Mainos

Venezuela suuttui Yhdysvaltain demokratiavaatimuksista

Venezuelan vasemmistolainen presidentti Hugo Chavez syyttää Bushia vallankaappauksen lietsomisesta ja terroristien tukemisesta.

Yhdysvaltain ja Venezuelan kärjistyneet suhteet varjostavat Fort Lauderdalessa Floridassa järjestettävää Amerikan valtioiden järjestön OAS:n kokousta.

Venezuelan presidentti Hugo Chavez on syyttänyt Yhdysvaltain presidenttiä George W. Bushia yrityksestä järjestää vallankaappaus maassaan. Viime viikolla Bush tapasi Valkoisessa talossa Chavezin poliittisen vastustajan Maria Corina Machadon Venezuelan hallituksen vastustuksesta huolimatta.

Machado johti viime syksynä hanketta kansanäänestyksestä Venezuelassa. Siinä Chavez sai luottamuslauseen ja pysyi presidenttinä.

OAS:n kokouksessa sunnuntaina puhunut ulkoministeri Condoleezza Rice vältti mainitsemasta nimeltä Venezuelaa, mutta hänen viestinsä demokratian vahvistamisesta niissä Amerikan maissa, missä se on heikko, otettiin Caracasissa tyrmistyksellä vastaan.

Chavez syytti Bushia terroristien tukemisesta

Chavez vastasi Ricelle puhumalla radiossa. Hän syytti Yhdysvaltoja yrityksestä sanella muiden maiden tekemisiä.

- Yhdysvaltoja, jos mitä, OAS:n pitäisi tarkkailla. Sillä on hallitus, joka tukee terroristeja, valloittaa muita maita, alistaa omia kansalaisiaan ja yrittää luoda maailmanlaajuista diktatuuria, Chavez jyrisi.

Suurin osa 33 Amerikan maan edustajista vieroksuu vasemmistolaista Chavezia fanaatikkona. Hän oli puheissaan kuitenkin oikeassa siinä, että Yhdysvaltain ehdotukset ovat saaneet kokouksessa nihkeän vastaanoton.

Yhdysvallat toivoo, että OAS alkaisi järjestelmällisesti tarkkailla Amerikan maiden demokratiakehitystä ja puuttuisi ongelmiin, ennen kuin ne paisuvat. Monet kokousedustajista pitivät sitä juuri Washingtonin yrityksenä puuttua muiden asioihin.

Presidentti Bush jatkoi tänään puhetta demokratiauudistuksista huippukokouksessa, jota Yhdysvallat isännöi nyt ensimmäistä kertaa 31 vuoteen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.