Venäläisagentit antiikkikolikoiden perässä Suomen huutokaupoissa – ruplia menee huippuhintaan

Vaurastuneet venäläiset ovat Suomen kaupalle suuri aarre. Viime vuosina itärajan takaa on tultu Suomeen myös kolikko-ostoksille. Venäläisiä kiinnostavat etenkin vanhat ruplat, joista maksetaan nykyään huippuhintoja.

Helsingissä huutokaupataan tänään suuri määrä vanhoja venäläisiä hopea- ja kultarahoja.

Suomen numismaattisen yhdistyksen huutokaupan kallein kolikko on kahden ruplan kultaraha vuodelta 1716. Sen hintapyyntö on 26 000 euroa.

Numismaatikkoliiton puheenjohtaja Erkki Lähderanta arvelee, että se päätyy uudelle omistajalle noin 35 000 eurolla. Edellisen kerran se on vaihtanut omistajaa 1970-luvun puolivälissä.

– Raha on kallis siksi, että se on harvinainen. Se on myös kohtuullisen hyväkuntoinen. Lisäksi ihmiset haluavat venäläisiä vanhoja kultarahoja, ja se nostaa rahan arvoa. 1990-luvulla venäläisrahojen hinnat nousivat jopa kymmenkertaisiksi, kun Neuvostoliiton rajat aukesivat, Lähderanta kertoo.

Vuoden 1716 kolikko lähtee todennäköisesti venäläisostajan matkaan.

– Suomessa on yksi ihminen, joka kerää kalliita kultarahoja. Hän tulee luultavasti kilpailemaan tästä kolikosta venäläishuutajien kanssa, mutta todennäköisesti se menee Venäjälle.

Ostajat ja myyjät toimivat anonyymisti

Arvorahan nykyistä omistajaa ei tiedä kukaan.

– Se on suuri salaisuus. Todennäköisesti hän on suomalainen, mutta sekään ei ole varmaa. Huutokaupan pitäjät eivät saa edes vihjata, mistä kolikko on huutokauppaan saatu. Jos huutokaupassa ei voisi pysyä anonyyminä, kukaan ei enää toisi materiaalia myytäväksi.

Myös venäläisostajat haluavat pysyä anonyymeinä.

– Venäläismiljonäärit operoivat hyvin matalalla profiililla eivätkä esimerkiksi matkusta itse huutokauppoihin, vaan tekevät hankinnat agenttiensa avulla. Myöskään sijaisostajat eivät halua julkisuutta, koska Venäjän tullilainsäädännön mukaan rahojen kuljettaminen rajan yli on kiellettyä.

Netissä ostaja – varo huijaajia

Netin suosio kolikoiden kauppapaikkana on kasvanut viime vuosina huomattavasti. Netti onkin Lähderannan mukaan oiva paikka esimerkiksi hintojen vertailuun. Rahojen ostaja toimii siellä omalla vastuullaan.

– Netissä ei ole kuluttajansuojaa ollenkaan, Lähderanta muistuttaa.

Jos kyseenalaisen kolikon ostaa sen sijaan numismaatikkojen huutokaupasta, sen voi palauttaa. Siitä on olemassa myös tärkeä ennakkotapaus.

– Moskovalainen harrastaja osti numismaatikkojen huutokaupasta pari vuotta sitten kalliin venäläisen kunniamerkin korkeaan hintaan. Kunniamerkki osoittautui kuitenkin vain osittain alkuperäiseksi. Ostaja teki siitä reklamaation ja palautti kunniamerkin myyjälle. Koska tämä ei luvannut antaa rahoja takaisin, juttu meni käräjille. Lopulta hovioikeus päätti, että rahat annetaan takaisin ja kauppa peruutetaan.

Lue myös:

    Uusimmat