Mainos

Venezuelan valtionsyyttäjä vaatii oikeutta estää maan uuden edustajiston nimittämisen

Venezuelan valtionsyyttäjä on hakenut tuomioistuimen päätöstä, joka estäisi maan uuden edustajiston nimittämisen. Venezuelan presidentti Nicolas Maduro on ilmoittanut, että viime sunnuntain äänestyksessä valittu edustajisto on tarkoitus nimittää perjantaina.

Kiistanalaisessa äänestyksessä maalle valittiin edustajisto, joka voi muun muassa muuttaa maan perustuslakia. Pääsyyttäjä Luisa Ortegan mukaan estämispäätöstä on pyydetty vaalivilppiepäilyjen takia. Ortega on myös aloittanut äänestyksestä vaalivilppitutkinnan. Hän nimitti tehtävään kaksi tuomaria sen jälkeen, kun edustajistoäänestyksen järjestänyt brittiyhtiö kertoi, että tuloksia on manipuloitu. Yhtiön mukaan Venezuelan viranomaisten ilmoittama äänestäjien määrä oli noin miljoonan suurempi kuin todellisten äänestäjien määrä.

Edustajistoon oli ehdolla ainoastaan Maduron liittolaisia, ja valitussa 545-jäsenisessä edustajistossa on muun muassa Maduron poika ja vaimo. Perustuslain muuttamisen lisäksi edustajisto voi hajottaa opposition johtaman kongressin ja muuttaa lakeja.

Maduroa kuvailtu diktaattoriksi

Maduron toimet ovat tuomittu laajasti. Oppositio pitää perustuslain muokkaamista Maduron keinona vahvistaa asemaansa. Yhdysvallat on asettanut Madurolle pakotteita ja kutsunut tätä diktaattoriksi. Euroopan unioni, Britannia, Meksiko, Kolumbia ja Argentiina ovat puolestaan ilmoittaneet, etteivät ne tunnusta uutta edustajistoa.

Maduro väittää, että uusi edustajisto on ratkaisu maan poliittiseen ja taloudelliseen kriisiin. Venezuelassa levottomuudet ovat jatkuneet jo kuukausia. Niissä on haavoittunut lukuisia ihmisiä ja yli sata on kuollut. Venezuela vajosi taloudelliseen kriisiin öljyn hinnan pudottua. Nyt monilla ihmisillä ei ole varaa ruokaan tai lääkkeisiin.

Opposition odotetaan osoittavan mieltä myös perjantaina, jolloin uuden edustajiston on tarkoitus aloittaa.

Juttua täydennetty 4. elokuuta kello 7.08.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.