Verhoilukankaan valinta vaatii vaivannäköä

Verhoiltavan huonekalun päällysmateriaalin valinta voi osoittautua konstikkaammaksi tehtäväksi kuin miltä se aluksi kuulostaa. Olipa kyseessä sitten entisöitävä huonekalu tai päällisen uusiminen kulumisen tai uuden ilmeen vuoksi, on verhoilumateriaalin käyttötarkoitukseen liittyvät seikat punnittava huolella.

Tyyli

Ensimmäinen valintakriteeri koskee huonekalun tyyliä. Huonekalu on kokonaisuus, jonka materiaalien, värien, muotojen ja kankaan rakenteen sekä mahdollisten kuvioiden tulee sopia yhteen ja edustaa samaa tyylisuuntaa tai -kautta.

Myös verhoiltavan alueen koko vaikuttaa tyyliin. Mikäli kyseessä on vain pieni verhoiltava alue, esimerkiksi pieni jakkara, ei kannata valita suurikuvioista kangasta, jonka kuviot eivät pääse pienellä alueella oikeuksiinsa. Sama pätee toisinkin päin. Suurella alueella - etenkin suuressa tilassa - kovin pienikuvioinen kangas voi luoda tasapainottoman vaikutelman.

Jos verhoilukohde on entisöitävä tyylihuonekalu, jonka alkuperäinen päällinen on käyttökelvoton, on parasta ensin selvittää, mistä tyylikaudesta on kyse. Kotiverhoilijan kannattaa ottaa mukaan kangasostoksille pala alkuperäistä kangasta ja myös kuva huonekalusta. Siten on helpompaa jäljittää oikea tyyli ja eniten originaalia mallia muistuttava kangas, joka miltei pääsääntöisesti on suositeltavin valinta tyylihuonekalujen entisöinnin yhteydessä. Useimmista alan liikkeistä ja ammattiverhoilijoilta saa tyylihuonekalujen verhoilusta ja kankaista asiantuntevaa neuvontaa, jota kannattaa käyttää hyväksi.

Materiaali

Toinen valintakriteeri käsittelee verhoilumateriaalia. Miltei aina kannattaa valita laadukas ja kestävä kangas, vaikka se olisikin kalliimpi vaihtoehto. Niin keinokuiduista kuin luonnonkuiduistakin löytyy kestäviä kankaita. Kestävyyttä kannattaa tarkastella sidoksesta käsin.

Tiiviiksi kudotut kankaat kestävät pitkään siisteinä. Jos kankaan sidos muodostaa kankaan päällispuolelle pitkiä lankalenkkejä, kangas kuluu helpommin. Etenkin kulmissa lankalenkit kuluvat nopeasti poikki. Kissan tai koiran omistajan kannattaa huolella välttää tällaisia sidoksia, sillä pian ei kankaasta ole jäljellä kuin hapsottava muisto, kun lemmikit pääsevät kokeilemaan kynsiään uuteen päällykseen. Kynnet voivat riuhtaista myös kankaan nurjan puolen lankalenkit esiin.

Kankaan hankauksenkestoa mitataan Martindale-testillä. Useat sisustusalan yritykset ilmoittavat kunkin kankaansa testiarvot. Kodin verhoilumateriaali luokitellaan laadukkaaksi, jos se kestää 12 000-15 000 hankauskierrosta. Julkisten tilojen materiaalien minimiarvo on sitä vastoin 50 000 kierrosta. Testitulosta on syytä kysyä kangasta hankittaessa. Samalla voi myös tiedustella kankaan värin- ja valonkestoa.

Kankaan laadukkuudesta voi saada hyvän kuvan jo käsin tunnustelemalla: laatuun viittaavat tiivis ja jämäkkä tuntu. Kovassa käytössä olevaan istuimeen on lopulta edullisempaa ja vaivattomampaa valita kestävä, vaikkakin kalliimpi kangas, kuin jatkuvasti vaihtaa uutta kangasta nuhraantuneen tilalle. Vähemmällä käytöllä olevaan kohteeseen voi toki valita kankaaksi vähemmän laadukkaan vaihtoehdon, jos se muutoin miellyttää silmää enemmän.

Käyttökohde

Kolmanneksi on huomioitava verhoiltavan huonekalun käyttökohteeseen liittyvät seikat. Lapsiperheen ja sinkun tarpeet poikkeavat toisistaan, samoin kuin kotieläimettömän ja lemmikin omistajan tarpeet. Helppohoitoisuus ja käytännöllisyys ratkaisevat usein vaativiin oloihin tulevan verhoilumateriaalin valinnan.

Keittiön istuinten ja sohvien verhoilut ovat kaikkein alttiimpia likaantumiselle. Näihin kohteisiin on syytä valita likaa hylkiviä ja helposti puhdistettavia materiaaleja. Kuviollinen kuosi on myös käytännöllinen valinta: pienet tahrat ja räiskeet eivät näy helposti. Yksivärisessäkään kankaassa lika ei välttämättä tule esiin, jos sen pinta on rakenteeltaan epätasainen. Sileäsidoksissa yksivärisissä kankaissa lika sen sijaan näkyy selvääkin selvemmin.

Helppohoitoisimpia materiaaleja ovat hyvin kulutusta kestävä villa, tekokuituinen, sileäpintainen, kuviollinen kangas ja kuviollinen tai strukturoitu sekoitekangas. Kaikkein helpoimmalla pääsee valitsemalla tekokuituisen nukkakankaan, joka kestää kovassakin kulutuksessa siistin näköisenä.

Oikea hoito pidentää ikää ja pitää huonekalun verhoilun kuntoa yllä. Tamppaus vaurioittaa kankaan sidoksia, joten pelkkä imurointi riittää. Siivouksen yhteydessä on hyvä opetella imuroimaan myös verhoillut pinnat säännöllisesti. Imurointi on tehtävä kevyellä kädellä - liiallinen hankaus on pahasta.

Teksti: Hanna Helimaa
Kuvat: Oy Orient-Occident Ltd

Lue myös:

    Uusimmat