Mainos

Venäläisetkin hämmästyivät ostosmatkojen romahduksesta

Venäläisten ostosmatkailun ja turismin äkkijyrkkä alamäki on ollut iso yllätys Etelä-Karjalassa. Erikoistavarakaupoissa myynnin vähentyminen lasketaan jo kymmenissä prosenteissa.

Yksinäinen venäläisbussi kaartoi aamulla Lappeenrannan Prisman parkkipaikalle. Tilanne on lähes epätodellinen, sillä vuosi sitten samoina joulunaluspäivinä busseja oli parikymmentä. 

Ostosmatkailun raju alamäki hämmentää myös venäläisiä.

– Tämä on todella yllättävä tilanne kaikille venäläisille. Kukaan ei ymmärrä miksi tämä on tapahtunut näin nopeasti, päivittelee Petroissa asuva Kristina Lanko kaupan kassalla.

Kovia alennusmyyntejä Etelä-Karjalassa

Etelä-Karjalassa on totuttu jo vuosia jatkuvaan kasvuun venäläisten kanssa asioinnissa. Esimerkiksi tax-free-kauppa kasvoi enimmillään 80 prosenttia vuodessa. Venäläisten määrän erittäin nopea väheneminen yllätti monet housut kintuissa. 

– Katko tuli yllättäen ja yhdellä kertaa voimakkaasti. Se on kyllä yllättänyt Etelä-Karjalassa varmaan kaikki kauppiaat, myöntää Lappeenrannan Prisman johtaja Risto Punkkinen.

Ruokakauppa kärsii tilanteesta vähiten, mutta sielläkin otetaan takkiin rumasti.

– Venäläisten joulukauppa ei tule olemaan lähellekään sitä mitä aiempina vuosina. Meillä uskoisin ruokakaupan putoavan muutamia kymmeniä prosentteja, Punkkinen laskee.

Erikoisliikkeille ja koko käyttötavarakaupalle on tulossa musta joulu ja alkuvuosi ties kuinka pitkälle.

– Paljon on ollut yrityskuolemia tässä viimeisten kuukausien aikana ja se on sinällään myös sotkenut suurina alennusmyynteinä koko käyttötavarakauppaa Etelä-Karjalassa, huomauttaa toimialasta Etelä-Karjalan Osuuskaupassa vastaava Punkkinen.

Peruutuksia ja yt-neuvotteluja

Matkailuyrityksissä vuodenvaihde oli jo kohtuullisesti varattu, paikoin jopa hyvin.

– Varaustilanne joulusta loppiaiseen on hyvä. Sen jälkeen voi olla hiljaista, pohtii Holiday Club Saimaan johtaja Jussi Valtola.

Tällä viikolla Etelä-Karjalaan on alkanut tulla peruutuksia. Monet mökkiyrittäjät ovat joutumassa todella ahtaalle. Sata ihmistä työllistävä Saimaan kylpyläkin päätti aloittaa yt-neuvottelut.

– Niillä varaudutaan tietysti tulevaan. Kuitenkin me halutaan uskoa, että tämä olisi nopeasti ohimenevä häiriö markkinassa, Valtola vakuuttaa.

Holiday Club Saimaan asiakaskunnasta noin 60 prosenttia on venäläisiä. Vielä lokakuussa myynti kasvoi, mutta marraskuussa pudotusta tuli jo kolmannes.

Singapore vaihtui Lappeenrantaan

Ruplan pudotus on tuonut matkailualalle myös uusia ilmiöitä. Kylpylä sai Pietarista 30 hengen yritysryhmän pikavauhdilla ja yllättäen kustannussyistä.

– Yritys kertoi, että heidän piti mennä pitämään kokousta Singaporeen, mutta säästösyistä he päättivätkin tulla viideksi päiväksi meille, Valtola myhäilee.

Venäläisten lähimatkailu saattaa Valtolan arvion mukaan lisääntyä samalla tavalla kuin suomalaistenkin osalta on taantumassa tapahtunut.

Tankkausmatkat yleistyvät

Suomessa 6-7 kertaa vuodessa aiemmin käynyt Kristina Lankon perhe karsii matkat jatkossa minimiin.

– Ehkä pari kertaa vuodessa tulemme tapaamaan ystäviämme.  Mutta ehkä he voivatkin tulla nyt luoksemme Venäjälle, Lanko keksii ja pyörittelee päätään päivän ruplakurssia tutkiessaan.

Ilmiö onkin havaittu jo Kaakkois-Suomen raja-asemilla. Esimerkiksi Imatralla ja Nuijamaalla halpa rupla on jo lisännyt suomalaisten ostosmatkoja Venäjälle.

– Laskimme, että 10-15 prosenttia on kasvua niissä luvuissa. Tämän tilanteen hyödyntävät ne, joilla on pitkäaikainen viisumi käytössään, kertoo Kaakkois-Suomen rajavartioston apualaiskomentaja Jarkko Alen.

Suomalaisten matkat on tehty pääosin tankkausta varten, mutta myös tavaraostoja on tehty.

Kaakkois-Suomen rajavartiosto on varautunut kaikesta huolimatta liikenteen vilkastumiseen nykyisestään vuoden vaihteessa. Esimerkiksi venäläisiltä rajaviranomaisilta on tullut rauhoittelevia viestejä.

– Viisumihakemusten määrän väheneminen näkyy liikenteessä vasta muutaman kuukauden kuluttua.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.