Venäläinen oppositioaktivisti katosi – löytyi seuraavana päivänä armeijasta ydinkoesaarelta

Venäjän oppositio osoitti Moskovassa keskiviikkona mieltään armeijaan kaapatun nuoren oppositioaktivistin puolesta. Mielenosoituksia on järjestetty armeijan päämajan edustalla.

Oppositio pitää Aleksei Navalnyin korruption vastaisessa FBK-säätiössä työskennelleen Ruslan Shaveddinovin pakottamista armeijaan mielivaltaisena sortona.

–  Onnellista uutta vuotta 1937, luki yhdessä mielenosoittajien kyltissä viitaten neuvostodiktaattori Josif Stalinin puhdistusten huippuvuoteen.

Shaveddinov, 23, katosi aatonaattona poliisin tehtyä ratsian hänen kotiinsa. Vuorokauteen häneen ei saatu mitään yhteyttä, kunnes aattona kävi ilmi, että hänet oli viety sotilaspalvelukseen pohjoiselle Novaja Zemljan saarelle, jossa tehtiin ydinkokeita neuvostoaikana.

Navalnyin mukaan Shaveddinovin perässä kulkee jatkuvasti päällystakki eikä hän ole saanut käyttää puhelinta toisin kuin palvelustoverinsa. Lopulta Shaveddinov oli onnistunut soittamaan lainapuhelimella puolisolleen Kira Jarmushille, joka työskentelee myös Navalnyin säätiössä.

Uutissivusto Meduzan mukaan Shaveddinovia puolustavia juristeja ei päästetä suljetulle sotilasalueelle.

"Viranomaiset rikkoivat kaikkia mahdollisia käytäntöjä"

Venäläisten miesten pitää periaatteessa käydä vuoden mittainen asepalvelus 19–27-vuotiaina, mutta palveluksesta voi vapautua useilla eri syillä. Lisäksi järjestelmä on hyvin altis korruptiolle.

Navalnyin mukaan Shaveddinovilla on terveyssyy, jonka perusteella hänen pitäisi olla vapautettu palveluksesta. Lisäksi asevelvollisen lähettäminen suoraan sotilastukikohtaan ilman alokaskoulutusta on vasten armeijan käytäntöjä.

Sotilaiden äidit -järjestön johtajan Valentina Melnikovan mukaan viranomaiset ovat Shaveddinovin tapauksessa rikkoneet kaikkia mahdollisia kutsuntakäytäntöjä.

Presidentti Vladimir Putinin tiedottajan Dmitri Peskovin mukaan prosessi tehtiin tiukasti lain mukaisesti, jos Shaveddinov oli vältellyt kutsuntoja.

Viranomaiset ovat häirinneet Navalnyin järjestön toimintaa alituisesti pitkin vuotta. Moscow Timesin mukaan Shaveddinov oli pidätetty syksyn aikana ainakin kolme kertaa aiemmin.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja