Suomen maajoukkueeseen yrittävä venäläistaustainen ampumahiihtäjä yllättyi suuresti, mitä juuri seurasi – kertoo haasteestaan

Venäjää aiemmin urallaan edustanut ampumahiihtäjä Daria Virolainen, 33, osallistui taannoin rulla-ampumahiihdon SM-kilpailuihin Kontiolahdella ja menestyi kelpo tavalla. Selvisi, että Virolainen on saanut Suomen kansalaisuuden ja yrittää Suomen ampumahiihtomaajoukkueeseen. Virolainen kertoo tilanteestaan nyt MTV Urheilulle.

Tuusulan Voima-Veikkoja edustava Virolainen sijoittui toissa viikonloppuna rulla-ampumahiihdon SM-kisoissa Kontiolahdella toiseksi 15 kilometrin normaalikilpailussa ja neljänneksi 7,5 kilometrin pikakilpailussa. Pian kilpailujen jälkeen venäläismediassa kohistiin, että Virolainen yrittäisi Suomen ampumahiihtomaajoukkueeseen. Virolaisesta on uutisoitu viime aikoina tiuhaan Venäjällä, ja myös Suomessa hänestä tehtyjä haastatteluja on noteerattu.

Virolainen, joka täsmentää, että hänen etunimensä kirjoitetaan Darjan sijaan muodossa Daria, kertoo nyt MTV Urheilulle, ettei ole itse seurannut uutisointia, mutta hänen läheisensä ovat pitäneet hänet ajan tasalla. Kokenut urheilija sanoo olleensa mediassa näkyneestä kiinnostuksesta "erittäin yllättynyt".

Virolainen muistelee, että hänestä on viimeksi uutisoitu näin paljon lyhyessä ajassa, kun hän ylsi toiseksi Pokljukan pikakilpailussa debytoidessaan maailmancupissa maaliskuussa 2014. Sen lisäksi Virolaisella on toinen maailmancupin henkilökohtainen palkintokorokesija tammikuulta 2015 Anterselvan takaa-ajosta.

Viimeisimmistä maailmancupin osakilpailuista on kuitenkin vierähtänyt jo aikaa: ne ovat kaudelta 2017–18. Virolainen on saanut viime vuosina yhteensä kolme lasta, viimeisimmän tämän vuoden alussa. Edellisen kerran hän on ylipäätään kilpaillut perinteisessä ampumahiihtokilpailussa talvella pari vuotta sitten.

Vantaalla asuvalla Virolaisella palaa kuitenkin liekki kilpailemista kohtaan.

– Jo toisen lapseni syntymän jälkeen totesin haluavani vielä jatkaa kilpauraani ampumahiihtäjänä. Tällöin minulla oli kuitenkin paljon vastoinkäymisiä terveyden kanssa. Sitten saimmekin kolmannen ihanan lapsemme. Edelleen viimeisen synnytyksen jälkeen haluan yrittää palata kilpaladuille, ammattini pariin. Minulla on vielä halua ja motivaatiota, joten päätin, että jostain pitää aloittaa ja näin päädyin aloittamaan Kontiolahdesta, Virolainen kertoo.

Virolainen kokee, "ettei suoritus ollut hänen tilanteeseensa nähden huono", vaikka ampumiseensa hän ei ollut tyytyväinen. Normaalikilpailun neljältä paikalta tuli yhteensä neljä sakkoa, pikakilpailun kahdelta ampumapaikalta kaikkiaan kolme pummia.

Kunto kaukana uran parhaasta

Rulla-ampumahiihdon SM-kisoissa ei ollut mukana esimerkiksi Suomen ampumahiihdon ykkösnaista Mari Ederiä, ja pikakilpailussa Virolainen hävisi voittajalle Nastassia Kinnuselle samoilla sakoilla kaksi minuuttia ja viisi sekuntia. Virolainen myöntää itse kylmän tosiasian.

– Tällä hetkellä kunto on kaukana siitä, mitä se on ollut ennen kansainvälisissä kilpailuissa.

Lisäksi:

– Olen tällä hetkellä kahden lapsen (vanhempi heistä 3,5 vuotta ja nuorempi 7 kuukautta) kotiäiti, joten treeneihin minulla ei kauheasti ole edes aikaa.

Halu kilpailla Suomen maajoukkueessa

Entisen ampumahiihtäjän Roman Virolaisen kanssa naimisissa oleva Daria Virolainen on aiemmin urallaan kilpaillut venäläisenä, mutta hän on asunut Suomessa jo kuusi vuotta ja saanut viime vuonna Suomen kansalaisuuden. Hän haluaisi kilpailla ensi kaudella Suomen maajoukkueessa.

– Haluaisin päästä Suomen joukkueeseen ensi kaudeksi, mutta se tulee riippumaan siitä, saanko treenattua fyysisesti optimaalisen kunnon.

Kunnon salliessa Virolaisen tähtäin on kansainvälisissä kilpailuissa.

– Uskon pääseväni takaisin maailmancup-tasolle, jos en täksi kaudeksi niin viimeistään seuraavalle kaudelle.

Ei vielä yhteydessä Suomen lajiliittoon

Suomen ampumahiihtoliiton puheenjohtaja Kalle Lähdesmäki on alleviivannut MTV Urheilulle, että Virolaisenkin on maajoukkueeseen halutessaan ansaittava paikkansa näyttöjen kautta, eikä kyse ole ilmoitusluontoisesta asiasta. Ampumahiihtoliitossa ei oltu vielä hiljattain tietoisia Virolaisen saamasta Suomen kansalaisuudestakaan. 

– Tänä vuonna en ole ollut (liittoon) yhteydessä, koska olin kansalaisuuden saatuani raskaana, Virolainen selventää.

Kansalaisuuden saaminen oli Virolaisen mukaan vaikea prosessi, koska suomen kieli on "erittäin vaikea".

– Suoritin YKI-testin (kielitesti) ja laitoin hakemuksen, sitten odotin vielä puoli vuotta.

Kieltäytyminen osasta kysymyksiä

Osaan MTV Urheilun kysymyksistä Virolainen ei halunnut vastata, koska koki niiden koskevan politiikkaa eikä halua urheilijana niihin vastata. Yksi kysymyksistä koki sitä, että olisiko se realistinen skenaario, että Virolainen voisi edustaa hetken aikaa Suomea ja palaisi sen jälkeen kilpailemaan Venäjän puolesta. Virolaisen äiti, urallaan kaksi ampumahiihdon olympiakultaa ja yhden maastohiihdon olympiakullan voittanut Anfisa Reztsova sanoi Match TV:lle, että näin tapahtuisi.

– Heti kun meidät päästetään mukaan, hän tulee edustamaan Venäjää, Reztsova sanoi viitaten ilmeisesti siihen, että venäläiset pääsisivät jossain kohtaa jälleen kansainvälisiin kilpailuihin.

MTV Urheilu yritti kysyä Virolaiselta myös näkemystä Venäjän Ukrainassa käymästä sodasta ja mielipidettä siihen, että venäläiset urheilijat on suljettu laajalti kansainvälisestä kilpailutoiminnasta sodan vuoksi. Yksi kysymys koski sitä, miten Virolainen uskoisi, että häneen suhtauduttaisiin, jos hän olisi Suomen maajoukkueessa.

Valkovenäläissyntyinen ja Valko-Venäjää aiemmin urallaan edustanut Nastassia Kinnunen sai Suomen kansalaisuuden marraskuussa 2020. Hän on edustanut kilpaillut Suomen ampumahiihtomaajoukkueessa myös maailmancup-tasolla. Elokuussa Kinnunen toi Suomeen rulla-ampumahiihdon MM-pronssia upealla kisallaan supersprintissä Saksan Ruhpoldingissa.

Lue myös:

    Uusimmat