Mainos

Venäläiset valtaamassa kuljetusmarkkinat

Kuorma-autoliitossa (SKAL) pelätään venäläisten kaappaavan merkittävän osan Suomen kautta kulkevista transitokuljetuksista oman maansa rekoille. Venäjä on ilmoittanut kieltävänsä ensi kuun alusta lukien ajoneuvojen, televisioiden, huonekalujen ja suklaatuotteiden TIR-kuljetukset Venäjälle.

Suomen kautta Venäjälle menevistä transitokuljetuksista kolmannes kuuluu näihin neljään tuoteryhmään. SKAL:n toimitusjohtajan Seppo Sainion mukaan kyse on aivan selvästä venäläisten suunnitelmasta vallata kuljetusmarkkinat suomalaisilta kuljetusliikkeiltä. Jos venäläiset toteuttavat uhkauksensa, arvioi Sainio sen merkitsevän työttömyyttä sadoille kuljetusammattilaisille kautta Suomen.

-Venäläiset kuljetusliikkeet ovat samanaikaisesti kaikessa hiljaisuudessa rekisteröityneet Venäjän tullin luottoasiakkaiksi. Suomalaisyrittäjille luottoasiakkuutta ei myönnetä. Käytännössä siis ainoastaan venäläisyritykset voivat kuljettaa näitä tavaroita Venäjälle, Sainio huomauttaa.

Kansainvälisen maantiekuljetusjärjestön (IRU) tullikomissio ja YK:n tullityöryhmä ovat tuominneet Venäjän menettelyn kansainvälisten sopimusten vastaisena. Siitä huolimatta Venäjä ei ole toistaiseksi perunut päätöstään.

-Olemme pyytäneet Suomen tulliviranomaisia ryhtymään tarvittaviin toimiin kilpailutasapainon säilyttämiseksi, mikäli Venäjä toteuttaa uhkauksensa. Saksassa on päätetty peruuttaa vastavetona kaikkien venäläisten kuljetusyritysten TIR-oikeudet, Sainio sanoo.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.