Mainos

Verinen taistelu viimeisistä valitsijoista

Yhdysvaltain demokraattipuolueen presidenttiehdokkuus on veitsenterällä. Ennen viimeisiä tiistain esivaaleja puolueen on kuitenkin saatava selvitettyä kiusallinen ongelma: pitäisikö puolueen perua päätös Floridan ja Michiganin osavaltioiden valitsijoiden mitätöinnistä.

Puolueen kolmikymmenjäseninen sääntökomitea oli koolla myöhään aamuyöhön ennen tämänpäiväistä kokousta, mutta ei onnistunut pääsemään yksimielisyyteen asiasta.

Senaattori Hillary Clinton on vaatinut hylättyjen valitsijoiden laskemista mukaan, sillä hän voitti molemmissa osavaltioissa.

- Puolueemme kivijalka on ollut se, että kaikki äänet lasketaan, perustelee Clintonin lakimies Lyn Utrecht.

Clintonin puoli ei ole ottanut ainakaan etukäteen kuuleviin korviinsa kompromissiesitystä, jonka mukaan osavaltioiden valitsijoista hyväksyttäisiin mukaan puolet alkuperäisestä määrästä.

Alustavien tietojen mukaan komitea voi päästä yksimielisyyteen Floridan tilanteesta, mutta Michiganin kohdalla tilanne olisi yhä täysin auki. Päänsärkyä lisää sekin, että myös osavaltioiden edustajien pitää hyväksyä puoluejohdon sovintoesitys.

Clinton haluaa hyviin neuvotteluasemiin

Obaman leiri on ollut puolestaan valmis myönnytyksiin, mutta ei siihen että sääntöjä rikkoneet osavaltiot saisivat täyden edustuksen.

- Jokainen hyväksyi sen, että näitä vaaleja ei lasketa mukaan, selittää Barack Obaman kampanjajohtaja David Axelrod.

- Clinton muutti mieltään, kun hänen tilanteensa muuttui, Axelrod viittaa Clintonin aseman vaihtumiseen ennakkosuosikista altavastaajaksi.

Floridan ja Michiganin valitsijat eivät veisi Clintonia johtoasemaan, mutta kohentaisivat hänen tilannettaan huomattavasti. Jos Clinton päätyy lähes tasoihin Obaman kanssa, olisi hänen silloin helpompi vedota niin sanottuihin superdelegaatteihin ja vakuuttaa paremmuuttaan marraskuun varsinaisessa vaalissa.

Viimeiset esivaalit tiistaina

Kumpikaan kiistan osapuolista ei ole kokouksessa tänään itse henkilökohtaisesti paikalla. Clinton on kampanjoimassa Puerto Ricossa, jossa hänen ennakoidaan voittavan huomiset esivaalit. Clinton on kuitenkin kehottanut kannattajiaan menemään kokouspaikalle osoittamaan mieltään.

Kokouksesta on ennakoitu kaaosmaista. Kokouksen aluksi on määrä kuulla osapuolten kommentteja, ja myöhemmin ovat vuorossa päätökset.

Obama on puolestaan kampanjoimassa Etelä-Dakotassa. Hänen uskotaan voittavan viimeiset esivaalit, jotka pidetään tiistaina Etelä-Dakotassa ja Montanassa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.