"Venäläiset ampuvat Ukrainaan paljon ja raskaasti, mutta osumatarkkuus on huono" – MTV kävi kahdella ohjusiskupaikalla Kiovan lähellä

2:00
MTV Uutisten toimittaja Niko Nurminen kävi kahdella ohjusiskupaikalla Kiovan lähistöllä. 

Ainakin 11 ihmistä on kuollut ja yli kymmenen haavoittunut Venäjän ohjushyökkäyksessä eri puolille Ukrainaa. Ukrainan viranomaisten mukaan hyökkäyksessä vahingoittui 35 rakennusta. MTV Uutisten toimittaja Niko Nurminen kävi kahdella ohjusiskupaikalla Kiovan lähistöllä. 

Ilmahälytyksiä kuultiin eri puolilla Ukrainaa aamusta lähtien.

– Venäläiset ampuvat Ukrainaan paljon ja raskaasti, mutta osumatarkkuus on huono – ja Ukrainan ilmatorjunta ilmeisen tehokas. Kaikkiaan 55:stä Venäjän ohjuksesta Ukraina ilmoittaa pudottaneensa 47, Nurminen sanoo ohjusiskujen tapahtumapaikalta. 

Ukraina myös ilmoitti, että se onnistui tuhoamaan 24 Venäjän lähettämää iranilaisvalmisteista lennokkia.

– Ukrainan pelastustoimella on murheellisen paljon käytännön kokemusta sekä rauniopelastuksesta, suutareiksi jääneistä ohjuksista että pudotettujen venäläisrakettien raadoista, Nurminen toteaa.

Odessassa Mustanmeren rannalla ohjukset vahingoittivat energiainfrastruktuuria. Lähes samaan aikaan Ranskan ulkoministeri Catherine Colonna oli saapumassa kaupunkiin.  

Monien länsiarvioiden mukaan iskuilla Venäjä reagoi uutisiin lähettää saksalaisia Leopard- ja yhdysvaltalaisia Abrams-panssarivaunuja Ukrainan tueksi.

Pidätys SBU-turvallisuuspalvelussa

Ukrainan viranomaiset sanovat pidättäneensä maan turvallisuuspalvelussa SBU:ssa työskennelleen ihmisen vakoilusta epäiltynä. Sotilasarvoltaan everstiluutnantin arvoisen henkilön epäillään paljastaneen asevoimien salaisia tietoja Venäjälle. Mieheltä löydettiin muun muassa venäläisiä sim-kortteja ja useita kännyköitä.

Yhdysvallat asetti tänään lisää pakotteita Ukrainassa hyökkäävää venäläistä Wagner-palkkasotilasarmeijaa vastaan. Maan valtiovarainministeriön mukaan Wagner on "merkittävä ylikansallinen rikollisjärjestöksi".

Pakotteet liittyvät Wagnerin toimintaan Ukrainassa ja Keski-Afrikan tasavallassa, missä sitä syytetään hyökkäyksistä siviilejä kohtaan.

Samassa yhteydessä ministeriö asetti pakotteita kymmenille henkilöille ja muun muassa yrityksille yhteyksistä Wagneriin. Yritysten joukossa ovat esimerkiksi venäläinen Terra Tech ja kiinassa toimiva Changsha Tianyi Space Science and Technology Research Institute.

Yhdysvaltalaisen NBC-kanavan toimittaja puolestaan tviittasi, että Yhdysvaltain presidentti Joe Biden matkustaisi Euroopan-vierailulle ensi kuussa, kun hyökkäyssodan alkamisesta on kulunut vuosi.

Tuutulaulun tekijää vastaan ehkä syyte

Venäjällä tukahduttamistoimet hyökkäyssotaa arvostelevia tahoja vastaan jatkuvat.

Kyseessä on nyt Israelissa oleva koomikko Semjon Slepakov. Kremliä tukevan Kansallisen historiallisen perinnön suojeluyhdistyksen mukaan Slepakovin Kehtolaulu-esitys rikollisesti halventaa maan armeijaa.

Synkän ironiseksi luonnehditussa Kehtolaulussa lauletaan muun muassa, ”ettei ole mitään parempaa kuin kuolla taistelussa”. Uutistoimisto Reutersin mukaan laulussa äiti valittelee, että hänen kolmevuotias poikansa on liian nuori sotimaan, ja että äidin keskimmäinen poika on petturi, koska hän työskentelee it-alalla muualla Euroopassa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja