Venekisan yleisössä ollut lapsi kuoli ja toinen ihminen loukkaantui – Hangon traaginen turma on poikkeuksellinen, mutta ei ennenkuulumaton

6:38
Traagisen veneturman tapahtumat tarkentuneet: Näin Otkes ja silminnäkijä kertovat tilanteesta – katso video

Hangossa lauantaina tapahtuneen veneturman tutkinnassa keskitytään kolmen veneen liikkeisiin ja asemaan. Onnettomuustutkintakeskus tutkii tapahtunutta muun muassa yleisön tallenteilta ja ihmisiä kuulemalla.

– Hyvä uutinen on se, että meillä on paljon tallenteita, joiden perusteella tapahtuman kulku saadaan varmuudella selväksi. Olemme myös kuulleet ihmisiä, jotka ovat nähneet tapahtuman, Onnettomuustutkintakeskuksen (Otkes) johtaja Veli-Pekka Nurmi kertoo MTV Uutisille.

Hangon veneturmassa kuoli alakouluikäinen lapsi. Lisäksi yksi ihminen loukkaantui ja hän on sairaalahoidossa.

Onnettomuus tapahtui, kun veneilytapahtumaan osallistunut kisavene törmäsi merialueella olleeseen katsojien huviveneeseen.

Loukkaantunut ja menehtynyt henkilö olivat onnettomuuden sattuessa huviveneessä.

Poliisi tutkii myös tapausta ja siitä on laadittu rikosilmoitus. Ainakin toistaiseksi poliisi epäilee liikenneturvallisuuden vaarantamista, kuolemantuottamusta ja vammantuottamusta. 

Tutkinta kestää pitkään

Nurmen mukaan tapahtuman perusteellinen tutkinta vie aikaan, sillä turmaa tarkastellaan yleisemmin yleisötapahtumana.

– Tapahtumien kulkuun liittyviä yksityiskohtia on vielä paljon varmistettavana ja tarkastelemme tätä myös laajasti yleisötapahtumana emmekä niinkään veneturmana, eli selvitämme, miten tapahtuman riskienhallinta on hoidettu ja miten tunnistettuihin riskeihin on reagoitu.

Laiminlyötiinkö turvajärjestelyjä?

Nurmen mukaan turvajärjestelyt tapahtumissa, jossa moottoriajoneuvoilla ajetaan lujaa, ovat lähtökohtaisesti haastavia ja vaikeita.

– Tapahtumassa, jossa on vehkeitä, joiden on tarkoitus kulkea lujaa ja pöristä, ihmiset lähtökohtaisesti haluavat päästä lähelle niitä, mikä voi olla turvallisuuden kannalta ongelmallista.

Nurmen mukaan on vielä mahdotonta sanoa, onko turvallisuusjärjestelyjä laiminlyöty tässä tilanteessa.

Poikkeuksellinen, muttei ennenkuulumaton

Nurmen mukaan tapaus on poikkeuksellinen, jos sitä katsoo yksin veneilytapahtumana.

– Suomessa ei ole ollut vastaavaa aiemmin tutkinnassa. Jos sitä kuitenkin tarkastellaan yleisemmin yleisötilaisuutena, tapaukset ovat olleet harvinaisia, mutteivät suinkaan ennenkuulumattomia.

Nurmi kertoo esimerkkinä vuonna 2015 tapahtuneen onnettomuuden, jossa Powerparkin Power Truck Show -tapahtumassa Monster-auton rengas irtosi ja lensi yleisöön. Tapahtumassa loukkaantui seitsemän henkilöä, joista kuusi vakavasti.

Nurmi mainitsee myös Seinäjoen Pohjanmaan rallin, jossa naiskatsoja kuoli ralliauton suistuttua tieltä vuonna 2018.  

Samana vuonna myös jokamiesluokan autokilpailussa Porissa sattui samanlainen tapaus, jossa tieltä suistunut auto ajoi toimitsijan päälle. Hän kuoli sairaalassa kaksi viikkoa myöhemmin.

– Onnettomuudet ovat aina monen tekijän summia, mitä yritämme tässäkin tapauksessa selvittää, Nurmi painottaa.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja