Mainos

Venäläisten hamuaman tontin naapurit haluavat myydä maansa – arvo vaarassa romahtaa?

Taipalsaaren Sarviniemen kohutun tonttikaupan välittäjä Kristian Korimo kertoo saaneensa runsaasti tiedusteluja alueen muilta maanomistajilta. 

Maanomistajilla olisi halukkuutta myydä seudulta yli tuhat hehtaaria maata. Nyt on nousemassa huoli oman omistuksen arvosta, jos Puolustusvoimat ryhtyy estämään kauppoja ulkomaalaisten kanssa, niin kuin on käymässä Sarviniemen alueen osalta.

Syynä on kiistellyn maa-alueen sijainti Puolustusvoimien ampumaradan ja harjoitusalueen naapurissa.

Puolustusministeri Jussi Niinistön mukaan valtio tulee käyttämään kaikkia lain antamia mahdollisuuksia, että alue tulee Puolustusvoimille. Se pitää sisällään myös mahdollisen pakkolunastuksen.

Tontti on näillä näkymin päätymässä venäläiselle ostajalle 7,5 miljoonan euron hintaan, kun valtion maita hallinnoivan Metsähallituksen tarjous on alle puolet siitä, vajaat 3,4 miljoonaa. Myyjä pitää valtion tarjousta naurettavana.

– Taustalla on Metsähallituksen yksi mies, joka arvioi, että hinta on tämä. Onhan se nyt surkuhupaisaa, jos tällainen maa-alue myytäisiin perus-lepikon hintaan, Huoneistomarkkinoinnin välittäjä Korimo sanoo.

Hän sanoo, ettei tiedä, mitä myyjä saa, jos maat todella pakkolunastetaan.

– Todennäköisesti hyvin huonon hinnan heidän itse arvioimaansa käypään hintaan verrattuna. Tästä nyt toivon mukaan keskustellaan Niinistön kanssa pikaisesti.

Romahtaako maiden arvo muuallakin?

Taustalla on pitkä vääntö Sarviniemen tontin myynnistä Puolustusvoimille, joka haluaa sen. Neuvotteluissa on ollut mukana muun muassa kenraalikuntaa.

Korimo on myös avannut asian ongelmallisuutta edelliselle puolustusministerille Carl Haglundille. Korimon mielestä on kestämätön ajatus, että luonnonkauniilla paikoilla sijaitsevien, erittäin kalliiden maiden arvo romahtaa, kun lähellä on puolustusvoimien alueita ja eniten tarjoava ostajataho sattuukin olemaan ulkomaalainen.

– Jos ei edes selvitetä, mistä on kysymys. Mietitäänpä, mikä määrä vastaavanlaisia tontteja on, kun mennään pitkin rannikkoa Kotkasta Vaasaan, Korimo sanoo.

Korimon mukaan Metsähallitus ei voi sanelemalla päättää tonttien kohtalosta.

– Hehän ostavat pilkkahinnalla maita ja myyvät niitä erittäin hyvällä voitolla. Ei voi olla niin, että sanellaan tällaisilla perusteilla, että tontista maksetaan nyt tämän verran ja kun se myydään eteenpäin, niin arvo onkin jotain ihan muuta. Sehän olisi kansalaisilta ryöstämistä, Korimo sanoo.

Sarviniemen siirtymisestä venäläisomistukseen uutisoi ensimmäisenä Ylen Etelä-Karjalan -toimitus.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja