Venäläinen Nobel-kirjailija Solzhenitsyn kuollut

Venäläinen Nobel-kirjailija Aleksandr Solzhenitsyn kuoli myöhään eilen, kertoi hänen poikansa Stepan uutistoimisto Itar-Tassin mukaan. 89-vuotias Solzhenitsyn kuoli sydänkohtaukseen. Hän oli syntynyt 11. joulukuuta 1918.

Solzhenitsyn voitti Nobelin kirjallisuuspalkinnon vuonna 1970. Hän tuli tunnetuksi ennen muuta Neuvostoliiton vankileirijärjestelmää kuvaavista teoksistaan, kuten Ivan Denisovitshin päivä ja Vankileirien saaristo. Kirjailijasta tuli kylmän sodan ikoni, kun hänet karkotettiin Neuvostoliitosta vuonna 1974.

Lähdettyään Neuvostoliitosta Solzhenitsyn asui Saksassa, Sveitsissä ja Yhdysvalloissa. Hän palasi Venäjälle vuonna 1994. Paluunsa jälkeen hän kritisoi länttä ja Venäjän neuvostovallan jälkeistä kehitystä ja vaati paluuta perinteisiin moraaliarvoihin.

Nobelistin on tiedetty olleen vakavasti sairas jo pitkään, eikä häntä nähty julkisuudessa enää kuukausiin.

Solzhenitsynin tuotannosta ryhdyttiin julkaisemaan Venäjällä uusia laitoksia toissa vuonna. Viimeisen teoksen on määrä ilmestyä vuonna 2010.

"Dostojevskin perillinen"

Venäjän ohella Solzhenitsynin kuolema on herättänyt laajaa huomiota ympäri maailman. Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy arvioi, että kirjailija oli "eräs 1900-luvun suurimmista omistatunnoista".

-Hänen tinkimättömyytensä, ihanteensa ja vaiherikas elämänsä tekevät Solzhenitsynistä romaanisankarin, Dostojevskin perillisen, Sarkozy sanoi tänään.

Kaukasuksella 1918 syntynyt Solzhenitsyn oli alun perin lojaali kommunisti. Hän kuitenkin teki toisen maailmansodan rintamaupseerina sen virheen, että arvosteli Stalinia ystävälleen lähettämässään kirjeessä. Sensorit lukivat kirjeen, ja Solzhenitsyn sai kahdeksan vuoden tuomion Siperian vankileireille.

Solzhenitsyn vapautui 1953, ja sen jälkeen hän vietti vielä kolme vuotta Neuvostoliiton sisäisessä karkotuksessa. Opettajana työskennelleen Solzhenitsynin esikoisromaani valmistui otolliseen aikaan vuonna 1962. Elettiin poliittisen suojasään aikaa, joten Ivan Denisovitshin päivä sai julkaisuluvan myös Neuvostoliitossa.

Leonid Brezhnevin kaudella Solzhenitsynin kirjat kiellettiin. Kirjailija ei uskaltanut matkustaa vastaanottamaan saamaansa Nobelin kirjallisuuspalkintoa 1970, koska epäili ettei pääsisi enää palaamaan kotimaahansa.

Kun Solzhenitsyn jatkoi kirjoittamista vankileireistä, KGB:n silloinen johtaja Juri Andropov karkotti hänet Neuvostoliitosta 1974.

Solzhenitsyn pääsi lopulta palaamaan kotimaahansa sen jälkeen kun Neuvostoliitto oli kaatunut. Venäjä oli kuitenkin muuttunut hänelle vieraaksi.

Viime vuoden kesäkuussa presidentti Vladimir Putin myönsi Solzhenitsynille valtionpalkinnon, joka on korkein Venäjällä myönnettävä kunnianosoitus. Kirjailijan suhde Kremliin oli viime vuosinakin ristiriitainen: hän ylisti Putinia Venäjän arvovallan palauttamisesta, mutta toisaalta arvosteli demokraattisten vapauksien kaventumista.

(MTV3-STT-AFP-DPA-Reuters)

(Seitsemän uutiset 04.08.2008)

Lue myös:

    Uusimmat