Venäläismedialta raju purkaus vuosien jälkeen: "Krooninen dopingin käyttäjä Suomesta ryösti historiallisen voiton"

Venäläinen urheilun uutissivusto Championat on tehnyt tunteita pursuavan avautumisen siitä, miten Kaisa Varis "ryösti" aikoinaan Svetlana Sleptsovalta avausvoiton ampumahiihdon maailmancupissa.

Varis tunnettiin ensin huippuluokan maastohiihtäjänä. Hän jäi kuitenkin Val di Fiemmen MM-hiihdoissa 2003 kiinni epon käytöstä, sai kahden vuoden kilpailukiellon ja palasi sittemmin kehiin ampumahiihtäjänä.

Varis voitti ampumahiihdossa ensimmäistä kertaa maailmancup-kilpailun Ruhpoldingin pikamatkalla 11.1.2008. Saman kuun aikana kuitenkin selvisi, että Variksen dopingnäytteestä oli löytynyt epoa. Variksen mukaan epäily oli aiheeton.

Kansainvälinen ampumahiihtoliitto IBU aloitti B-näytteen analysoinnin tammikuun lopulla 2008, mutta siinä tehtiin virhe, sillä Varis ei ollut läsnä sen analysointivaiheessa. IBU:n lääketieteellisen komitean puheenjohtaja James E. Carrabre kuitenkin tyrmäsi Variksen syytöksen ja Varikselle langetettiin elinikäinen kilpailukielto. 

Variksen voittokin oltiin samalla mitätöity, mutta suomalainen valitti Urheilun kansainväliseen vetoomustuomioistuimeen CASiin, joka sittemmin kumosi Variksen elinikäisen kilpailukiellon maaliskuussa 2009.

Ruhpoldingin pikakisassa toiseksi sijoittunut Venäjän Svetlana Sleptsova oli ehtinyt jo hetkellisesti saada voiton itselleen Variksen dopingpannan myötä, mutta tuomion muututtua ykkössija palautui Varikselle. Tätä venäläinen Championat ei sulata vuosien jälkeenkään.

Championat lataa "kroonisen dopingin käyttäjän Suomesta kirjaimellisesti ryöstäneen historiallisen voiton ampumahiihdon nousevalta tähdeltä". Voitto olisi ollut Sleptsovalle maailmancup-uran ensimmäinen. 

– Edes vahvimmankaan dopingin käyttö ei estänyt Varista saamaan voittoa takaisin oikeusteitse. On merkillistä, että ampumahiihdon johto ei tehnyt mitään suojellakseen Venäjältä tulleen todellisen voittajan oikeuksia. Kiero Kaisa Varis pääsi pälkähästä, Championatin jutussa ammutaan.

Sleptsova itse koki, ettei ollut saavuttanut täyttä voittoa, minkä myötä hän oli halukas palauttamaan kisan ykköspalkinnon Varikselle.

Championat kirjoittaa, että onneksi "menestyksen ansainnut" Sleptsova otti sittemmin viisi "uutta" henkilökohtaista maailmancupin osakilpailuvoittoa. Venäläissivuston mukaan Variksen tapaus tulee pysymään ikuisesti ampumahiihdon häpeällisenä mainetahrana.

Käsittelemättä jutussa jää se, että Sleptsova on sittemmin itse saanut dopingtuomion. IBU langetti uransa lopettaneelle venäläiselle helmikuussa kahden vuoden kilpailukiellon, kun hänen katsottiin syyllistyneen kielletyn aineen ostariinin käyttöön vuonna 2013. Samalla Sleptsovan tulokset 2013–14 hylättiin.

Sleptsovalla on viestimatkoilta yksi olympiakulta, yksi MM-kulta ja yksi MM-hopea. Hän päätti uransa vuoteen 2017. Varis ei puolestaan kansainvälisille kilpailuareenoille enää palannut.

Lue myös:

    Uusimmat