikaistavaa vaikutusta vaihdevuosiin? Kiitos jo etukäteen vastauksesta :).

T:Anita

Tuskin tuo paasto tai ruokavalionmuutos aiheuttavat sinulle vaihdevuosia. Huolehdi monipuolisesti kuitenkin myös rasvojen saannista, eli kasvirasvat kyllä riittävät. Nyt valitettavasti vastausaika lppuu, kiitän haastavista kysymyksistä, joita ikävä kyllä jäi runsaasti vastaamatta. Mukavaa päivää kaikille :)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja