Mainos

Venäläismedia kysyi Putinin tiedottajalta suomalaisen karkotuksesta: "Kuka hän on?"

Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Lenita Toivakan (kok.) mukaan ulkoministeriössä on ryhdytty virkamiestasolla selvittämään liikemies Seppo Remeksen Venäjältä karkotuksen taustoista.  

Toivakka ei halua tarkemmin kommentoida yksittäistä tapausta, mutta pitää sitä huolestuttavana merkkinä Venäjän talouden kehityssuunnasta.  

-On huolestuttavaa, että Venäjällä on tällainen kehitys käynnissä ja että se lisääntyy, Toivakka sanoo.  

"Täytyy pohtia, mitä alan tehdä isona"

Seppo Remeksen mukaan hänen viisivuotinen maahansaapumiskieltonsa tarkoittaa hänen hallitusammattilaisen uransa päättymistä Venäjällä. Kauppatieteiden lisensiaatti on ollut hallituksen jäsenenä yhteensä parissakymmenessä venäläisyhtiössä muun muassa sähköbisneksessä ja petrokemian teollisuudessa.  

Remes on myös perustaja ja hallituksen puheenjohtaja Venäjään keskittyvässä ruotsalaisessa sijoitusrahastossa. Venäläinen talouslehti Vedomosti luonnehtii häntä yhdeksi tunnetuimmista ulkomaisista sijoittajista Venäjällä.  

-Olen varmaan hallitusten jäsenenä seuraaviin yhtiökokouksiin saakka. En usko, että sen jälkeen minua kukaan enää mihinkään valitsee. Se olisi aika mahdoton yhtälö, Remes sanoi STT:lle.  

Remes ihmettelee, että hänestä hankkiuduttiin eroon hankalasti karkottamalla, kun huomattavasti helpompi tapa olisi ollut jättää suomalainen valitsematta seuraavassa yhtiökokouksessa.  

Remeksen mukaan karkotus kääntyy itseään vastaan jo senkin takia, että hän on aktiivisesti pyrkinyt saamaan suomalaisia sijoituksia Venäjälle ja muutenkin edistämään maiden taloussuhteita.  

Hallituspaikkojen menettäminen syö Remeksen mukaan erittäin pahasti alan ammattilaisen toimeentuloa.  
-Tässä täytyy ryhtyä pohtimaan, mitä haluan ryhtyä tekemään isona.

(stt)

Remeksen maahantulokielto herätti keskiviikkona suurta huomiota Venäjän mediassa.  

Venäläistoimittajat kysyivät presidentti Vladimir Putinin tiedottajalta Dmitri Peskovilta kommenttia tapauksesta. Peskov ei kuitenkaan halunnut kommentoida asiaa, koska ei kertomansa mukaan tiedä siitä mitään.

-En edes tiedä, kuka hän on ja mitä häntä vastaan on esitetty, Peskov sanoi uutistoimisto Interfaxin mukaan.

Syytökset tekaistuja ja vailla järkeä

Venäjän karkottama Seppo Remes arvioi, että hänen karkotuksensa heikentää entisestään Venäjän houkuttelevuutta investointikohteena.  

-Tämä on ikävä merkki kaikille Venäjällä toimiville ulkomaisille liikemiehille, Remes sanoo.  

Venäläisviranomaiset perustelivat Remeksen maahantulokieltoa sillä, että hän on kerännyt Venäjän valtionjohtoisten sähköyhtiöiden johtavista henkilöistä tietoja, joita ei saa luovuttaa vieraalle valtiolle. Remeksen mukaan häntä vastaan esitetyt syytökset ovat tekaistuja ja vailla järkeä.  

-En ole mitään tietoja kerännyt, mutta jos olen yhtiön hallituksen jäsen, minun velvollisuutenihan on tietää, minkälainen on yhtiön johto, Remes sanoo.  

Remes uskoo, että karkotuspäätöksen taustalla vaikuttavat erimielisyydet sähköverkkoyhtiö Rossetin strategisesta kehityksestä. Yhtiön hallituksessa istuva Remes on kannattanut jakeluverkkoyhtiöiden yksityistämistä, kun taas yhtiön toimiva johto on vastustanut sitä ja halunnut keskittää valtaa Moskovaan.  

Remes on myös kritisoinut yhtiötä tehottomuudesta, mutta mielestään varsin lempeästi. Venäjältä löytyy hänen mukaansa paljon ankarampiakin kriitikoita.

"Järjenvastainen trendi"

Remes, 59, myöntää olleensa poikkeustapaus venäläisten valtionyhtiöiden hallituksissa, sillä juuri muita ulkomaalaisia ei hallituksissa ole viime aikoina näkynyt. Nyt hallituksista halutaan ilmeisesti karsia jäljellä ollut vähäinenkin ulkomaalaisedustus.  

Remes on huolissaan Venäjällä voimistuneesta trendistä, joka on johtamassa maata eristyksiin kansainvälisestä taloudesta ja yhteistyöstä.  

-Trendi on huono. Se ei ole talouden kehityksen tai hallinnon tai minkään muunkaan kannalta rationaalinen, Remes sanoo.  

Remes kertoo saaneensa runsaasti yhteydenottoja Venäjän talouspiireistä ihmisiltä, jotka pitävät karkotusta järjettömänä. Samalla hän kuitenkin arvioi, että venäläisviranomaisten - tarkemmin sanottuna turvallisuuspalvelu FSB:n - päätöstä voi olla vaikea saada muuttumaan.  

-En ole aikeissa aloittaa oikeusprosessia. Venäjän valtiota ei ole kukaan niissä prosesseissa vielä koskaan voittanut. Se olisi täysin turha prosessi.  

22 vuotta Venäjällä asuneella Remeksellä on venäläinen vaimo, joka on nyt puolisonsa lailla Suomessa. Remes ei usko, että hänen vaimollaan on vaikeuksia palata Venäjälle.  

-Ei tämä häntä koske millään lailla.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.