Venäläisten huoltorekka hämmentää hiihdon MM-kisoissa: "Monet ovat kysyneet, mitä oikein teemme"

1:14
Jos venäläiset hämmentävät huoltorekallaan, Iivo Niskanen hämmensi viime viikolla uudella hiustyylillään. Näin Krista Pärmäkoski kommentoi maajoukkuekaverinsa muodonmuutosta

Venäjälle langetettu dopingrangaistus näkyy hiihdon MM-kisojen huoltoalueella silmiinpistävällä tavalla.

Ruotsalaislehti Aftonbladet on julkaissut verkkosivuillaan kuvia Venäjän huoltorekasta, joka on peitetty valkoisilla naamioverkoilla. Kun oikein tarkasti katsoo, huomaa myös, että huoltorekan vieressä seisovista pakettiautoista on teipattu piiloon englanninkielinen sana Venäjä.

Näky on ihmetyttänyt kisapaikalla Oberstdorfissa.

– Monet ovat kysyneet, mitä oikein teemme. Jotkut ovat luulleet, että teemme tämän lämpimän sään vuoksi. Kukaan ei tiedä, mistä tämä johtuu, Venäjän päävalmentaja Markus Cramer sanoo.

Todellinen syy naamioverkoille ja teippauksille on Venäjälle joulukuussa 2019 langetettu dopingrangaistus, joka sulkee maan neljäksi vuodeksi (2020–2023) urheilun arvokisoista, muun muassa olympialaisista ja maailmanmestaruuskisoista. Rangaistuksen taustalla on Venäjän valtiojohtoiseksi todettu dopingohjelma.

Puhtaat venäläisurheilijat saavat kyllä osallistua arvokisoihin, mutta maan symbleiden, eli esimerkiksi lipun ja kansallishymnin, käyttäminen on kaikissa tapauksissa kielletty. Näin venäläisurheilijat osallistuvat kisoihin neutraaleina urheilijoina.

– Olen erittäin kyllästynyt tähän. Tämä alkoi vuonna 2015 eikä lopu koskaan. Jossain vaiheessa tämän täytyy loppua, jotta voimme palata normaaliin eämään, saksalainen Cramer sanoo.

– Olemme aloittaneet puhtaalta pöydältä. Meillä on uusia, nuoria hiihtäjiä. Teemme kaikkemme. Teemme yhteistyötä kaikkien mahdollisten tahojen kanssa. Osoitamme olevamme puhdas joukkue. Meidän urheilijamme voi testata milloin tahansa: veritesti, virtsatesti, ihan mitä tahansa. Toivottavasti tämä loppuu.

Venäläisurheilijoille on hankittu Oberstdorfiin erilaisiset asut kuin ne, joita he käyttävät maailmancupissa. Siellä Venäjän symbolit saavat olla esillä.

– Kaikki eivät ymmärrä, miksi he voivat urheilla venäläisinä maailmancupissa mutta eivät arvokisoissa. Täällä ei saa olla venäläisiä. Viikko MM-kisojen jälkeen he voivat taas urheilla Venäjän lipun alla, Cramer hämmästelee.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja