Valtion kontrolloima mielikuva Venäjän sotamenestyksestä rakoilee: "Virallista linjaa on kyseenalaistettu"

Venäläistenkin alkaa olla jo vaikea ohittaa, ettei Ukrainassa suju suunnitelmien mukaan – näin sota näkyy nyt venäläisviestimissä 9:30
Katso video: Venäläistenkin voi alkaa olla jo vaikea ohittaa, ettei Ukrainassa suju sunnitelmien mukaan – näin sota näkyy nyt venäläisviestimissä

 Ukrainassa sotakartalla tilanne muuttuu tällä hetkellä kovalla vauhdilla, ja on yksityiskohtainen tilanne mikä tahansa, Venäjän rintama Harkovan alueella on romahtanut.

Amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) kirjoitti, että lauantaina vetäytyminen kehystettiin Venäjällä vääristellysti uudelleenryhmittymiseksi.

Tutkijatohtori Teemu Oivo Aleksanteri-instituutista arvioi, että Venäjän hallinto pyrkii ylläpitämään julkisuudessa mielikuvaa, että mikään rintama ei ole romahtanut.

– Jotain rakoilua on kuitenkin havaittavissa eli virallista linjaa on myös kyseenalaistettu, Oivo sanoo.

Kansalle maalataan ruusuinen kuva sotamenestyksestä

Mutta tavoittavatko virallista linjaa haastavat näkökulmat Venäjän kansan?

Oivon mukaan venäläiset kyllä seuraavat useita eri uutislähteitä. Myös länsimaiset mediat ovat yhä melko helposti saavutettavissa kansalaisille. Tieto Venäjän armeijan tappioista on siis kansalaisten saatavilla.

Sodan pitkittyessä moni kansalainen voi kuitenkin olla taipuvainen seuraamaan yhä enemmän valtionmedian viestintää.

Omalle kansalle voidaan pyrkiä selittämään asiat parhain päin. Oivon mukaan valtionmedian tarjoama tieto on vaikeaselkoisempaa, mutta toisaalta median käyttämät asiantuntijat ovat tunnettuja ja luotettuja.

– Pitkällä aikavälillä se on tietysti mielekkäämpää kuin kriittisempien näkökulmien vastaanottaminen.

Pitäisikö Ukrainan viesteihin suhtautua kriittisemmin?

Viime aikoina Ukrainan hallinto on juhlistanut onnistumisiaan taistelukentällä äänekkäästi. Hyviä uutisia luetaan mielellään, eikä viestejä ole suuremmin kyseenalaistettu mediassa.

Olisiko kriittisempi suhtautuminen Ukrainan viestintään paikallaan?

– Kaikesta sympatiasta ja tuesta huolimatta sotaan liittyvään viestintään on syytä suhtautua tietyllä varauksella.

– Tällä hetkellä on kuitenkin paljon näyttöä siitä, että uutiset pitävät paikkansa ja useat luotettavat sodankäynnin asiantuntijat vahvistavat rintamalta tulevia tietoja. Viestinnän päälinjoihin voidaan siis suhtautua luottavaisesti, Oivo sanoo.

Oivon mukaan jää nähtäväksi, jatkuuko Ukrainan voittokulku ja miten uusista käänteistä viestitään.

Nähtäväksi jää myös, miten Venäjä tulee viestimään julkisuuteen, jos se lopulta häviää sodan.

– Vaikka sitä alkuun painettaisiin villaisella, on vaikea nähdä, että sitä jatkuisi pitkään. Siinä voi tulla suuria muutoksia.

Lue myös:

    Uusimmat