Venäjän ulkoministeri Lavrov: Venäjän tärkeintä kysymystä ei käsitelty Yhdysvaltain vastauksessa

Näin sotilaallinen konflikti Venäjän ja Ukrainan välillä vaikuttaisi EU:n yrityksiin ja Venäjään maana 1:26
Näin sotilaallinen konflikti Venäjän ja Ukrainan välillä vaikuttaisi EU:n yrityksiin ja Venäjään maana

Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin mukaan Yhdysvaltain vastauksessa Venäjän turvallisuusvaatimuksiin ei käsitelty Venäjälle tärkeintä asiaa eli turvallisuusvaatimuksia Ukrainan suhteen. Venäjän mukaan Ukraina ei saisi liittyä sotilasliitto Natoon.

Lausunnossaan Lavrov kuitenkin sanoo, että Yhdysvaltain vastaus antaa toivoa aloittaa vakavasti otettavat neuvottelut toissijaisista kysymyksistä.

Venäjä on kiistänyt suunnitelmat hyökkäyksestä Ukrainaan, mutta esitti viime kuussa lännelle vaatimuksia laajoista turvallisuustakeista. Niiden joukossa vaadittiin muun muassa, ettei Ukrainan sallita koskaan liittyä Natoon.

Yhdysvallat antoi keskiviikkona vastauksensa vaatimuslistaan. Se torjui Ukrainaa koskevan Nato-kiellon, mutta tarjosi Ukrainan kriisistä ulospääsyksi uudeksi diplomaattiseksi poluksi kutsumaansa esitystä.

Ukraina ilmaisi tyytyväisyytensä Normandia-ryhmän keskustelujen jatkosta

Ukraina ilmaisi torstaina tyytyväisyytensä Venäjän suunnitelmiin jatkaa neuvotteluja helmikuun alkupuolella niin kutsutussa Normandia-ryhmässä.

Ryhmään kuuluvien Venäjän, Ukrainan, Ranskan ja Saksan edustajat neuvottelivat keskiviikkona Pariisissa Ukrainan kriisistä.

– Hyvä uutinen on, että (maiden) neuvonantajat sopivat tapaamisesta Berliinissä kahden viikon kuluessa. Tämä tarkoittaa, että ainakin seuraavien kahden viikon aikana Venäjä luultavasti pysyy diplomaattisella raiteella, sanoi Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba.

Kaikesta huolimatta Kuleba kehotti länttä vahvistamaan sotilas- ja puolustusyhteistyötä Ukrainan kanssa.

Tiukkaan pakotepakettiin kuuluu myös kaasuputki

Jos Venäjä hyökkää Ukrainaan, siitä on seurauksia Nord Stream 2 -kaasuputkelle, sanoi Saksan ulkoministeri Annalena Baerbock. Hän puhui asiasta parlamentissa torstaina.

Baerbockin mukaan Saksa on läntisten liittolaisten kanssa työstämässä tiukkaa pakotepakettia, jossa on mukana useita kohteita, muun muassa Nord Stream 2.Nord Stream 2 -kaasuputken on määrä tuoda venäläisen Gazpromin maakaasua Itämeren ali Saksaan.

Putki kulkee Venäjältä Laukaansuulta (venäjäksi Ust-Luga) Leningradin alueelta Saksan Greifswaldiin. Kaasuputki valmistui syyskuussa, mutta se ei ole vielä saanut käyttölupaa.

Saksan vuosia jatkunut itsepintaisuus 10 miljardin euron kaasuputkiasiassa on aiheuttanut suuttumusta liittolaisissa, jotka ovat pelänneet putken lisäävän Euroopan riippuvuutta Venäjän toimituksista.

Mutta Ukrainan kriisin pahennuttua Saksan uusi liittokansleri Olaf Scholz varoitti ensi töikseen, että Venäjän hyökkäyksellä Ukrainaan olisi seurauksia kaasuputkelle.

USA:n mukaan Venäjän aggressio Ukrainaa vastaan uhkaa globaalia turvallisuutta

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken sanoi Venäjän aggression Ukrainaa vastaan uhkaavan globaalia turvallisuutta ja taloutta. Blinken keskusteli kiinalaisen virkaveljensä Wang Yin kanssa puhelimitse eilen Yhdysvaltain aikaa.

Blinken oli myös sanonut, että liennytys ja diplomatia ovat vastuullisia keinoja eteenpäin, kertoi ulkoministeriön tiedottaja.

Kiinan ulkoministeri Wang Yi puolestaan oli sanonut, että "perustellut turvallisuushuolet pitäisi ottaa vakavasti ja ratkaista". Wangin mukaan alueellista turvallisuutta ei voida taata vahvistamalla tai jopa laajentamalla sotilasliittoja, sanottiin Kiinan ulkoministeriön lausunnossa.

Puhelun yhteydessä Wang myös sanoi, että Yhdysvaltain täytyy lopettaa tulevien Pekingin talviolympialaisten häirintä. Lisäksi Yhdysvaltain "täytyy lopettaa tulella leikkiminen" Taiwanin asiassa, lausunnossa sanottiin.

Lue myös:

    Uusimmat