Verkkokauppojen ravintolisät syynissä: Tullin tehovalvonnassa lähes 80 prosenttia todettiin määräysten vastaisiksi

Tulli teki hämmentävän iskun karjatilalle – tilallinen valmistautuu vaatimaan 100 000 euron korvausta 3:46
Maaliskuussa kerroimme suomalaisesta karjatilasta, jonne Tulli teki tarkastusiskun. Nyt tilallinen valmistautuu vaatimaan suuret korvaukset.

Tulli kertoo valvoneensa alkuvuonna tehostetusti suomalaisissa verkkokaupoissa myytäviä ravintolisiä. Lähes joka kolmannesta tutkitusta tuotteesta löytyi Tullin mukaan lääkeainetta tai rohdoskasvia.

Lisäksi aihetta huomautuksiin tai tuotteen kieltämiseen antoivat kielletyt lisäaineet, virheelliset pakkausmerkinnät ja terveysväittämät.  

Tehovalvonnan tarkoituksena oli Tullin mukaan selvittää, onko Suomeen tuoduissa ravintolisissä kiellettyjä lääkeaineita.

Erityisesti tarkkailtiin urheilijoille ja seksuaalivietin kohottamiseen tarkoitettuja ravintolisiä.

Tullin tutkimista 24:stä tuotteesta 79 prosenttia todettiin määräysten vastaisiksi. 13 tuotteelta kiellettiin maahantuonti ja markkinoille saattaminen sellaisenaan.

Ravintolisissä eniten määräysten vastaisuutta

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea päättää ravintolisien kohdalla siitä, onko valmistetta pidettävä lääkkeenä, jos se sisältää lääkeluettelon lääkeainetta tai rohdoskasvia.

Ravintolisät ovat viime vuosina olleet tuoteryhmä, jossa todetaan kaikkein eniten määräysten vastaisia tuotteita.

Viime vuonna Tulli tutki yhteensä 116 Suomeen tuotua ravintolisää. Niistä määräysten vastaisiksi todettujen osuus oli 76 prosenttia.

Lue myös:

    Uusimmat