Verensokeri ja vyötärönmitta syyniin: Diabetesta sairastaa tietämättään 200 000 suomalaista

Jopa 700 000 tuhannella suomalaisella on diabetes tai sen ensiaste. Oman diabetesriskinsä voi testata helposti netissä tai kyselylomakkeella.

Maassamme on ainakin 200 000 tietämättään kakkostyypin diabetesta sairastavaa henkilöä. Oman sairastumisriskinsä voi testata helpolla nettitestillä tai kyselylomakkeella. Testi paljastaa usein myös piilossa olevan diabeteksen.

Kymmenessä vuodessa testin on tehnyt jo 2,4 miljoonaa suomalaista.Diabetesliitto haastaa Maailman diabetespäivänä 14.11. suomalaisia edelleen diabetestestin tekoon: tavoitteena on 2,5 miljoonaa testiä tämän vuoden loppuun mennessä. Maailman diabetespäivänä järjestetään kymmeniä testaustapahtumia eri puolilla Suomea: päätapahtumat luentoineen ovat Tampereella ja Oulussa, lisäksi diabetestestejä tehdään marketeissa, kauppakeskuksissa ja apteekeissa.

Tänä syksynä 10 vuotta täyttäneen diabetestestin ovat suunnitelleet professori Jaakko Tuomilehto Helsingin yliopistosta ja dosentti Jaana Lindström Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta. Laajaan väestötutkimusaineistoon perustuvassa testissä kartoitetaan tekijöitä, jotka tutkitusti ennakoivat parhaiten tyypin kakkostyypin diabetekseen sairastumisen riskiä seuraavien kymmenen vuoden aikana. Diabetesliiton ylilääkärin Pirjo Ilanne-Parikan tuore väitöstutkimus vahvistaa elintapojen voiman sairauden puhkeamisen ehkäisyssä heillä, jotka ovat suuressa sairastumisvaarassa.

Tarkkaile verensokeria ja vyötärönmittaa

Jokainen voi tehdä itse diabetestestin osoitteessa www.diabetes.fi/tyyppi2. Suomessa testiä käytetään erittäin laajasti terveyskeskuksissa ja työterveyshuollossa. Lisäksi suomalainen riskitesti on käännetty kymmenille eri kielille, muun muassa arabiaksi.

Diabetestesti koostuu kahdeksasta rasti ruutuun -kysymyksestä, jotka liittyvät ikään, painoindeksiin, vyötärönympärykseen, liikuntaan, ruokavalioon, verenpainelääkitykseen, verensokeriin ja perimään. Lopuksi testi laatii riskipisteiden mukaiset toimintaohjeet.

Eniten riskipisteitä testissä saa aiemmin koholla olleesta verensokerista. Varsinkin raskausdiabetes kertoo perinnöllisestä sairastumisalttiudesta, joten siihen sairastuneen tulisi olla erittäin tarkka elintapojensa suhteen.

Toinen diabetesriskin kannalta tärkeä mittari on vyötärönmitta, joka kertoo vatsaontelon sisällä olevasta rasvasta. Varsinkin miehillä rasva kertyy usein juuri vatsan ympärille, ja miehet sairastuvatkin naisia useammin kakkostyypin diabetekseen. Vyötärönmitta toimii painoindeksiä parempana mittarina, sillä painoindeksi ei aina kerro koko totuutta - esimerkiksi lihaksikkaalla henkilöllä indeksi voi olla tavallista korkeampi. Lihakset kuitenkin edistävät sokerinaineenvaihduntaa ja ovat diabetesriskin kannalta hyvä asia.

Kakkostyypin diabetes luokitellaan kansansairaudeksi. Tuoreimpien tietojen mukaan jopa 700 000 suomalaisella on diabetes tai sen ensiaste.

MTV3/Helmi, Suomen Diabetesliitto ry

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat